» Sprzęt » » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

York Tontor 6004 - recenzja




Witam kolegów wędkarzy. Około rok temu kupiłem kołowrotek firmy York. Młynek kupiłem na allegro za cena około 65zł z przesyłką. Nie pamiętam dokładnie parę złotych nie robi dużej różnicy.

Kołowrotek York Tontor 6004
Kołowrotek karpiowy wyposażony w system wolnego biegu szpuli. Idealny dla wędkarzy specjalizujących się w wędkarstwie gruntowym. Hamulec umieszczony z przodu. Regulacja wolnego biegu z tylu tak samo jak jego włącznik.

Cechy:
-4 łożyska wysokiej jakości

-System wolnego biegu

-Grafitowa metalizowana szpula

-Wytrzymała przekładnia główna

-Długowieczna sprężyna kabłąka

-Oscylacyjny system zapewniający bardzo dobre układanie żyłki

-Komputerowo wyważony rotor

-Mocna obudowa o dużej wytrzymałości

-Szpula zapasowa

Przełożenie- 5:2:1
Pojemność szpuli (mm/m)- 0.28mm- 365m
0.35mm-245m
0.40mm-195m

Kołowrotek jest wykonany estetycznie i trwale. Nie ma żadnego zbędnego luzu i kołowrotek nie wydaje niepożądanych dźwięków. Młynek wyposażony jest w system wolnego biegu działającego bardzo precyzyjnie. Hamulec główny również działa bez zastrzeżeń- równo i precyzyjnie. Korpus jest dobrze dopasowany, nie wydać żadnych uchybień. Wagowo kołowrotek wygląda całkiem nieźle. Dla mnie nie jest ciężki. Kołowrotek dokładnie nawija żyłkę co jest dużym plusem.

Po roku użytkowania biorąc go w dłonie i przekręcając korbkę kilkanaście razy, to nadal jest ten sam kręcioł, który trzymałem pierwszy raz.
Myślę, że przy odpowiednio częstym smarowaniu posłuży mi na wiele i nie zawiedzie mnie podczas holu ryb.

Gorąco i szczerze polecam ten kołowrotek wszystkim, którzy potrzebują dobrego kołowrotka za małe pieniądze

Autor tekstu: Edward Ącki

 

 

Ocena sprzętu (ocen: 1):

Ocena użytkowników:

Jakość:
(4)
Cena:
(4)
Użytkowanie:
(5)

Średnia ocena:

4.3

Reklama

WĘD.DAM MAD CAT BLACK HEAVY DUTY 300CM

WĘD.DAM MAD CAT BLACK HEAVY DUTY 300CM - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Połów z brzegu metodą z bojką lub z łodzi ze spławikiem to z pewnością najlepsze metody na rekordowe sumy. Prezentowana wędka została skonstruowana właśnie pod kątek tych ciężkich technik po

cena: 185,00 PLN



Opinie i komentarze użytkowników (22):

 

Fajny kręcioł [2012-11-06 14:38:]

 

Pochwal się kolego ile ryb i jakich na nim wyciągnąłeś. Pozdrawiam***** [2012-11-06 16:34:]

 

Witam. Posiadam ten kołowrotek w wersji 4004 zauwarzyłem że kołowrotek nie zawsze podaje żyłke z kabłąka na rolkę lecz zostaje ona zatrzymana przed mocowaniem rolki pozatym bez większych zastrzerzeń. [2012-11-06 17:32:]

 

Łowie na zestaw z nim karpie do 5kg oraz szczupaki na żywca. Wiele mniejszych ryb. [2012-11-06 17:54:]

 

Bardzo ciekawy i fajny opis sprzętu. ***** [2012-11-08 19:19:]

 

Ja osobiście zawiodłem się na tym kołowrotku, ponieważ po około 2 miesiącach użytkowania popsuł się cały system nawijania : złapałem wędkę do zacięcia ( wsześniej właczyłem wolny bieg), chwyciłem za szpule do zacięcia, by za chwilę przekręcić korbkę w celu wyłączenia biegu i w tym momencie przekręcenia korbka się zablokowała, na wędce poczułem spory opór i przez buzującą we mnie adrenalinę przekręcilem szybko mocniej i nagle coś pękło. System przestał działać tzn. żyłka nie układała się, szpula stała w miejscu, ale rybę wyciągłem, byl to karp o masie okolo 3.5 kg. [2012-11-11 11:37:]

 

Jak masz gwarancje to oddaj. U mnie na razie działa wszystko ok. [2012-11-11 14:15:]

