Pasztet z leszcza...


Pasztet z leszcza...


Sk豉dniki:

Masa pasztetowa:

1 i 1/2 kg leszczy,
25 dag w這szczyzny,
2 cebule,
3 jajka,
3 鄴速ka,
czerstwa bu趾a (kajzerka),
1/2 szklanki mleka,
1/2 kg pieczarek,
2 造磬i mas豉,
4 造磬i majonezu,
3 造磬i posiekanej natki pietruszki,
造磬a tartej bu趾i,
1/4 造瞠czki startej ga趾i muszkato這wej,
li嗆 laurowy,
cytryna,
1/2 造瞠czki sk鏎ki otartej z cytryny,
szczypta cukru,
pieprz,
s鏊,

Ponadto:

t逝szcz i bu趾a tarta do formy.



Spos鏏 przygotowania:

Przygotowa mas pasztetow:
ryby sprawi, umy, osuszy, a nast瘼nie natrze sol i odstawi na godzin w ch這dne miejsce. Ugotowa wywar z w這szczyzny, 1 cebuli, 1/2 sk鏎ki i soku z cytryny, a po ugotowaniu dok豉dnie go przecedzi. Ryby u這篡 w p豉skim naczyniu, zala wywarem i gotowa na ma造m ogniu przez 20 minut. Potem wyj望 i starannie obra z o軼i.
Drobno pokrojon cebul zeszkli na ma郵e, doda ryby i chwil sma篡.
Oczyszczone i pokrojone pieczarki usma篡 na ma郵e, p造n odparowa.
Namoczon i odci郾i皻 z mleka bu趾, cebul, pieczarki, ryb oraz warzywa z wywaru i jajka ugotowane na twardo przepu軼i przez maszynk do mi瘰a.
Doda nast瘼nie surowe 鄴速ka, posiekan natk, li嗆 laurowy, majonez, pieprz, s鏊, szczypt cukru i ga趾 muszkato這w; uciera do uzyskania puszystej masy.

Form wysmarowa t逝szczem, obsypa bu趾 tart, po czym wy這篡 przygotowan mas.
Wstawi do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.



smacznego!!!

 

4.3
Oce
(6 g這s闚)

 

Reklama


Opinie i komentarze u篡tkownik闚 (0)

skomentuj ten artyku

Reklama