Ryba smażona w cieście - dorsz, lin lub sum | przepis na, zdjęcia, opinie

» Porady » »

Ryba smażona w cieście - dorsz, lin lub sum



Autor: Marek Dębicki
Koło: Koło PZW nr 051 Poznań Troć
dodany:
Ryby: Sum , Lin , Dorsz
Firma:


Ryba smażona w cieście - dorsz, lin lub sum | przepis na, zdjęcia, opinie

Ryba smażona w cieście - DORSZ, LIN, SUM W CIEŚCIE

Zdjęcie z http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/ryba-w-ciescie-nalesnikowym-2

Do powyższego dania staramy się wybierać raczej ryby bardziej tłuste oraz posiadające stosunkowo niewielką ilość ości. Chodzi generalnie o komfort późniejszego spożywania naszego smakołyku. Jednymi z bardziej odpowiednich będą filet ryb słodkowodnych lin, sum oraz z morskich dorsz i praktycznie wszystkie inne morskie ogólnie dostępne. Uwaga! Ze względu na charakter łuski lina można go robić po odgłowieniu w całości.
Składniki:
 filety z dorsza, suma lub lina;
 1 szklanka mąki;
 1/2 szklanki mleka (lub 3/4 w przypadku jak nie dodajemy piwa);
 1/3 szklanki piwa (jak nie dodajemy piwa dodać szczyptę proszku do pieczenia);
 2 jajka;
 sól i pieprz;
 1 cytryna;
 olej do smażenia;
 świeże zioła do dekoracji;


Mąkę, mleko, jajka, dwie (2) łyżki oleju, sól i pieprz dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto trzepaczką lub mikserem. Filety z ryby lekko solimy, skrapiamy sokiem z połówki cytryny i następnie obtaczamy w cieście. Ciasto powinno być gęste. Smażymy na patelni na mocno rozgrzanym i głębokim oleju lub we frytkownicy w temperaturze około 150°C do mocnego zarumienienia ciasta. Po usmażeniu rybę należy odsączyć na papierze ręczniku papierowym). Układać usmażone filety na talerz, posolić, przyozdobić ósemkami lub plasterkami cytryny i pociętymi ziołami. Lampka białego wytrawnego nie zaszkodzi.

 

 

Reklama

85-45505 LAMPA Z PILOTEM

85-45505 LAMPA Z PILOTEM - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Znakomita lampa wędkarska ze świetlówką 5Wat U-Tube. Bardzo jasno świecąca i oszczędna. Działa na 4 baterie (1,5V). Kolor oliwkowo zielony. W komplecie z pilotem.

cena: 59,00 PLN



Opinie i komentarze użytkowników (3):

 

Taka rybka smażona na pewno jest pyszna. Zwłaszcza takie fileciki. Mięsko z suma musi być bardzo dobre tak jak każdy drapieżnik. Jak złowię pierwszego drapieżnika to ten przepis pójdzie w ruch.
[2011-03-18 18:04:]

 

Przepis palce lizać !!! Spróbujcie tak zrobić z dużym okoniem (przynajmniej pół kilowym). Do konsumpcji polecam dobrego browarka !!!
[2011-03-22 17:28:]

 

pyszne polecam mniam mniam zrobiłam właśnie suma w cieście pychota!!!!
[2013-09-05 20:54:]

skomentuj ten artykuł

Zobacz podobne wpisy z działu: Kulinarne - porady


Zobacz więcej wiadomości z działu: Kulinarne - porady

Ogłoszenie płatne


   

Zbiornik naturalny, polodowcowy (rynna) o powierzchni 10 ha i głębokości do 6 metrów. Gatunki ryb zamieszkujący ten akwen to : płoć, wzdręga, leszcz, karaś srebrzys…

Zbiornik naturalny, polodowcowy (rynna) o powierzchni 10 ha i głębokości do 6 metrów. Gatunki ryb zamieszkujący ten akwen to : płoć, wzdręga, leszcz, karaś srebrzysty i złoty, karp, lin, amur, szczupak, sum i okoń. Ostrowite to urokliwe, ładnie zagospodarowane miejsce niedaleko Torunia (30 km), …

zobacz całe ogłoszenie »

daj ogłoszenie

zamów reklamę

Google