» Blogi » » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Sum wędzony po wiejsku




Witam!!!! chcę się podzielić prostym ale dobrym sposobem wędzenia suma.

Złowionego suma oczyścić (sprawić) dobrze wymoczyć w wodzie lekko osolonej. Tuszkę po moczeniu dobrze osuszyć .Po osuszeniu natrzeć solą ,obsypać delikatnie angielskim zielem -- zmielonym i można jeżeli ktoś lubi przed soleniem natrzeć tuszkę czosnkiem.,lub dodać trochę marynaty staropolskiej do mięs. No a teraz wędzenie: ja z racji tego że wędzę na wyjeżdzie na wieś używam do wędzenia zrobionej z parnika wędzarki. Najpierw gromadzę drewno -najlepiej wiśniowe. może być inne owocowe ostatecznie olcha. Czas wędzenia zależny od wielkości ryby ale nie mniej niż 3 godż. I jeszcze jedno: jężeli nie chcecie mieć suma po uwędzeniu za tłustego należy go delikatnie ponacinać.
Zyczę smacznego!!!! P.s. prezentowane na zdjęciach sumy złowione na łowisku prywatnym w Święcica k Chełma ...

Autor tekstu: Czesław Romanowski

 

 

Zdjęcia do artykułu (3) - wyświetl wszystkie:

Reklama

65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020

65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Mała, poręczna torba na ramię z komorą główną, dwoma kieszeniami i jedną dodatkową kieszenią w zamknięciu.Regulowany pas i solidne dno PVC. Materiał: 100% Poliester 600D pokryty PVC. Wymiary

cena: 46,90 PLN



Opinie i komentarze użytkowników (10):





tym sumkom to chyba trochę brakło do wymiaru. Ale kiedyś wypróbuję ten przepis.
[2010-10-21 10:16]


Dla Verdad- sumki wymiar miały chociaż na zdjęciu wygląda inaczej . Te uwędzone kawałki to tylko ogony. Po za tym  Złowione na łowisku prywatnym w Święcica k Chełma !!!! Ryb niewymiarowych nigdy nie zabrałem i nie zamierzam w przyszłości zabierać z łowiska !!!! Pozdrawiam !!!!
[2010-10-21 23:09]


Niestety niektórzy czytają artykuły bez zrozumienia byle tylko sensacje wytknąć. Dla mnie artykuł jasny i przejżysty a za dobrą radę daję 5*****. Pozdrawiam serdecznie autora. [2010-10-22 13:12]




A to przepraszam, pomyliłem się. A i dodam dla kol. Jacenty, że artykuł przeczytałem ze zrozumieniem.
[2010-10-22 17:35]


Przeprosiny przyjęte....
[2010-10-22 22:42]


Dobrze, że to prywatne łowisko, bo i bardziej przypominają miętusa te tusze, a i ilość nie taka. Ale przepis mam nadzieję, że sprawdzę w lipcu.

Pozdrawiam

[2010-10-30 03:38]


witam kolegow az slinka cieknie jak na te uwedzone poltuszki sie paczy mieliscie kiedy pokazywac teraz bede musiel do sklepu gnac i kupic bo do lipca nie wyczymam pozdrawiam [2010-11-08 19:26]


Lubię wędzoną rybę ale taki sum mi się marzy. Niesty byt szybko to się nim nie podelektuję. [2011-01-07 18:22]




Fajny przepis lecz fajniejsza wędzarnia, przysuną mi Pan bardzo ciekawy pomysł z w pół przeciętą metalową beczką. Za przepis +4. [2011-01-16 22:24]


Właśnie w niedzielę złowiłem suma 120 cm. Skorzystam z przepisu. Dziękuję.
[2011-08-16 17:13]

Zobacz podobne wpisy z działu: Przepisy kulinarne ryby


Zobacz więcej wiadomości z działu: Przepisy kulinarne ryby

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


Google