» Blogi » » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Ryba smażona w cieście - dorsz, lin lub sum




Ryba smażona w cieście - DORSZ, LIN, SUM W CIEŚCIE

Zdjęcie z http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/ryba-w-ciescie-nalesnikowym-2

Do powyższego dania staramy się wybierać raczej ryby bardziej tłuste oraz posiadające stosunkowo niewielką ilość ości. Chodzi generalnie o komfort późniejszego spożywania naszego smakołyku. Jednymi z bardziej odpowiednich będą filet ryb słodkowodnych lin, sum oraz z morskich dorsz i praktycznie wszystkie inne morskie ogólnie dostępne. Uwaga! Ze względu na charakter łuski lina można go robić po odgłowieniu w całości.
Składniki:
 filety z dorsza, suma lub lina;
 1 szklanka mąki;
 1/2 szklanki mleka (lub 3/4 w przypadku jak nie dodajemy piwa);
 1/3 szklanki piwa (jak nie dodajemy piwa dodać szczyptę proszku do pieczenia);
 2 jajka;
 sól i pieprz;
 1 cytryna;
 olej do smażenia;
 świeże zioła do dekoracji;


Mąkę, mleko, jajka, dwie (2) łyżki oleju, sól i pieprz dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto trzepaczką lub mikserem. Filety z ryby lekko solimy, skrapiamy sokiem z połówki cytryny i następnie obtaczamy w cieście. Ciasto powinno być gęste. Smażymy na patelni na mocno rozgrzanym i głębokim oleju lub we frytkownicy w temperaturze około 150°C do mocnego zarumienienia ciasta. Po usmażeniu rybę należy odsączyć na papierze ręczniku papierowym). Układać usmażone filety na talerz, posolić, przyozdobić ósemkami lub plasterkami cytryny i pociętymi ziołami. Lampka białego wytrawnego nie zaszkodzi.

Autor tekstu: Marek Dębicki

 

 

Reklama

65-03003 K-DON TORBA NA PRZYNĘ

65-03003 K-DON TORBA NA PRZYNĘ - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Torba ?Top Loader? na przynęty sztuczne z ?Full Shock Protection? i trzema regulowanymi pudełkami (32x22.5x5). W zestawie jeszcze jedno małe pudełko ( 25.5x14x3.5) na akcesoria. 2 przednie i

cena: 139,00 PLN



Opinie i komentarze użytkowników (3):

 

Taka rybka smażona na pewno jest pyszna. Zwłaszcza takie fileciki. Mięsko z suma musi być bardzo dobre tak jak każdy drapieżnik. Jak złowię pierwszego drapieżnika to ten przepis pójdzie w ruch.
[2011-03-18 18:04:]

 

Przepis palce lizać !!! Spróbujcie tak zrobić z dużym okoniem (przynajmniej pół kilowym). Do konsumpcji polecam dobrego browarka !!!
[2011-03-22 17:28:]

 

pyszne polecam mniam mniam zrobiłam właśnie suma w cieście pychota!!!!
[2013-09-05 20:54:]

Zobacz podobne wpisy z działu: Przepisy kulinarne ryby


Zobacz więcej wiadomości z działu: Przepisy kulinarne ryby

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


Google