Przepis na wędzenie - zanęty, zdjęcia, opinie

wedkuje
» » » a a a

Przepis na wędzenie

dodany: 2009-04-09, godz. 21:12

Przyprawy ( dodatki do wędzenia)

Wędzenie Ryb

Składniki:

1 .Ryby
2. Woda
3. Sól
4. Pieprz ziarnisty
5. Ziele angielskie
6. Liść laurowy

Przygotowanie zalewy:

Do 7 litrów wody wsypujemy 70 dkg. Soli ,dodajemy 10 ziarenek pieprzu naturalnego ziarnisty, dodajemy 6 ziarenek ziela angielskiego i 5 listków laurowych.


Przygotowujemy nasze ryby to znaczy czyścimy , porcjujemy lub w całości to zależy jakie rybki chcemy uwędzić. Wkładamy do naczynia najlepiej emaliowanego i zalewamy naszą uprzednio zrobioną zalewą w taki sposób żeby ryby były całkowicie zakryte.
Jeżeli mamy w domu piwnicę w miarę schłodzoną to zalecam naczynie z rybami zalewie odstawić do piwnicy i zostawić na 12 godzin ( Jeżeli takiej piwnicy nie posiadamy to musimy wykorzystać lodówkę.)
Po 12 godzinach starannie płuczemy ryby i przychodzi czas na wysuszenie.
Więc ryby możemy suszyć na wolnym powietrzu jeśli pogoda odpowiada.
Jeżeli pogoda nie odpowiada musimy wysuszyć je mechanicznie.
Przy suszeniu proszę zwracać uwagę na muchy , mogą narobić wiele brudu, ale ten temat każdy z wędkarzy zna.
Proszę pamiętać od dobrego wysuszenia ryb zależy ich kolor jaki otrzymamy podczas wędzenia.
Drewno do wędzenia używamy w zależności od zapachu i smaku .
Można używać drzewa liściaste różnego gatunku.
Ja osobiście najwięcej używam Buka lub Brzozę.
Po buku mam rybki w miarę ładnie brązowe, a po brzozie są w kolorze złotym.
Ryby wędzimy 1 godz. ztym że pierwsze 15 minut wędzimy w temperaturze 120 stopni celsiusza, po tym czsie przymykamy dopływ powietrza utrzymując tęperaturę 80 stopni.
Po godzinie wędzenia rybki są gotowe.
Życzę dobrze uwędzonych ryb i smacznego.



 

 

Średnia: 5/5 | Ocen: 5

 

 
 


Reklama

65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020

65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Mała, poręczna torba na ramię z komorą główną, dwoma kieszeniami i jedną dodatkową kieszenią w zamknięciu.Regulowany pas i solidne dno PVC. Materiał: 100% Poliester 600D pokryty PVC. Wymiary

cena: 46,90 PLN



Opinie (2):



Co do przygotowania solanki i rybki wszystko mi pasi, tylko te temperatury i czas wędzenia są dość dziwne jeśli ma to być ryba wędzona. Zazwyczaj ryby wędzi się w tem. ok.50stopni od 4 do 8 godzin. A bywają i mniejsze temperatury wędzenia które trwa parę dni. Twoje rybki są robione tak zwaną metodą pieczenia dymem. Choć nie wątpię że ryby robione twoim sposobem są pyszne.
[2010-12-31 02:42]


proporcje wody i soli ok,wystarczy moczyć 4 godziny,ale ten czas wędzenia wydaje mi sie zbyt krótki [2011-04-22 23:03]



2 komentarzy - Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

 

➠ Subskrybuj✔ Subskrybujesz✕ Anuluj subskrybcję  Zanęty - zobacz podobne


Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


Google