» Blogi » » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Potrawy z lina




LINY SMAŻONE

Potrzebne składniki:
2 liny(po 500-600g)
2 łyżki mąki
5 łyżek oleju
2 łyżki masła
oraz sól i pieprz

Przygotowanie:
Wypatroszone liny ma 10 sekund zalać wrzątkiem, potem, skrobiąc nożem usunąć łuskę i odciąć płetwy. Ostrym nożem przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa, a następnie usunąć duże ości. Ryby odsączyć na kuchennym papierze, oprószyć solą, pieprzem oraz mąką i smażyć na rozgrzanym oleju po 6-7 minut z każdej strony. Następnie przełożyć je na drugą patelnie z rozpuszczonym masłem i dosmażać po 1 minucie z każdej strony, by utraciły smak oleju. Można je podawać z frytkami.

LINY W ŚMIETANIE

Potrzebne składniki:
2 liny(po 500-600g)
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
250ml kwaśnej śmietany
5 łyżek oleju
oraz sól i pieprz
1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Ryby należy obrać tak jak w opisie ,,lina smażonego’’ a następnie oprószyć solą, i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 5minut z każdej strony. Na drugiej patelni roztopić masło, wlać rozbełtaną śmietanę, wsypać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Włożyć usmażone ryby, na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i po 6 minutach odstawić z ognia. Podawać z Ziemniaczanym puree.

LINY Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

Potrzebne składniki:
2 liny (po 500-600g)
2 łyżki mąki
5 łyżek oleju
Pół główki czerwonej
kapusty (około 800g)
100ml czerwonego
wytrawnego wina
1 cebula
4 łyżki masła
Sól, pieprz, cukier,
sok z cytryny

Z kapusty usunąć zeschnięte liście, odciąć głąb i najbardziej łykowate części, a resztę drobno poszatkować. Posiekaną cebulą zeszklić na 3 łyżkach masła, dodać kapustę i 5 minut podsmażać, uważając, by się nie przypaliła. Wlać wino, dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki cukru i dusić około 45 minut. W razie gdyby brakowało płynu, wlewać po1-2 łyżki wody. Na koniec przyprawić solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Wypatroszone liny na 10 sekund zalać wrzątkiem, a następnie, skrobiąc nożem ryby przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa, po czym usunąć duże ości. Ryby odsączyć na kuchennym papierze, oprószyć solą, pieprze, oraz mąką i smażyć na rozgrzanym oleju po 5minut z każdej strony. Połowę kapusty włożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego z pokrywą, na wierzchu ułożyć usmażone ryby. Przykryć resztą kapusty i na 15 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podawać z Ziemniakami.

SMACZNEGO


Zobacz także:
Przepisy na karpia wigilijnego
Przepisy kulinarne szczupak szpikowany
Przepisy kulinarne szczupak z grilla
Lin smażony
Leszcz w occie
Smażony Leszcz
Pieczony Dorsz przepisy
Dorsz pieczony
Dorsz smażony

 

 

Reklama

95-07446 WATHOSE GR46

95-07446 WATHOSE GR46 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Solidne, elastyczne i lekkie. Doskonała jakość wykończenia i niewielka waga. W komplecie praktyczna saszetka. Materiał spodniobuty: 100% Nylon pokryty PVC Materiał saszetka: 100% Nylon pokry

cena: 159,00 PLN



Opinie i komentarze użytkowników (22):

 

Pyszności gratuluje przepisu [2009-06-30 10:05:]


 

Pewnie wypróbuję, chociaż rybą nie będzie lin. Pozdrawiam [2009-06-30 10:10:]

 

Dziękuje za przepis z pewnością wypróbuje :) [2009-06-30 15:00:]

 

No jak można zjadać przeciwnika:) Przepis bardzo fajny i napewno pyszny. Ja lina złapałem 2 razy w życiu ale zawsze pozostaje sklep rybny. Artykuł na 5. Pozdrawiam Grzybek666 [2009-06-30 15:18:]

 

Wspaniałe przepisy tylko tak dalej . Wędkarstwo to nie tylko uganianie się za rybą ponad brzegami, ale i coś co jakiś czas można spróbować zwłaszcza jak zna się takie przepisy. No Kilowcy muszą się smakiem obejść . [2009-06-30 15:59:]

