» Blogi » » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Peklowanie mięs, boczków (moje świąteczne przepisy kulinarne)




Peklowanie mięsa, boczków
Składniki do peklowania:
 ¾ szklanki soli kuchennej;
 2 dkg saletry;
 2 łyżki cukru;
 kilka Gożdzików;
 15 ziaren pieprzu;
 15 ziaren ziela angielskiego;
 Kilka ząbków czosnku;
 2i1/2 l wody
Sposób przygotowania:
Składniki zmiażdżyć, wymieszać, podzielić na dwie części. Natrzeć mięso (boczek, szynkę, schab, karkówkę) jedną częścią mieszanki do peklowania. Mięso ułożyć w kamionkowym naczyniu, mocno ściśnięte na 2-3dni w temperaturze pokojowej. Z drugiej części mieszanki do peklowania sporządzić zalewę, schłodzić. Po dwóch dniach zalać mięso i odstawić do chłodnego pomieszczenia (4-8°C). Przed wędzeniem osączyć, usunąć przyprawy, obwiązać wyparzonym sznurkiem lub wkładać do siatek masarskich .

Autor tekstu: Marek Dębicki

 

 

Zdjęcia do artykułu (6) - wyświetl wszystkie:

Reklama

65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020

65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Mała, poręczna torba na ramię z komorą główną, dwoma kieszeniami i jedną dodatkową kieszenią w zamknięciu.Regulowany pas i solidne dno PVC. Materiał: 100% Poliester 600D pokryty PVC. Wymiary

cena: 46,90 PLN



Opinie i komentarze użytkowników (1):

 

Polecam zagotowac tak około 10 min. 0.5l wody z paczka liscia i ziela ang.
dodac do roby oraz zwiekszyc liczbę soli do około 1.5 szklanki a cukru tak 3/4.
dodatkowo nastrzykiwać mieso.
za wpis ***** i pzdr pstrag222
[2011-12-20 19:22:]

skomentuj ten artykuł

Zobacz podobne wpisy z działu: Przepisy kulinarne ryby


Zobacz więcej wiadomości z działu: Przepisy kulinarne ryby

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie

zamów reklamę

Google