Robienie kulek proteinowych - krok po kroku

/ 13 komentarzy



  • konto usunięte




Wędkarstwo karpiowe Karp Amur

Kulka proteinowa-bo to oniej w tym artykule mowa,jest niemal ideałem przynęty stosowanej na karpia i amura.Może być dowolnego koloru,aromatu,smaku,może tonąc i pływac.Jest na tyle twarda że daje się zarzucać na dalekie odległości i nie grozi jej oskubywanie przez drobnice.Jednak są i minusy.Ta przynęta jest dośc droga.Z tego też powodu coraz więcej wędkarzy zamienia się w domowych "kulkokrętów",gdzyż wyrób domowy jest zawsze tańszy od kupionego gotowego.

W tym artykule przedstawiam domową produkcję kulek proteinowych, opisując krok po kroku każdy etap tej produkcji.

Dobrze,a więc na początek potrzebny nam bedzie przepis.Nie podam żadnego przepisu,ponieważ w internecie jest ich bardzo dużo i wystarczy chwila,by znaleśc coś dla siebie.

Żeby zrobic kulki proteinowe musimy w odpowiedniej kolejności połączyć ze sobą wiele produktów i poddać je wielu procesom, w tym gotowaniu,suszeniu i przechowywaniu.
Na początek należy wsypac sypkie składniki naszego miksu do pojemnego naczynia,mieszając je na sucho bardzo dokładnie.Ważna uwaga,wszystkie naczynia i narzędzia stosowane do produkcji kulek proteinowych muszą być naczyniami spożywczymi. Nie wykorzystujemy do produkcji kulek naczyń, które wcześniej były stosowane do innych celów. Błędem jest wykorzystywanie misek, w których wcześniej była woda z detergentem np. do mycia podłóg. Karp ma bardzo dobry węch i jeśli taki detergent został na ściankach tego naczynia, to jego zapach przeniknie do kulek proteinowych. Człowiek tego nie wyczuje ale karp takie kulki ominie szerokim łukiem a przecież nie oto nam chodzi.
W osobnym naczyniu łączymy ze sobą składniki płynne takie jak aromaty,jajka,oleje.W przypadku aromatów należy je dozowac strzykawką,gdyż przedawkowanie może odstraszyc karpie.

Po dokładnym osobnym wymieszaniu suchych i płynnych składników, łączymy je ze sobą wsypując powoli suchy miks do jajek i mieszając.Nie ma innego wyjścia, musimy użyć do tego naszych rąk. Suchy miks wsypujemy do momentu gdy ciasto przestanie nam się kleić do rąk.Tak oto otrzymaliśmy gotowe do rolowania ciasto na kulki proteinowe.Jeżli zostało nam jakaś ilość suchego miksu, to możemy go zostawić do następnego razu, w torebce foliowej.

Gotowe ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok.15 min.W tym czasie możemy posprzątać nasze pobojowisko.

Po 15 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i zaczynamy rolowac kulki proteinowe. Czy ktoś wykorzysta do tego roler, czy też sam ręcznie je zroluje, to już nie ma znaczenia.

Następny etap produkcji kulek jest niezwykle ważny. Poddajemy nasze kulki obróbce termicznej poprzez gotowanie.Kulki wciepujemy do garnka z wrzącą wodą. Jednak nad ich gotowaniem musimy mieć kontrole. Powinny się one gotować maksymalnie od półtora do dwóch minut po wypłynięciu.Po wypłynięciu kulki wyjmujemy i rozkładamy na suchej ścierce by wyschły.

Suszenie odbywa sie w przewiewnym miejscu nawet przez 4 dni.Należy pamiętać,że ścierka na której leżą kulki,trzeba wymienić przynajmniej raz dziennie,ponieważ zatrzymuje wilgoć,która powoduje pleśnięcie kulek.Po tym czasie kulki mogą byc użyte natychmiast lub szczelnie zawinięte w woreczkach nylonowych i zamrożone,wykorzystane nawet po kilku tygodniach.Przed zamrożeniem można wlać do woreczka odrobine atraktora zapachowego.

