» Blogi » » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

W opisie jest Panga ale może być każda inna ryba. Wszystko zależne od upodobań :). A więc tak : potrzebujemy filety rybne, mąkę, bułkę tartą, płatki kukurydziane, sól, pieprz, oregano, jajka, bazylię oraz dowolną przyprawę do ryb. Nie podaję ilości ponieważ każdy z nas zapewne smażył ryby i wie mniej więcej ile czego potrzebuje. Po za tym, to tak popularne składniki, że nie musimy ich szukać na tydzień przed planowanym przyrządzaniem.
Najpierw filety posypujemy wszystkimi przyprawami. Tutaj najważniejsze jest wyczucie i odrobina doświadczenia w kuchni.
Filety (nie do końca rozmrożone - muszą być sztywne) moczymy w rozbitych i posolonych jajkach. Na jednym z talerzy przygotowujemy mieszaninę mąki, bułki tartej i płatków kukurydzianych, które nadadzą panierce rewelacyjną kruchość i słodki smak.
Zamoczone uprzednio w jajku filety obtaczamy w powyższej mieszaninie i odkładany na talerz. Gdy czynność tę mamy za sobą robimy to ponownie tzn, pozornie moczymy filety w jajku i mieszaninie mąki, bułki i płatków. Taka podwójna panierka......ajjjjjjjjjjjjjj.....Palce lizać :)
przygotowane w ten sposób kawałki ryb wrzucamy na oliwę z oliwek.
A jak podajemy ? Ja osobiście uwielbiam z ryżem i surówką w której skład wchodzi kapusta pekińska, ogórek kiszony, groszek zielony, posiekane pomidory i łyżka majonezu, plus oczywiście sól i pieprz do smaku

Życzę smacznego :)

Autor tekstu: Dawid Skowroński

 

 

Reklama

95-07446 WATHOSE GR46

95-07446 WATHOSE GR46 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Solidne, elastyczne i lekkie. Doskonała jakość wykończenia i niewielka waga. W komplecie praktyczna saszetka. Materiał spodniobuty: 100% Nylon pokryty PVC Materiał saszetka: 100% Nylon pokry

cena: 159,00 PLN



Opinie i komentarze użytkowników (4):



 

Ojciec koleżanki z pracy ma sklep rybny w Warszawie i mówiła żeby nie jeść pangi bo to trucizna jest. No ale nasze rybki mogą być całkiem smaczne. [2009-08-13 17:48:]

 

Przepis całkiem całkiem!Ale Panga? Czytałem kiedyś artykuł na temat chadowli Pangi w dolinie Mekongu-skąd ta pyszna rybka wysyłana była na cały świat-pisze była bo nie wiem czy dalej jest hodowana na tak wielką skalę.Podobno faszejują ją jakimiś antybiotykami żeby szybciej rosła,a z drugiej strony-czego teraz nie faszerują !!!pozdro!! [2009-08-14 19:56:]

 

....może i faszerują sterydami, ale powiedzcie czego teraz nie faszerują ? Jak nie masz zaprzyjaźnionego rolnika, albo sam czegoś nie urawiasz to zapomnij o zdrowym jedzeniu. Mój ojciec jest zdunem i o zwykłym chlebie nasłuchałem się tyle, że ta Panga w porównaniu z tym to nie takie wielkie zło :)
Pozdrawiam [2009-08-15 19:48:]

 

ja osobićie dodaje róznych przypraw które tam żona ma w kuchni...
Też słyszałem ze to trucizna ale jakoś jeszcze zyje :) [2009-08-18 21:31:]

skomentuj ten artykuł

Zobacz podobne wpisy z działu: Przepisy kulinarne ryby


Zobacz więcej wiadomości z działu: Przepisy kulinarne ryby

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


Google