Sandacz w śmietanie


 Sandacz w śmietanie | przepis na, zdjęcia, opinie

Ryba Wigilijna - Sandacz w śmietanie

Wszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć no i sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki(6-8 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
sandacz o wadze do 2kg;
porcja włoszczyzny bez kapusty;
2 cebule;
liść laurowy;
kilka ziaren czarnego pieprzy;
sól;
sok z całej, dużej cytryny;
posiekany koperek;
CZĘŚĆ II (Sos)
śmietana;
cebula;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
1).Oczyszczonego, wypatroszonego sandacza dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy oczy, delikatnie wycinamy skrzela, płuczemy raz jeszcze i układamy na suszarce, by spłynęła cała woda.
2).Przygotowujemy wywar: obraną, lekko rozdrobnioną włoszczyznę zalewamy 1,5 l wody, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy, aż wywar stanie się aromatyczny i esencjonalny.
3).Osuszonego sandacza układamy w specjalnej rynience do gotowania ryb, zalewamy przecedzonym przez gęste sito wywarem, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy przez 30-40 minut (czas zależy od wielkości ryby). W czasie gotowania wywar powinien tylko lekko 'mrugać'. Ugotowaną rybę trzymamy, dokładnie przykrytą. W ciepłym miejscu. Gorącego sandacza wyjmujemy z wywaru na wygrzany półmisek, kropimy obficie sokiem z cytryny, oprószamy koperkiem.
CZĘŚĆ II (Sos)
Śmietanę łączymy z drobno posiekaną cebulą. Powstałym sosem śmietankowym polewamy rybę.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 

2.5
Oceń
(13 głosów)

 

Reklama


Opinie i komentarze użytkowników (0)

skomentuj ten artykuł

Reklama