400g filetów rybnych(np:panga lub dorsz)
2 dymki
300g młodych marchewek
1 młoda kalarepa
200g strączków groszku cukrowego
3 łyżki oliwy z oliwek/1/4l wywaru z warzyw
2 łyżki białego octu winnego
4 łyżki śmietany kwaśnej
2 gałązki bazylii
sól/pieprz
przyrządzanie:filety rybne pokroic na paski posypac solą i pieprzem ,cebulki pokroić w drobna kostke i wymieszać z rybą.Marchew i kalarepe obrać i pokroić w cienkie plasterki,strączki groszku pokroic na połówki.Na patelni rozgrzać 2 łyzki oliwy ,włożyc rybe oraz dymki i smażyc na średnim ogniu przez 2-3 minuty i wyjąć z patelni,następnie wlać wywar i dodać warzywa duśić pod przykryciem na srednim ogniu przez 5-7 min.Rybę wymieszac z warzywami ,pozostały na patelni wywar doprowadzic do wrzenia i gotowac przez 1-2 min.Dodac ocet,oliwę z oliweki wymieszać ,doprawic sola i pieprzem do smaku
Autor tekstu: Michał Biernat
u?ytkownik61983 | |
---|---|
Piona gdyż lubię sałatki***** (2011-03-27 13:41) | |