Łosoś w galarecie


Łosoś w galarecie

Składniki:

-1-1,2 kg filetów ze świeżego łososia,
-70 ml octu winnego lub 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
-cebula,
-2 marchewki,
-listek laurowy,
-po 2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu,
-5 łyżeczek żelatyny,
-pęczek koperku,
-cytryna,
-sól

Łosoś w galarecie - Sposób przyrządzania:

Do dużego garnka wlać 2 litry wody, ocet lub wino, włożyć pokrojoną cebulę i marchew,
kilka gałązek kopru, przyprawy, 2 łyżeczki soli i gotować pod przykryciem 15 min.
Łososia podzielić na 8-10 porcji, włożyć do wywaru i gotować na malutkim płomieniu 5-7
min (w zależności od grubości filetu). Zostawić do ostygnięcia w wywarze. Zimnego
łososia wyjąć, ostrożnie zdjąć skórę, a kawałki ryby ładnie ułożyć na półmisku i wstawić
do lodówki. Każdy udekorować cząstką cytryny i listkami kopru. Odlać 2,5 szklanki
wywaru, przecedzić przez gęste sito lub gazę (można też sklarować białkiem),
zagotować i zdjąć z ognia. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnego wywaru, dodać do
gorącego, rozpuścić i odstawić w chłodne miejsce. Krzepnącą galaretkę kłaść łyżką na
kawałki ryby i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać z pieczywem i sosami
majonezowymi.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Łosoś w galarecie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł