Sandacz w śmietanie - przepis na, zdjęcia, opinie

wedkuje
» » » a a a
Sandacz  

Sandacz w śmietanie


Sandacz w śmietanowym sosie

Ryba Wigilijna - Sandacz w śmietanie

Wszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć no i sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki(6-8 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
sandacz o wadze do 2kg;
porcja włoszczyzny bez kapusty;
2 cebule;
liść laurowy;
kilka ziaren czarnego pieprzy;
sól;
sok z całej, dużej cytryny;
posiekany koperek;
CZĘŚĆ II (Sos)
śmietana;
cebula;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
1).Oczyszczonego, wypatroszonego sandacza dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy oczy, delikatnie wycinamy skrzela, płuczemy raz jeszcze i układamy na suszarce, by spłynęła cała woda.
2).Przygotowujemy wywar: obraną, lekko rozdrobnioną włoszczyznę zalewamy 1,5 l wody, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy, aż wywar stanie się aromatyczny i esencjonalny.
3).Osuszonego sandacza układamy w specjalnej rynience do gotowania ryb, zalewamy przecedzonym przez gęste sito wywarem, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy przez 30-40 minut (czas zależy od wielkości ryby). W czasie gotowania wywar powinien tylko lekko 'mrugać'. Ugotowaną rybę trzymamy, dokładnie przykrytą. W ciepłym miejscu. Gorącego sandacza wyjmujemy z wywaru na wygrzany półmisek, kropimy obficie sokiem z cytryny, oprószamy koperkiem.
CZĘŚĆ II (Sos)
Śmietanę łączymy z drobno posiekaną cebulą. Powstałym sosem śmietankowym polewamy rybę.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 

 

Średnia: 2.5/5 | Ocen: 13

 

 
 


Reklama

Tester trzeźwości alkomat DAT

Tester trzeźwości alkomat DAT - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Urodziny, imieniny, wesela czy też sylwester, okazji by się napić jest wiele. Niestety każda z tych okazji stwarza problem i pytania, na które ciężko odpowiedzieć bez specjalistyczn

cena: 99,00 PLN



 

Przepisy kulinarne ryby - zobacz podobne


Opinie (0):


Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu. Chcesz być pierwszy?




0 komentarzy - Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


Google