Rosół rybny z dorsza


Rosół rybny z dorsza | przepis na, zdjęcia, opinie

Witam chciałem dzisiaj podzielić się z wami przepisem na zupe rybną a raczej rosół rybny.
Ugotowałem go pierwszy raz podczas pobytu na rybach w norwegi. Nie mogłem wypłynć na ryby poniważ bolała mnie głowa
wiadomo z jakich powodów toteż wziołem się za gotowanie .
Wszystkiego było pod dostatkiem ryba,przyprawy,jarzyny i chęci
byłbym zapomniał o browaku ,ale on nie jest potrzebny do przepisu

to co potrzebne:

3 litry wody
0,5 kilorama fileta bez skóry
dorsz ,seja plamiak
3 kostki rosołowe najlepiej warzywnego
1 cebula
2 nieduże zieniaki
2 ząbki czosnku
5dkg makaronu najlepiej kolanka lub muszelki ugotować osobno
1 papryka
2 średnie marchewki
1 pitruszka mała
seler mały kawałek
ziele angielskie 3 ziarenka
listek laurowy 1szt
sól pieprz magi do smaku

gotujemy wode wrzucamy ziemniakipokrojone w kostke, cebule pokrojona w piorka,
marchewka w plasterki,pietruszka plasterki seler w kostki,kostki rosolowe,czosnek,ziele angielskie liśc laurowy,
to zagotowujemy na małym ogniu potem dodajemy makaron ugotowany osobno papryke i kawałki fileta,to gotujemy około 5 minut
wyłączmy po zagotowanu wtedy dochodzi rybka w rosole a po 10 -15 minutach doprawiamy rosół piprzem magą i podajemy do stołu
życzę wszystkim smacznego
zupe można robić z samymi ziemniakami lub makaronem a proporcje zrobić po swojemu możliwości jest ogrom
po powrocie z uropu ugotowałem zupe w domu rodzinka była zachwycona zresztą w norwegi także otrzymałem pochwały

dzięki i pozdrowieniam

 

4.4
Oceń
(12 głosów)

 

Reklama


Opinie i komentarze użytkowników (4)

użytkownik1117 (2011-06-11 06:00:)
0
gratuluję ci udanej zupy , napewno była smaczna, jak widać i ty mozesz przygotować wspaniałe danie , nic trudnego , moze po tym sukcesie zaczniesz w domu przygotowywać takie wspaniałe dania ,
marek-debicki (2011-06-13 12:40:)
0
Podobną zupę z dorsz przygotowuje Kolega Janusz. Rewelacja. Pozdrawiam i *****pozostawiam.
wodny swiat (2011-06-25 12:52:)
0
kumak jak ty coś upichcisz to to niema takiej opcji żeby nie smakowało ka.zda twoja rybka czy piczona czy w occie to rewelacyjny smak życze wszystkim smacznego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
majap (2011-07-12 16:53:)
0
Grzesiu bardzo dobrze, że napisałeś o zupie z dorsza zrobinej na Lofotach był to bowiem majstersztyk, takie zupy jada się okazjonalnie ,pozdrawiam,gratuluję,do usłyszenia- majap.

skomentuj ten artykuł

Reklama