Pstrąg lub sieja gotowana w winie


80 dag pstrąga lub siei królewskiej, 4 pory, 1/2 łyżki masła, 1/2 szklanki białego wytrawnego domowego wina, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietanki, sól, pieprz.

Tuszki ryb umyć, oczyścić, odkrajać głowy, ogony i płetwy, opłukać. Przygotowane w ten sposób ryby pokrajać w poprzek na porcje, lekko oprószyć solą i pieprzem. Pory oczyścić, umyć, przyciąć liście. Oczyszczone pory pokrajać (białe części, a zielone wykorzystać na wywar do zupy). Pokrajane pory udusić z dodatkiem masła, nie rumienić. Gdy są miękkie, zalać winem, posolić, doprowadzić do zawrzenia. Do wrzątku włożyć porcje ryby. Ugotować pod przykryciem. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru na ogrzany, półmisek, przykryć, ustawić na garnku z wrzącą wodą. Wywar zagęścić, utrzymując przez kilka minut w stanie wrzenia, przetrzeć przez sito, zagrzać, zaprawić śmietanką wymieszaną z przesianą mąką, zagotować, przyprawić solą i odrobiną pieprzu. Ułożoną na półmisku rybę po¬lać sosem, obłożyć ziemniakami „z wody", ozdobić listkami pietruszki lub porów. Podawać z sałatką z czerwonej kapusty lub z zieloną sałatą.

Smacznego

 


3.5
Oceń
(4 głosów)

 

Pstrąg lub sieja gotowana w winie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł