Tuńczyk z modrą kapustą - zdjęcia, foto - 3 zdjęć
Tuńczyk z czerwoną kapustą
Możliwe, że rzadko spotkamy takie połączenie ryby i warzywa, ale dlaczego nie poeksperymentować. Dla osób lubiących rybę i warzywa, może to być ciekawa alternatywa jako np. drugie śniadanie do pracy, zwłaszcza jeżeli przejadły się nam zwykłe kanapki lub fast foody.
Składniki:
• ½ puszki tuńczyka w kawałkach;
• ¼ główki kapusty modrej;
• ½ cebuli średniej wielkości;
• 1 jabłko;
• 3 łyżki oliwy, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy;
• 1 jajko;
• 2 łyżki oliwek konserwowych;
• Listki bazylii;
• łyżeczka masła czosnkowego z ziołami;
• kromka chleba razowego
Sposób przygotowania:
Kawałek kapusty modrej posiekać drobno i obgotować w lekko osolonej wodzie. Kapustę odcedzić, schłodzić, skropić sokiem z połówki cytryny. Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i pokrojone w kostkę jabłko. Doprawić oliwą, solą i pieprzem do smaku. Schłodzić w lodówce.
Porcję sałatki z modrej kapusty ułożyć na talerzu. Na wierzch położyć kawałki tuńczyka. Na obrzeżach na przemian połówki jajka ugotowanego na pół miękko, oliwki i skosiki razowca z masłem czosnkowym. Całość doprawić pieprzem ziołowym i przybrać listami świeżej bazylii.
Autor tekstu: Marek Dębicki