Pstrąg pieczony z grzybami

/ 3 komentarzy

Na początku mogło być wiele innych rzeczy, ale początkujący kucharz bez obaw może zacząć od pstrąga. Ta ryba jest prosta w przygotowaniu i smaczna.

Pstrąg pieczony z grzybami

Składniki:

1 pstrąg (ok. 350 g)
100 g podgrzybków
100 g cebuli
5 g czosnku
1/4 pęczka świeżego koperku
1/4 pęczka świeżej natki pietruszki
60 g masła
20 g masła klarowanego
sól
pieprz

Pstrąga umyj, osusz i wytnij skrzela. Masło wymieszaj z solą, pieprzem, posiekaną połową pietruszki oraz koperku i włóż do środka tuszy pstrąga. Grzyby oczyść, pokrój w paski i usmaż na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Dopraw czosnkiem, solą, pieprzem oraz pozostałymi pietruszką i koperkiem. Pstrąga natnij wzdłuż grzbietu, nafaszeruj smażonymi grzybami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez mniej więcej 20 minut. Podawaj z warzywnym spaghetti (marchewką, korzeniem selera oraz cebulą pokrojonymi metodą julienne, czyli w zapałkę, i przesmażonymi na maśle).

Życzę Smacznego!!

 


5
Oceń
(8 głosów)

 

Pstrąg pieczony z grzybami - opinie i komentarze

majapmajap
0
Jeszcze nie jadłem ale muszę spróbować , ciekawa propozycja , stawiam ***** , ciekawy jestem czy mogły by być duszone kurki ? Pozdrawiam (2013-02-06 11:27)
1zibi1zibi
0
Fajny przepis, a gdy ma się w zasięgu rzutu beretem grzyby i pstrągi to tylko powiem idę po świeżego kropkowańca , grzybki ususzone będzie napewno smakować całej rodzinie. (2013-02-13 13:01)
arturarturarturartur
0
Wygląda bardzo apetycznie . Spróbuje to cudo zrobić . ***** (2013-02-20 19:34)

skomentuj ten artykuł