Myślę,że co niektórym pomogłem a może nawet zachęciłem do wyrobu własnych kulek proteinowych,które zwabią zapewne niejednego karpia.

 


4.3
Oceń
(28 głosów)

 

Robienie kulek proteinowych - krok po kroku - opinie i komentarze

karpiarzdarekkarpiarzdarek
0
Art w dechę. Na razie wiem że kulki proteinowe do dobra przynęta i droga. Napisz chociaż co to są kulki proteinowe. (2012-04-05 21:06)
woliswolis
0
Tak ja powtżej karpiarzdarek napisał mógł byś napisa co to sa kulki (2012-04-06 09:55)
u?ytkownik73474u?ytkownik73474
0
Niewiem czy zauważyliście,ale na samym wstępie jest wyraźnie napisane,co to są kulki proteinowe. (2012-04-06 11:17)
czarnypumczarnypum
0
Witaj Za wpis oczywiście dostajesz pięć, młody wędkarz, który pasjonuje się swoim hobby to przykład godny naśladowania, szczególnie dla oszołomów, którzy myślą tylko o tym co przyjarać lub czego się napić. Pozdrawiam (2012-04-06 13:21)
LINEK123LINEK123
0
Witam. Czy mozna takie kulki wysuszyc w piekarniku w niskiej temp.? (2012-04-06 21:19)
karpiarzdarekkarpiarzdarek
0
Czyli ideał przynęty. Kulka proteinowa czyli jak nazwa wskazuje kulka białkowa. Wiadomo że nie zrobimy kulki z samego białka ale sekretem ich skuteczności jest właśnie duża zawartość białka. Teoretycznie im więcej tym lepiej :) A dlaczego kulka a nie kwadracik czy trójkącik ? (2012-04-06 21:49)
u?ytkownik73474u?ytkownik73474
0
A dlaczego zadaje pan takie bezsensowne pytania? Chyba łatwiej zrobic kulke niż męczyc się z trójkątami i kwadracikami.Jak pan chce to to może byc nawet trapez prostokątny,karpiowi to jest chyba i tak wszystko jedno czy ma żarcie okrągłe czy kwadratowe.Grunt żeby mu smakowało :) (2012-04-06 22:12)
missszamisssza
0
Witam mam takie młe pytanie jaki jak długo trzeba takie kulki gotowac i ile muszą pózniej sie suszyc :) z góry wielkie dzieki pozdrawiam (2012-04-07 16:22)
ajoszajosz
0
misssza jak ci sie woda zagotuje to wciepujesz kulki czy tam trójkąciki i gotujesz je jescze 1 min a potem dajesz do suszenia nie do słonca najlepiej w cieniu przez 5 dni ale ja bym nie ryzykował i zostawił je na tydzien i potem dajesz je np: do pudełka po butach zeby stwardniały i wysły jeszcze bardziej ...pozdro (2012-04-07 20:20)
LINEK123LINEK123
0
Witam. Ja tylko gzecznie pytam. Dopiero zaczynam przygode z karpiem dlatego pytam. Ja nie jestem taki,ze wszystko wiem. Wole zapytac prosze ja Ciebie. Ja wole zarcie jak jest kwadratowe. Bez urazy. Jestem nwy to pytam. Lepiej pytac bo nie wiem, niz nie wiedziec i nie pytac, Pozdrawiam. (2012-04-07 20:20)
wywrotawywrota
0
Młody Kolego- sądzę, że masz zgodę autora tego przepisu na publikację jego pracy? http://marfish.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=142:robimy-kulki-proteinowe&catid=38:zlota-raczka&Itemid=212
(2012-04-08 07:08)
troctroc
0
Również odnoszę wrażenie, że gdzieś już to czytałem....
(2012-04-08 12:45)
arlitoarlito
0
skopiowałeś kawałek i tu wkleiłeś. ale mnie to nie obchodzi, ważne, że przeczytałem. (2012-04-14 19:41)

skomentuj ten artykuł