Potrawy z lina


Lin

LINY SMAŻONE

Potrzebne składniki:
2 liny(po 500-600g)
2 łyżki mąki
5 łyżek oleju
2 łyżki masła
oraz sól i pieprz

Przygotowanie:
Wypatroszone liny ma 10 sekund zalać wrzątkiem, potem, skrobiąc nożem usunąć łuskę i odciąć płetwy. Ostrym nożem przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa, a następnie usunąć duże ości. Ryby odsączyć na kuchennym papierze, oprószyć solą, pieprzem oraz mąką i smażyć na rozgrzanym oleju po 6-7 minut z każdej strony. Następnie przełożyć je na drugą patelnie z rozpuszczonym masłem i dosmażać po 1 minucie z każdej strony, by utraciły smak oleju. Można je podawać z frytkami.

LINY W ŚMIETANIE

Potrzebne składniki:
2 liny(po 500-600g)
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
250ml kwaśnej śmietany
5 łyżek oleju
oraz sól i pieprz
1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Ryby należy obrać tak jak w opisie ,,lina smażonego’’ a następnie oprószyć solą, i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 5minut z każdej strony. Na drugiej patelni roztopić masło, wlać rozbełtaną śmietanę, wsypać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Włożyć usmażone ryby, na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i po 6 minutach odstawić z ognia. Podawać z Ziemniaczanym puree.

LINY Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

Potrzebne składniki:
2 liny (po 500-600g)
2 łyżki mąki
5 łyżek oleju
Pół główki czerwonej
kapusty (około 800g)
100ml czerwonego
wytrawnego wina
1 cebula
4 łyżki masła
Sól, pieprz, cukier,
sok z cytryny

Z kapusty usunąć zeschnięte liście, odciąć głąb i najbardziej łykowate części, a resztę drobno poszatkować. Posiekaną cebulą zeszklić na 3 łyżkach masła, dodać kapustę i 5 minut podsmażać, uważając, by się nie przypaliła. Wlać wino, dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki cukru i dusić około 45 minut. W razie gdyby brakowało płynu, wlewać po1-2 łyżki wody. Na koniec przyprawić solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Wypatroszone liny na 10 sekund zalać wrzątkiem, a następnie, skrobiąc nożem ryby przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa, po czym usunąć duże ości. Ryby odsączyć na kuchennym papierze, oprószyć solą, pieprze, oraz mąką i smażyć na rozgrzanym oleju po 5minut z każdej strony. Połowę kapusty włożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego z pokrywą, na wierzchu ułożyć usmażone ryby. Przykryć resztą kapusty i na 15 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podawać z Ziemniakami.

SMACZNEGO


Zobacz także:
Przepisy na karpia wigilijnego
Przepisy kulinarne szczupak szpikowany
Przepisy kulinarne szczupak z grilla
Lin smażony
Leszcz w occie
Smażony Leszcz
Pieczony Dorsz przepisy
Dorsz pieczony
Dorsz smażony

 

4.8
Oceń
(75 głosów)

 

Reklama


Opinie i komentarze użytkowników (22)