 

Lubie kucharzyć więc z pewnością wypróbuje.. zwłaszcza w śmietanie:) [2009-06-30 16:16:]

 

Morze liny zrobione w ten sposób będą dobre ismaczne.Ja lina nigdy!!!nie skrobię to mordęga i nic mnnie do tego nie zmusi.Lina skrapiam octem na jakieś 5-8min.Teraz nożem zgarniam z nigo śluz patroszę,skrapiam-koniecznie cytryną, przyprawiam i po 30minutach w lodówce może zostac usmarzony.Gwarantuję niema łusek.SMACZNEGO. [2009-06-30 16:40:]

 

Wspaniałe przepisy i smaczna ryba ;) zwłaszcza w śmietanie. Co prawda moja żona trochę inaczej robi sosik. Generalnie, palce lizać :) [2009-06-30 16:55:]

 

Fajne przepisy,na pewno spróbuje.Pozdrawiam [2009-06-30 17:46:]

 

Fajne przepisy na pewno wypróbuję. [2009-06-30 17:52:]

 

Nowy dział w portalu - super. Można będzie się wymienić różnymi przepisami potraw z ryb. Słyszałem też o" linie na złoto ". Kilka razy w dawnych czasach smażyłem liny. Pamiętam, że przy sprawianiu posiadał dużo śluzu, lecz nagrodą na jego usunięcie było to, że nie trzeba było go skrobać z łusek. Po prostu podczas smażenia łuski "wytapiały się" Przepis zanotuje. Masz.5. Pozdro. [2009-06-30 17:59:]


 

Przepisy się na pewno nie jednemu przydadzą.Lin w śmietanie jest rewelacyjny.Ode mnie 5. [2009-06-30 18:07:]

 

Ktoś kiedyś zapytał... Co jest lepsze- jedzenie czy seks?.... I wielu się głowi do dziś.... Nie dość że prawdopodobnie pychotka, to jeszcze z jakim kunsztem podana.... Piękne.... Tomek [2009-06-30 18:19:]

 

yhmmmy z chęcią bym skosztował o ile złowię lina ... ale sezon nie ten ... cooż będę liczył na lód szczęścia ;D Pozdrawiam [2009-06-30 19:03:]

 

fajny pomysł na ciekawy artykuł, dobry przepis - teraz będę kombinował jak znów dobrać się do linów i zrobić je w śmietanie. ostatni miałem 2 sztuki i nie wiedziałem jak je przyrządzić - smażyłem w mące krupczatce - były ok. ale nie tak kultowe jak w śmietanie [2009-07-01 00:31:]

 

Wypróbuje przepis, ale najpierw muszę lina złowić. [2009-07-01 08:12:]

 

Wspaniały pomysł, wszystko brzmi smakowicie. Dzięki bardzo za przepis na lina w śmietanie ... SMACZNEGO !!! [2009-07-01 11:29:]

 

Właśnie dwa duże Linki mam w zamrażalniku i zastanawiałem się jak je przyrządzić swojej Pani. No i od razu są Twoje świetne przepisy. Napewno je wykorzystam.Pozdrawiam [2009-07-01 13:45:]

 

Kuba widze że oprócz wedkarstwa lubisz bawic się w gastronoma tak trzymać pozdrawiam. [2009-07-01 21:45:]

 

Bardzo fajna sprawa. W portalu takim taj ten wreszcie ktoś poruszył temat przyrządzania rybek. Ciekawe pomysły :) [2009-07-02 07:00:]

 

Przepis jasno wyłozony choć technicznie jednak nieco skomplikowany. Może wypróbuję, jeśli tylko uda mi się złowić 2 liny :))) pzdr 5. [2009-07-02 10:32:]

 

Kocham wędkować oraz uwielbiam gotować rybka pysznie smakuje kiedy samemu się ją złapie przyprawi ugotuje i zje coś pięknego a że lin jest dobrą rybką , przepisy wyglądają smacznie więc wypróbuje kilka z nich pozdrawiam :D:D [2009-09-06 12:57:]

skomentuj ten artykuł

Zobacz podobne wpisy z działu: Przepisy kulinarne ryby


Zobacz więcej wiadomości z działu: Przepisy kulinarne ryby

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie

zamów reklamę

Google