Sum wędzony po wiejsku - przepis na, zdjęcia, opinie

wedkuje
» » » a a a
Sum  

Sum wędzony po wiejsku

dodany: 2010-10-19, godz. 07:56

Sum wędzony po wiejsku

Witam!!!! chcę się podzielić prostym ale dobrym sposobem wędzenia suma.

Złowionego suma oczyścić (sprawić) dobrze wymoczyć w wodzie lekko osolonej. Tuszkę po moczeniu dobrze osuszyć .Po osuszeniu natrzeć solą ,obsypać delikatnie angielskim zielem -- zmielonym i można jeżeli ktoś lubi przed soleniem natrzeć tuszkę czosnkiem.,lub dodać trochę marynaty staropolskiej do mięs. No a teraz wędzenie: ja z racji tego że wędzę na wyjeżdzie na wieś używam do wędzenia zrobionej z parnika wędzarki. Najpierw gromadzę drewno -najlepiej wiśniowe. może być inne owocowe ostatecznie olcha. Czas wędzenia zależny od wielkości ryby ale nie mniej niż 3 godż. I jeszcze jedno: jężeli nie chcecie mieć suma po uwędzeniu za tłustego należy go delikatnie ponacinać.
Zyczę smacznego!!!! P.s. prezentowane na zdjęciach sumy złowione na łowisku prywatnym w Święcica k Chełma ...

 

 

Średnia: 4.3/5 | Ocen: 21

 

 
 


Zdjęcia do artykułu (3) - wyświetl wszystkie:

Sum wędzony po wiejsku - zdjęcia, foto galerie, fotki, zdjęcie
Efekt końcowy

Reklama

65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020

65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Mała, poręczna torba na ramię z komorą główną, dwoma kieszeniami i jedną dodatkową kieszenią w zamknięciu.Regulowany pas i solidne dno PVC. Materiał: 100% Poliester 600D pokryty PVC. Wymiary

cena: 46,90 PLN



Opinie (10):





tym sumkom to chyba trochę brakło do wymiaru. Ale kiedyś wypróbuję ten przepis.
[2010-10-21 10:16]


Dla Verdad- sumki wymiar miały chociaż na zdjęciu wygląda inaczej . Te uwędzone kawałki to tylko ogony. Po za tym  Złowione na łowisku prywatnym w Święcica k Chełma !!!! Ryb niewymiarowych nigdy nie zabrałem i nie zamierzam w przyszłości zabierać z łowiska !!!! Pozdrawiam !!!!
[2010-10-21 23:09]


Niestety niektórzy czytają artykuły bez zrozumienia byle tylko sensacje wytknąć. Dla mnie artykuł jasny i przejżysty a za dobrą radę daję 5*****. Pozdrawiam serdecznie autora. [2010-10-22 13:12]




A to przepraszam, pomyliłem się. A i dodam dla kol. Jacenty, że artykuł przeczytałem ze zrozumieniem.
[2010-10-22 17:35]


Przeprosiny przyjęte....
[2010-10-22 22:42]


Dobrze, że to prywatne łowisko, bo i bardziej przypominają miętusa te tusze, a i ilość nie taka. Ale przepis mam nadzieję, że sprawdzę w lipcu.

Pozdrawiam

[2010-10-30 03:38]


witam kolegow az slinka cieknie jak na te uwedzone poltuszki sie paczy mieliscie kiedy pokazywac teraz bede musiel do sklepu gnac i kupic bo do lipca nie wyczymam pozdrawiam [2010-11-08 19:26]


Lubię wędzoną rybę ale taki sum mi się marzy. Niesty byt szybko to się nim nie podelektuję. [2011-01-07 18:22]




Fajny przepis lecz fajniejsza wędzarnia, przysuną mi Pan bardzo ciekawy pomysł z w pół przeciętą metalową beczką. Za przepis +4. [2011-01-16 22:24]


Właśnie w niedzielę złowiłem suma 120 cm. Skorzystam z przepisu. Dziękuję.
[2011-08-16 17:13]



10 komentarzy - Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

 

➠ Subskrybuj✔ Subskrybujesz✕ Anuluj subskrybcję  Przepisy kulinarne ryby - zobacz podobne


Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


Google