Sum wędzony po wiejsku


Sum wędzony po wiejsku | przepis na, zdjęcia, opinie

Witam!!!! chcę się podzielić prostym ale dobrym sposobem wędzenia suma.

Złowionego suma oczyścić (sprawić) dobrze wymoczyć w wodzie lekko osolonej. Tuszkę po moczeniu dobrze osuszyć .Po osuszeniu natrzeć solą ,obsypać delikatnie angielskim zielem -- zmielonym i można jeżeli ktoś lubi przed soleniem natrzeć tuszkę czosnkiem.,lub dodać trochę marynaty staropolskiej do mięs. No a teraz wędzenie: ja z racji tego że wędzę na wyjeżdzie na wieś używam do wędzenia zrobionej z parnika wędzarki. Najpierw gromadzę drewno -najlepiej wiśniowe. może być inne owocowe ostatecznie olcha. Czas wędzenia zależny od wielkości ryby ale nie mniej niż 3 godż. I jeszcze jedno: jężeli nie chcecie mieć suma po uwędzeniu za tłustego należy go delikatnie ponacinać.
Zyczę smacznego!!!! P.s. prezentowane na zdjęciach sumy złowione na łowisku prywatnym w Święcica k Chełma ...

 

4.3
Oceń
(22 głosów)

 

Reklama


Opinie i komentarze użytkowników (10)

użytkownik38843 (2010-10-21 10:16:)
0
tym sumkom to chyba trochę brakło do wymiaru. Ale kiedyś wypróbuję ten przepis.
roczesla (2010-10-21 23:09:)
0
Dla Verdad- sumki wymiar miały chociaż na zdjęciu wygląda inaczej . Te uwędzone kawałki to tylko ogony. Po za tym  Złowione na łowisku prywatnym w Święcica k Chełma !!!! Ryb niewymiarowych nigdy nie zabrałem i nie zamierzam w przyszłości zabierać z łowiska !!!! Pozdrawiam !!!!
jacenty75 (2010-10-22 13:12:)
0
Niestety niektórzy czytają artykuły bez zrozumienia byle tylko sensacje wytknąć. Dla mnie artykuł jasny i przejżysty a za dobrą radę daję 5*****. Pozdrawiam serdecznie autora.
użytkownik38843 (2010-10-22 17:35:)
0
A to przepraszam, pomyliłem się. A i dodam dla kol. Jacenty, że artykuł przeczytałem ze zrozumieniem.
roczesla (2010-10-22 22:42:)
0
Przeprosiny przyjęte....
legtom (2010-10-30 03:38:)
0

Dobrze, że to prywatne łowisko, bo i bardziej przypominają miętusa te tusze, a i ilość nie taka. Ale przepis mam nadzieję, że sprawdzę w lipcu.

Pozdrawiam

RZEZNIK224 (2010-11-08 19:26:)
0
witam kolegow az slinka cieknie jak na te uwedzone poltuszki sie paczy mieliscie kiedy pokazywac teraz bede musiel do sklepu gnac i kupic bo do lipca nie wyczymam pozdrawiam
Wago (2011-01-07 18:22:)
0
Lubię wędzoną rybę ale taki sum mi się marzy. Niesty byt szybko to się nim nie podelektuję.
użytkownik46924 (2011-01-16 22:24:)
0
Fajny przepis lecz fajniejsza wędzarnia, przysuną mi Pan bardzo ciekawy pomysł z w pół przeciętą metalową beczką. Za przepis +4.
romlez (2011-08-16 17:13:)
0
Właśnie w niedzielę złowiłem suma 120 cm. Skorzystam z przepisu. Dziękuję.

skomentuj ten artykuł

Reklama