Pstrąg wędzony

/ 1 komentarzy

Pstrąg wędzony
Składniki:
 pstrągi około 25dag;
 dwa jajka;
 sól na solankę;
 cytryna;
 natka pietruszki
Przygotować solankę na tzw. jajko. Nasycać solą roztwór do momentu, aż jajko będzie się utrzymywało na powierzchni solanki. Rybę sprawić bez odgławiania, uważać na usuwanie woreczka żółciowego. Dokładnie wypłukać, szczególną uwagę zwracając na miejsca przy kręgosłupie. Rybę moczyć w solance od 2-3 godzin. Wyjąć z solanki, ponabijać na pręty do wędzenia i osuszyć. Wędzić około 2-3 godzin w zależności od temperatury wędzarni. Po wędzeniu rybę wychłodzić, dopiero zawinąć w pergamin. Przed podaniem pokroić na szerokie dzwonka, udekorować ósemkami cytryny.

 


3.9
Oceń
(16 głosów)

 

Pstrąg wędzony - opinie i komentarze

troctroc
0
Aż pachnie...***** pozostawiam i pozdrawiam.
(2011-12-26 21:53)

skomentuj ten artykuł