Pasztet z leszcza...


Pasztet z leszcza...


Składniki:

Masa pasztetowa:

1 i 1/2 kg leszczy,
25 dag włoszczyzny,
2 cebule,
3 jajka,
3 żółtka,
czerstwa bułka (kajzerka),
1/2 szklanki mleka,
1/2 kg pieczarek,
2 łyżki masła,
4 łyżki majonezu,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
łyżka tartej bułki,
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
liść laurowy,
cytryna,
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
szczypta cukru,
pieprz,
sól,

Ponadto:

tłuszcz i bułka tarta do formy.



Sposób przygotowania:

Przygotować masę pasztetową:
ryby sprawić, umyć, osuszyć, a następnie natrzeć solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Ugotować wywar z włoszczyzny, 1 cebuli, 1/2 skórki i soku z cytryny, a po ugotowaniu dokładnie go przecedzić. Ryby ułożyć w płaskim naczyniu, zalać wywarem i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Potem wyjąć i starannie obrać z ości.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać ryby i chwilę smażyć.
Oczyszczone i pokrojone pieczarki usmażyć na maśle, płyn odparować.
Namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę, cebulę, pieczarki, rybę oraz warzywa z wywaru i jajka ugotowane na twardo przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Dodać następnie surowe żółtka, posiekaną natkę, liść laurowy, majonez, pieprz, sól, szczyptę cukru i gałkę muszkatołową; ucierać do uzyskania puszystej masy.

Formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, po czym wyłożyć przygotowaną masę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.



smacznego!!!

 


4.4
Oceń
(7 głosów)

 

Pasztet z leszcza... - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł