Przepis na pyszna rybke - szczupaka, dorsza lub karpia


Przepis na pyszna rybke - szczupaka, dorsza lub karpia | przepis na, zdjęcia, opinie

Przedstawiam bardzo prosty sposób na przyrządzenie pysznej rybki. Przepis nie jest w ogóle pracochłonny oraz dziecinnie prosty. Najlepiej smakuje według mnie przyrządzony w ten sposób szczupak lecz próbowałam przepis również na dorszu i karpiu.


POTRZEBUJEMY:

-rybka
-cebula
-czosnek
-por (białe i lekko zielone części)
-masło
-przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ryb np.Prymat, kolendra, 'Kucharek', mini kostka Knorr 'smażona cebulka')
-folia aluminiowa do pieczenia


PRZYRZĄDZENIE:

Wypatroszoną i dobrze umytą rybę kroimy na dzwonki. Każdy z dzwonków układamy na folii aluminiowej, doprawiamy solą (nie za dużo ponieważ 'Kucharek' jest również słony), pieprzem, kolendrą, przyprawą do ryb, 'Kucharkiem' oraz mini kosteczką Knorr smażona cebulka. Można skropić sokiem z cytryny. Na rybę kładziemy ok. dwóch plasterków cebuli (rozdzielonej na 'piórka'), jeden ząbek czosnku (pokrojony na plasterki) oraz por (również w 'piórkach'). Na wierzchu kładziemy niewielki kawałek masła. Tak doprawioną rybę zawijamy w folię aluminiową. W taki sam sposób przyrządzamy resztę dzwonków. Każdy ma być osobno zawinięty. Teraz wystarczy tylko rybkę upiec.Najpyszniejsza jest pieczona na grillu ale również można wykorzystać do tego celu piekarnik. W piekarniku pieczemy ok.25 min (w temp.150`). Najlepiej po ok.20 min. odwinąć folię i sprawdzić. Rybka powinna być mięciutka jakby ugotowana i rozpływać się w ustach...Mniammm...:-) SMACZNEGO!

 

4.8
Oceń
(34 głosów)

 

Reklama


Opinie i komentarze użytkowników (11)

gg003 (2010-10-29 22:30:)
0
Bardzo apetyczna ta rybka i odemnie 5
duska (2010-10-31 12:56:)
0
Dziękuje siostra, że mnie poczęstowałaś. Naprawdę pyszna ta rybka :) POLECAM!!!
plesny1 (2010-11-19 12:38:)
0
Superowa ryba pycha oczywiście 5 :-)
Rascjanin (2010-11-30 08:13:)
0
wypróbowałem, i szczupaczek wyszedł świetny, bardzo dobry przepis, u mnie w pełni zasłużona piątka plus ;]
KAZIKDRIVER (2010-12-19 00:53:)
0
KAZIKDRIVER (2010-12-19 00:54:)
0
KAZIKDRIVER (2010-12-19 00:57:)
0
Zrobię ten przepis w piekarniku ale na samą myśl to już mi ślinka leci.Pozdrawiam mniam mniam KAZIKDRIVER:-))))
joker (2011-01-06 10:57:)
0
Brawa za podzielenie się swymi wykwintnymi daniami :-)
Zapewne smakuje jeszcze lepiej niż jest to opisane - a wiem co mówię bo często eksperymentuję i tak samo opisuję na naszym wedkuje.pl o czym świadczy nagroda świąteczna z 2009r przyznana mi od portalu ale to dzięki kolegom wędkarzom z naszej społeczności zostałem doceniony bo odważnie zaufali i głosowali
Tego samego życzę w nowym roku i Tobie aby ktoś kiedyś docenił Twe starania czy to nagrodą czy nawet szczerym uśmiechem i słowami dziękuję.
Ja już dziś Ci dziękuję i zachęcam do dalszego eksperymentowania.
Wago (2011-01-07 18:17:)
0
Podobnie z żoną robimy lina. Nie dodajemy tylko pora bo nie przpadamy za nim i żadko mamy go pod ręką. To bardzo dobry przepis. Tak się składa, że mam problemy ze zdrowiem i lekarz zabrania jeść mi smażonego. Dlatego często jem w ten sposób rybę i wręcz wolę iż pieczoną. 
tyxck (2012-11-06 17:50:)
0
Dziś zrobiłem szczupaczka 1,5kg zgodnie z tym przepisem. Krótko i na temat: PRZEPYSZNE !!!!!!!!!!!!! Ciutkę za mało czosnku i cebulki dałem. [IMG]http://imageshack.us/a/img268/8162/p1040208lo.jpg[/IMG] [IMG]http://imageshack.us/a/img9/7213/p1040207hj.jpg[/IMG]
tyxck (2012-11-06 18:35:)
0
Dziś zrobiłem szczupaczka 1,5kg zgodnie z tym przepisem. Krótko i na temat: PRZEPYSZNE !!!!!!!!!!!!! Ciutkę za mało czosnku i cebulki dałem. [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/9/p1040207hj.jpg/][IMG]http://imageshack.us/a/img9/7213/p1040207hj.th.jpg[/IMG][/URL]

skomentuj ten artykuł

Reklama