Dawid Nowak (DawidWedkuje) (2009-06-30 10:05:)
0
Pyszności gratuluje przepisu
(konto usunięte) (2009-06-30 10:10:)
0
Pewnie wypróbuję, chociaż rybą nie będzie lin. Pozdrawiam
Paweł Misiorowski (pawlo982) (2009-06-30 15:00:)
0
Dziękuje za przepis z pewnością wypróbuje :)
Krzysztof Grzybowski (grzybek666) (2009-06-30 15:18:)
0
No jak można zjadać przeciwnika:) Przepis bardzo fajny i napewno pyszny. Ja lina złapałem 2 razy w życiu ale zawsze pozostaje sklep rybny. Artykuł na 5. Pozdrawiam Grzybek666
Kazimierz Lipiec (kazik) (2009-06-30 15:59:)
0
Wspaniałe przepisy tylko tak dalej . Wędkarstwo to nie tylko uganianie się za rybą ponad brzegami, ale i coś co jakiś czas można spróbować zwłaszcza jak zna się takie przepisy. No Kilowcy muszą się smakiem obejść .
michał malinowski (malon) (2009-06-30 16:16:)
0
Lubie kucharzyć więc z pewnością wypróbuje.. zwłaszcza w śmietanie:)
Jan Glazik (janglazik1947) (2009-06-30 16:40:)
0
Morze liny zrobione w ten sposób będą dobre ismaczne.Ja lina nigdy!!!nie skrobię to mordęga i nic mnnie do tego nie zmusi.Lina skrapiam octem na jakieś 5-8min.Teraz nożem zgarniam z nigo śluz patroszę,skrapiam-koniecznie cytryną, przyprawiam i po 30minutach w lodówce może zostac usmarzony.Gwarantuję niema łusek.SMACZNEGO.
Adam Burzyński (Burza) (2009-06-30 16:55:)
0
Wspaniałe przepisy i smaczna ryba ;) zwłaszcza w śmietanie. Co prawda moja żona trochę inaczej robi sosik. Generalnie, palce lizać :)
Andrzej Orłowski (andrzej49) (2009-06-30 17:46:)
0
Fajne przepisy,na pewno spróbuje.Pozdrawiam
Andrzej Orłowski (andrzej49) (2009-06-30 17:52:)
0
Fajne przepisy na pewno wypróbuję.
Stanisław Dyda (stanley584) (2009-06-30 17:59:)
0
Nowy dział w portalu - super. Można będzie się wymienić różnymi przepisami potraw z ryb. Słyszałem też o" linie na złoto ". Kilka razy w dawnych czasach smażyłem liny. Pamiętam, że przy sprawianiu posiadał dużo śluzu, lecz nagrodą na jego usunięcie było to, że nie trzeba było go skrobać z łusek. Po prostu podczas smażenia łuski "wytapiały się" Przepis zanotuje. Masz.5. Pozdro.
(konto usunięte) (2009-06-30 18:07:)
0
Przepisy się na pewno nie jednemu przydadzą.Lin w śmietanie jest rewelacyjny.Ode mnie 5.
Tomasz Kosiński (t12tom) (2009-06-30 18:19:)
0
Ktoś kiedyś zapytał... Co jest lepsze- jedzenie czy seks?.... I wielu się głowi do dziś.... Nie dość że prawdopodobnie pychotka, to jeszcze z jakim kunsztem podana.... Piękne.... Tomek
Bartosz Poskrop (Dekas) (2009-06-30 19:03:)
0
yhmmmy z chęcią bym skosztował o ile złowię lina ... ale sezon nie ten ... cooż będę liczył na lód szczęścia ;D Pozdrawiam
Włodzimierz Przybylski (cuvee) (2009-07-01 00:31:)
0
fajny pomysł na ciekawy artykuł, dobry przepis - teraz będę kombinował jak znów dobrać się do linów i zrobić je w śmietanie. ostatni miałem 2 sztuki i nie wiedziałem jak je przyrządzić - smażyłem w mące krupczatce - były ok. ale nie tak kultowe jak w śmietanie
Jan Rajski (janr) (2009-07-01 08:12:)
0
Wypróbuje przepis, ale najpierw muszę lina złowić.
Artur Andrzejewski (pedros) (2009-07-01 11:29:)
0
Wspaniały pomysł, wszystko brzmi smakowicie. Dzięki bardzo za przepis na lina w śmietanie ... SMACZNEGO !!!
Grzegorz Leśniak (zegar) (2009-07-01 13:45:)
0
Właśnie dwa duże Linki mam w zamrażalniku i zastanawiałem się jak je przyrządzić swojej Pani. No i od razu są Twoje świetne przepisy. Napewno je wykorzystam.Pozdrawiam
Piotr Wójcik (hubi) (2009-07-01 21:45:)
0
Kuba widze że oprócz wedkarstwa lubisz bawic się w gastronoma tak trzymać pozdrawiam.
Paweł Jańczyk (KaKa13) (2009-07-02 07:00:)
0
Bardzo fajna sprawa. W portalu takim taj ten wreszcie ktoś poruszył temat przyrządzania rybek. Ciekawe pomysły :)
Paweł Grudniak (Yarpen) (2009-07-02 10:32:)
0
Przepis jasno wyłozony choć technicznie jednak nieco skomplikowany. Może wypróbuję, jeśli tylko uda mi się złowić 2 liny :))) pzdr 5.
Andrzej Saktura (Saki87) (2009-09-06 12:57:)
0
Kocham wędkować oraz uwielbiam gotować rybka pysznie smakuje kiedy samemu się ją złapie przyprawi ugotuje i zje coś pięknego a że lin jest dobrą rybką , przepisy wyglądają smacznie więc wypróbuje kilka z nich pozdrawiam :D:D

skomentuj ten artykuł

Reklama