Szczupak po staropolsku


Szczupak po staropolsku | przepis na, zdjęcia, opinie

Ryba Wigilijna - Szczupak po staropolsku

Wszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć , sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki(6 porcji):
świeży szczupak o wadze 2kg lub nieco więcej;
2 duże liście laurowe,
kostka zamrożonego masła (25dag);
duża cebula;
marchew;
korzeń pietruszki;
1/2 selera;
szklanka białego wytrawnego wina;
sól;
pieprz;
cytryna;
wiórki świeżego chrzanu;
zielona pietruszka;

Sposób przygotowania:
1).Oczyszczonego, dokładnie z łusek, wypatroszonego szczupaka myjemy pod bieżącą wodą, obsuszamy, nacieramy wewnątrz i zewnątrz solą i pieprzem. Do sierotka wkładamy liście laurowe, zawijamy rybę w lnianą ściereczkę i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
2).Zamrożone masło kroimy w cienkie wiórki. Jarzyny ucieramy na tartce z dużymi otworami, cebulę kroimy w cienkie piórka. Przed pieczeniem na spodzie brytfanki rozkładamy 1/2 utartego na wiórki masła, i tarte jarzyny i cebulę. Na takiej warstwie układamy całego szczupaka (po odrzuceniu liści laurowych) posypujemy pozostałymi wiórkami masła,polewamy łyżkami wody. Przykrytą brytfannę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45-55 minut (czas zależy od wielkości ryby). Pieczemy w temperaturze 200 stopni C.
3).Upieczoną rybę wkładamy grzbietem do góry na półmisek, wokół układamy warzywa, obkładamy plastrami cytryny, wiórkami chrzanu i listkami pietruszki. Potrawę polewamy sosem. Pozostały sos podajemy w sosjerce.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut.

Życzę smacznego !!!

 

2.5
Oceń
(15 głosów)

 

Reklama


Opinie i komentarze użytkowników (6)

NaSpining (2011-12-04 11:19:)
0
Musze spróbować na tej wigilii. Jak patrze na to zdjęcie potrawy, to już mnie brzuch zaczął boleć :).
NaSpining (2011-12-04 11:20:)
0
Oczywiście daje 5 na 5 gwiazdek!
BlueFisherman (2011-12-04 14:49:)
0
Dziękuję za ocenę. Troszkę rybek jeszcze do opisania mi zostało to zapraszam także do skorzystania z nich.
Pozdrawiam.
kuba2510 (2011-12-05 21:14:)
0
5bravo.Wigilijny szczupaczek będzie robiony wg.tego przepisu.
KozaM (2012-04-23 12:12:)
0
Jak ktoś wrzuca zdjęcie prosto z książki kucharskiej to musi to apetycznie wyglądać......
kotos1502 (2012-12-02 15:51:)
0
musze sprubowac, tylko najważniejsze ,trzeba go złapac

skomentuj ten artykuł

Reklama