Śledzie w cieście piwnym - przepis na, zdjęcia, opinie

wedkuje

» » » ➠ Subskrybuj✔ Subskrybujesz✕ Anuluj subskrybcję

Produkty:
-1 kg solonych filetów śledziowych
-500 ml mleka
-250 ml jasnego piwa
-2 jaja
-sok z 1 cytryny
-5 łyżek mąki
-50 ml oleju
-cukier, sól, pieprz

Przygotowanie:
Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie dwie godzimy moczymy je w mlek. Następnie osuszamy, oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 2 godziny. Mieszamy mąkę z paroma łyżkami piwa, solą, pieprzem i cukrem. Potem dodajemy żółtka i cały czas ucieramy masę, dolewając do niej porcjami resztę piwa. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej farby emulsyjnej, podobnie jak na naleśniki. Odstawiamy ciasto na pół godziny i na koniec dodajemy pianę z ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy olej. Śledzie zanurzamy w cieście i kładziemy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Autor tekstu: Tomasz Przybysz

 

 

Reklama

95-07446 WATHOSE GR46

95-07446 WATHOSE GR46 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Solidne, elastyczne i lekkie. Doskonała jakość wykończenia i niewielka waga. W komplecie praktyczna saszetka. Materiał spodniobuty: 100% Nylon pokryty PVC Materiał saszetka: 100% Nylon pokry

cena: 159,00 PLN



Opinie i komentarze użytkowników (0):

Zobacz podobne wpisy z działu: Przepisy kulinarne ryby


Zobacz więcej wiadomości z działu: Przepisy kulinarne ryby

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


Google