» Blogi » » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Szczupak po staropolsku




Ryba Wigilijna - Szczupak po staropolsku

Wszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć , sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki(6 porcji):
świeży szczupak o wadze 2kg lub nieco więcej;
2 duże liście laurowe,
kostka zamrożonego masła (25dag);
duża cebula;
marchew;
korzeń pietruszki;
1/2 selera;
szklanka białego wytrawnego wina;
sól;
pieprz;
cytryna;
wiórki świeżego chrzanu;
zielona pietruszka;

Sposób przygotowania:
1).Oczyszczonego, dokładnie z łusek, wypatroszonego szczupaka myjemy pod bieżącą wodą, obsuszamy, nacieramy wewnątrz i zewnątrz solą i pieprzem. Do sierotka wkładamy liście laurowe, zawijamy rybę w lnianą ściereczkę i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
2).Zamrożone masło kroimy w cienkie wiórki. Jarzyny ucieramy na tartce z dużymi otworami, cebulę kroimy w cienkie piórka. Przed pieczeniem na spodzie brytfanki rozkładamy 1/2 utartego na wiórki masła, i tarte jarzyny i cebulę. Na takiej warstwie układamy całego szczupaka (po odrzuceniu liści laurowych) posypujemy pozostałymi wiórkami masła,polewamy łyżkami wody. Przykrytą brytfannę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45-55 minut (czas zależy od wielkości ryby). Pieczemy w temperaturze 200 stopni C.
3).Upieczoną rybę wkładamy grzbietem do góry na półmisek, wokół układamy warzywa, obkładamy plastrami cytryny, wiórkami chrzanu i listkami pietruszki. Potrawę polewamy sosem. Pozostały sos podajemy w sosjerce.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut.

Życzę smacznego !!!

Autor tekstu: Dawid Miętus

 

 

Reklama

65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020

65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Mała, poręczna torba na ramię z komorą główną, dwoma kieszeniami i jedną dodatkową kieszenią w zamknięciu.Regulowany pas i solidne dno PVC. Materiał: 100% Poliester 600D pokryty PVC. Wymiary

cena: 46,90 PLN



Opinie i komentarze użytkowników (6):

 

Musze spróbować na tej wigilii. Jak patrze na to zdjęcie potrawy, to już mnie brzuch zaczął boleć :).
[2011-12-04 11:19:]

 

Oczywiście daje 5 na 5 gwiazdek!
[2011-12-04 11:20:]

 

Dziękuję za ocenę. Troszkę rybek jeszcze do opisania mi zostało to zapraszam także do skorzystania z nich.
Pozdrawiam.
[2011-12-04 14:49:]

 

5bravo.Wigilijny szczupaczek będzie robiony wg.tego przepisu.
[2011-12-05 21:14:]

 

Jak ktoś wrzuca zdjęcie prosto z książki kucharskiej to musi to apetycznie wyglądać...... [2012-04-23 12:12:]

 

musze sprubowac, tylko najważniejsze ,trzeba go złapac [2012-12-02 15:51:]

skomentuj ten artykuł

Zobacz podobne wpisy z działu: Przepisy kulinarne ryby


Zobacz więcej wiadomości z działu: Przepisy kulinarne ryby

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie

zamów reklamę

Google