» Sprzęt » » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Wędzarka turystyczna - Od jakiegoś czasu marzyła nam się (mnie i koledze) przenośna wędzarnia, taka żeby można było nad wodą uwędzić rybkę. Szukałem w necie, na rożnych forach, czytałem opinie, szukałem schematów itp. Niestety nie znalazłem zbyt wiele. Oczywiście w sklepach wędkarskich są gotowe wędzarnie, ale wydać około 200 zł na niezbyt pewną inwestycje.... Nie! Tym bardziej, że te ze sklepu na denaturat lub inne paliwo nie miały dobrej opinii. Ci, którzy ich używali twierdzili, że ryby śmierdzą paliwem jakie było używane. Męczyliśmy z kolegą znajomego spawacza i ..... wymęczyliśmy. Zrobił (z zaoszczędzonych i odzyskanych materiałów)! Trociny olchowe przygotowane. No to teraz nad wodę. Nadszedł ten dzień! Jedziemy na noc. Samochód zapakowany na full(namioty, śpiwory, krzesła, stolik, parasole.....itp). Niestety zapowiadają deszcz, ale może nie będzie padać:).Padało kilka godzin, ale ryby w miarę dopisały. Te do uwędzenia czekały w siatce na swoją kolej, reszta do wody. Nooooooo wreszcie nie pada. Szukanie drewna na ognisko i rozpalamy. Wędzarnia przygotowana, ognisko się pali, ryby przygotowane, trzeba je przyprawić i ...... nie mamy soli, pieprzu, cytryny ani żadnej innej przyprawy! Ale wędzarnia musi być sprawdzona. I została. Mówię Wam - super sprawa! Rybki zjedliśmy wszystkie (mimo braku przypraw). Co prawda nie było ich dużo, ale nie wiedzieliśmy jak się nam to uda. Oczywiście trochę doświadczenia musimy zdobyć. Zapowiada się wędzarniany sezon. Polecam taki sposób spożywania ryb nad wodą. Nie jest to chyba takie wędzenie z prawdziwego zdarzenia, ale smak i zapach wędzonego jest. Własnoręcznie uwędzona ryba w takich warunkach, pokazanie się przed znajomymi czy rodziną...bezcenne.
Pozdrawiam - jajek121

Autor tekstu: Jarosław Banaszek

 

 

Ocena sprzętu (ocen: 3):

Ocena użytkowników:

Jakość:
(4.7)
Cena:
(4.7)
Użytkowanie:
(4.7)

Średnia ocena:

4.7

Zdjęcia do artykułu (5) - wyświetl wszystkie:

Reklama

65-03003 K-DON TORBA NA PRZYNĘ

65-03003 K-DON TORBA NA PRZYNĘ - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Torba ?Top Loader? na przynęty sztuczne z ?Full Shock Protection? i trzema regulowanymi pudełkami (32x22.5x5). W zestawie jeszcze jedno małe pudełko ( 25.5x14x3.5) na akcesoria. 2 przednie i

cena: 139,00 PLN



Opinie i komentarze użytkowników (34):

 

Wykonanie rewelacja, ***** za pomysł, będzie służył długie lata a i co innego można uwędzić....Pozostawiam ***** i pozdrawiam życząc dalszych pomysłów.
[2012-07-09 13:09:]

 

Super pomysł! Jak patrzę na zdjęcia tych uwędzonych rybek, to ślinka leci...mniam. Zgadzam się z Ryszardem (troć) 5***** za pomysł i zastosowanie w praktyce. Pozdrawiam [2012-07-09 13:39:]

 

tez szykuje sie na zrobienie wedzarni, :) pomysl pierwsza klasa:) [2012-07-09 14:13:]

 

No wygląda rewelacyjnie, kiedyś robili ze skrzynki metalowej na gwoździe. Ja wędzę w domu w dużej, a rybkę dzień wcześniej namaczam w solance z przyprawami. [2012-07-10 20:16:]

 

czesc.piszesz,ze uzyles do tego wedzenia trocin olchowych.czy to byla tylko olcha czy jeszcze jakies dodatki? mam tez taka wedzareczke,ale uzywalem jej tylko narazie w charakterze grilla.sa gotowe trociny na allegro,ale w paczkach 500gr.a cena przesylki przewyzsza towar.do tego grillowania uzywalem bezzapachowe paliwo turystyczne w plynie.jest dobre i nic nie czuc.pozdrawiam.witek [2012-07-11 17:37:]

 

Trociny dostałem od znajomego stolarza. Zapewnił, że to tylko olcha. Poszukaj w okolicy stolarni lub tartaku. Myślę ,że nie będzie problemu aby dostać 1 kg trocin (oczywiście olcha lub jakieś owocowe) - wystarczy Ci na cały sezon. Pozdrawiam. jajek121 [2012-07-11 23:22:]


 