 

Nie ma co oczywiście oczekiwać jakichś cudów od młynka za taką cenę !!!, ale jak widać jakoś tam się sprawuje.... pewnie przy większych przeciążeniach, na co sugerowała by pojemność szpuli, już tak pięknie by nie było... Ale, jak na początek przygody karpiowej może i w sam raz, bo wiadomo.... cena ! [2012-11-12 19:02:]

 

ja mama model 6008 i kosztował koło 100zł chyba..tak jak kolega wyżej napisał że przy większych przeciążeniach jest ryzyko..ale tak do 60g to ze spokojem może byc..wiadomo nie jest to jakiś super kreciołek karpiowy ale na początek zdecydowanie polecam:) za opisik ***** każde info jest pomocne,po to ten portal!:) pozdrawiam pozdrawiam [2012-11-12 20:01:]

 

posiadam model 5004 i polecam go innym jak widać na zdjęciu u mnie karpika został wyciągnięty właśnie na niego bez problemów :) [2012-11-13 08:03:]

 

witam serdecznie kolego pochwal się gdzie łapiesz te karpie po 5 kg bo chodziłem na karpie na kulki i jakoś łapałem ale złapałem tylko karpie ale nie było takich znajomy też nie połapał ale ty jesteś jak andersen dobre bajki piszesz chciałbym kiedyś zobaczyć właśnie jak łapiesz i wtedy opiszesz więc czekam na zaproszenie na ryby pozdrowienia dla kolegów wędkarzy na zakończenie sezonu :))
[2012-11-24 11:37:]

 

Kupiłem zestaw karpiowy z tym kołowrotkiem. Parę dni po zakupie sprzętu poszedłem go przetestować na stawy zarybiane karpiami. I tam właśnie były takie karpie około 5kg. [2012-11-24 13:04:]

 

kolego uwierz mi jeżeli byłeś w supowie za działzycami jestem prawie tam co tydzień i wiem jakie ryby tam są łapałem na kulki sypałem peletem i kulkami i największego złapałem 3,9 a co na te płocie to kiedy się wybierzemy chcę zobaczyć właśnie jak łapiesz te 5 kg płoci czekam na odpowiedź :)) [2012-11-25 09:43:]

 

Na płocie to na pewno nie w tym roku. Może w przyszłym zobaczymy. [2012-11-25 14:37:]

 

A pro po tych 5kg ryb to nie tylko same płocie. Trafiają się leszczyki takie po 30/35cm. Nęciłem z bratem i innym wędkarzem tą miejscówkę. Ja sypałem co 2 dzień z 1.5kg zanęty, a on prawie codziennie 3kg. Mi akurat brały płocie wzdręgi, leszcze, co jemu to nie wiem. [2012-11-25 14:46:]

 

więc nie widzę problemu może być na wiosnę w przyszłym roku zastosuję tylko 1 kg zanenty bez wcześniejszego nęcenia i łapiemy na tych samych warunkach i wtedy pokażesz mi te swoje pięć kg bo kolego fantazja cię ponosi na całego :))!!!!! [2012-11-28 21:46:]

 

Żadne fantazje mnie nie ponoszą. Łowiłem z bratem to po jakieś 2.5kg na jednego. [2012-11-29 20:55:]

 

więc dobrze rozumie że po tyle łapaliście więc czekam na zaproszenie na wspólne połowy do zobaczenia pozdrawiam serdecznie [2012-12-28 14:14:]

 

Napisałem, że można złowić, ale czy napisałem, że ja tyle złowiłem? A pro po tego starorzecze, to nie ma tam szczupaków większych nić 65 cm. Ja od maja dzień w dzień łowiłem i większego szczupaka niż 65 nie złowiłem. Koledze może się nie udało złowić tam większego karpia. Pozdrawiam i życzę wesołego nowego roku [2012-12-29 21:49:]

 

Posiadam ten kołowrotek i szału nie robi,ale jak to mówią tanie mięso to psy jedzą. Największy zarzut to nieprecyzyjna regulacja wolnego biegu. [2013-11-03 20:41:]

 

Dzięki, przekonałeś mnie do kupna. [2014-01-26 18:52:]

 

ten york to zbuk, dziadostwo z jarmarku . DAIWA infiniti q zoion lub certate-mefistofishing.pl [2014-04-10 21:27:]

skomentuj ten artykuł

Zobacz podobne wpisy z działu: Kołowrotki


Zobacz więcej wiadomości z działu: Kołowrotki

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie

zamów reklamę

Google