Samo tylko drewno olchowe? Nie było wam nieco gorzko? Drewno olchowe podczas wędzenia to cudowny dodatek oczywiście. Dodaje nieco goryczki, ale samym olchowym nigdy nie wędziłem. Dodam tylko, że do wędzenia można użyć każdego drewna liściastego oprócz orzecha włoskiego. A jak się ktoś uprze i je dobrze wysuszy oraz zdejmie dokładnie korę, to można użyć i orzecha :), tylko nie za dużo. Najlepsze są mieszanki drzew owocowych, olchy, akacji. A jak chcesz uzyskać ładny brąz to polecam śliwę. [2012-07-12 08:15:]

 

dandec. Fakt było troszkę goryczki, ale myśleliśmy, że to od mocnego grzania. Było to nasze pierwsze wędzenie. Teraz wiem, trzeba pomieszać z innymi trocinami (oczywiście liściastymi). Dzięki za podpowiedź. jajek12 [2012-07-12 11:56:]


 

Bardzo dobry pomysł, jakoś nie miałem pomysłu jak to zrobic ale po Twoim opisie i fotkach jestem trochę mądrzejszy :)) Pozdrawiam ***** [2012-07-13 10:41:]

 

:) [2012-07-13 17:36:]

 

A ja mam pytanie. Mianowicie, czy trociny leżą zaraz pod rusztem, czy są jeszcze jakoś oddzielone od ryb? Na 5 zdjęciu nie widać trocin tylko (chyba) sam tłuszcz wytopiony z ryby. Chciałbym coś takiego zbudować, jednak nigdy nic nie wędziłem i nie mam pojęcia, czy trociny mogą leżeć bezpośrednio pod rusztem, czy należy zastosować jakąś przegrodę. [2012-07-26 18:34:]

 

Witam. Trociny są na spodzie, potem blacha na całości (zostawione po bokach po około 1 cm), na którą skapuje tłuszcz. Wyżej ruszt na rybki lub inne specjały. [2012-07-27 22:49:]

 

Proste, rewelacyjne i zapewne przynoszące niesamowitą frajdę ze sposobu wędzenia. Gratuluję, pozdrawiam i *****pozostawiam. [2012-08-01 23:19:]


 

Piąteczka to mało za tak świetny pomysł.Udanych połowów życzę i oczywiście częstego wędzenia.P [2012-08-08 19:45:]

 

Witam.Ja już robię coś podobnego tylko z samego dołu żelaznej beczki.Czy któryś z kolegów może podpowiedzieć ile trzeba nasypać trocin no i z jakich rodzajów drzew zmieszać trociny żeby efekt był jak najlepszy. [2012-09-05 20:12:]

 

Super sprawa. Też muszę się w coś takiego zaopatrzyć. Może dobrze się sprawdzić w czasie nocnych lub weekendowych zasiadek. Wiadomo: rybka lubi pływać. A taka własnoręcznie złowiona i uwędzona, to już na pewno ;) [2012-11-08 17:03:]

 

Ja nie jem złowionych przez siebie ryb;) jak już to kupuję w sklepie i dopiero wtedy ;) za opis ***** [2012-12-13 20:38:]

 

***** dobra sprawa na wypady [2012-12-15 18:25:]

 

Fajna sprawa gratuluje pomysłowości, coś trzeba będzie pokombinować samemu. za wpis zostawiam ***** pzdr.pstrag222 [2012-12-27 21:02:]

 

Dobrych pomysłów nigdy nie za wiele ***** :) [2013-01-17 16:47:]

 

piątka za pomysł ;) [2013-02-09 14:02:]

 

Jak najbardziej 5teczka za pomysł i wykonanie.Dobry pomysł na dłuższe wypady.Pozdrawiam [2013-02-11 16:19:]

 

Swego czasu kolega nauczył mnie wędzić ryby na grilu. Jest tylko jeden warunek, gril musi być zamykany. Najpierw rozpalamy grila węglem drzewnym i około 30 min obsuszamy ryby odwracając co jakiś czas. Następnie zasupujemy węgiel trocinami, najlepiej z drzewa owocowego. Kolejno zamykamy grila i trzymamy ryby kilka godzin. Trzeba uważać, żeby nie było zbyt wiele węgla drzewnego i żeby nie przesadzić z trzymaniem ryb pod przykryciem. Oczywiście jak do wszystkiego trzeba nabrać wprawy.

Zapewniam, tak wędzone ryby to rewelacja. W szczególności świnki, pstrągi i lipienie.

[2013-02-20 21:38:]

 

Jarek miałem podobną ale mniejszą a dostałem ją dawno jako nagrodę.Zamiast ogniska czasem podgrzewałem trociny od spodu butlą turystyczną.Gratuluję pomysłu 5 za wszystko. [2013-03-10 21:49:]

 

Jarek miałem podobną ale mniejszą a dostałem ją dawno jako nagrodę.Zamiast ogniska czasem podgrzewałem trociny od spodu butlą turystyczną.Gratuluję pomysłu 5 za wszystko. [2013-03-10 21:50:]

skomentuj ten artykuł

Zobacz podobne wpisy z działu: Akcesoria


Zobacz więcej wiadomości z działu: Akcesoria

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie

zamów reklamę

Google