Leszcz w occie - Leszcz w zalewie octowej

wedkuje
» » » a a a
Leszcz  

Leszcz w occie - Leszcz w zalewie octowej


Leszcz w occie - Leszcz w zalewie octowej

Jak wszyscy wiedzą w naszych wodach leszcza mamy pod dostatkiem i zapewne większość was robi samemu lub jadła leszcza z octu.
Mój śp ojciec bardzo lubił takiego leszczyka podanego do wódeczki,a muszę wspomnieć że przepis dostałem od niego a on go przywiózł ze swoich rodzinnych stron to znaczy z CCCP tak jak większość przepisów takich jak choćby kiszone jabłka lub suszone ryby,(smakują jak czipsy).

Leszcz w occie - Przepis:

Wiadomo,złowić leszcza choć można też zakupić w sklepie.Oczyścić z łusek i wnętrzności.
Potrzeba około 3-4 sztuki leszczy choć może to być też inna ryba (kto jak lubi).Do tego potrzebne są 2 średnie cebule utarte na tarce.Wyczyszczone ryby kroimy jak kto lubi ale przeważnie na talarki i nacieramy startą cebulą i doprawiamy solą,chowamy do lodówki tak na około od 3 do 4 godzin.
Po tym czasie wyciągamy i płuczemy pod bieżącą wodą.Tak umyte talarki doprawiamy solą i papryką ostrą ale tak jak kto lubi mniej lub więcej ostro.Obtaczamy rybę w mące i smażymy na dość dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor

Leszcz w occie - Zalewa:

Na 3,5 szklanki wody przypada szklanka octu 10%-wego,moąna zrobić zalewę mniej lub więcej octową ale to już wedle gustu.Będzie potrzebna jedna większa cebula ,dwa liście laurowe,około 5-6 ziaren pieprzu 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,2-3 łyżeczki cukru (jego też według własnego gustu),może być bez koncentratu,jak kto woli.
Wszystko wkładamy do garnka,cebula(krojona w talarki),pieprz,liście laurowe,cukier całość po zagotowaniu gotujemy maksymalnie 3 minuty pod sam koniec gotowania dodajemy koncentrat.
Kawałki ryb układamy w słoiku przeważnie na słoik wchodzą od 3 do 4 kawałków ryby wcześniej usmażonej
i zalewamy do pełna zalewą
Słoiki gotujemy około 20 minut gdy dajemy zalewę gorącą,jak zalejemy zimną to cza gotowania słoików wzrasta.Do degustacji czekamy parę dni,warto miodzik w ustach i co najważniejsze brak ości w rybie...

No cóż mi pozostaje życzyć wszystkim smacznego.

Serdecznie pozdrawiam

Nie posiadam żadnego zdjęcia gotowego produktu ponieważ przed samymi świętami ktoś mi piwnicę obrobił
ale na pocieszenie złodzieje zostawili mi jeden słoik grzybków....

 

 

Średnia: 4.7/5 | Ocen: 25

 

 
 


Reklama

Wiatrówka sprężynowa łamana Tytan B2 5.5 mm

Wiatrówka sprężynowa łamana Tytan B2 5.5 mm - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Klasycznie łamana wiatrówka Tytan B2 w kalibrze 5.5 mm. Ładowana śrutem ołowianym typu "Diabolo", kulkami lub lotkami. Prosta w obsłudze. Stała muszka i szczerbinka regulowana w pioni

cena: 165,00 PLN



 

Przepisy kulinarne ryby - zobacz podobne


Opinie (13):





Rzadko  ,  a  nawet  bardzo  rzadko  jem  leszcza  w  occie. Ale  potwierdzam  że  faktycznie  nie  ma  lepszej  ryby  od  leszcza  . Osobiście  wole  leszcza  gorącego  z  patelni ,  ale  minimum  2  kg. Wpis  oceniam  na ***** [2010-01-22 22:27]




 Tak ja tam lobię  w occie  rybkę  od śledzia począwszy  a na uklejce Ghosmira skończywszy !
 Ale  nie o tym chciałem czytam ...  2 średnie cebule utarte na tarce.Wyczyszczone ryby kroimy jak kto lubi ale przeważnie na talarki i nacieramy startą cebulą i doprawiamy solą,chowamy do lodówki tak na około od 3 do 4 godzin.
Po tym czasie wyciągamy i płuczemy pod bieżącą wodą...
myślę  ,że to świetny sposób na każdą też świeżo smażoną rybkę -za  art 3 pkt.  i  za pomysł  cebulkowej marynaty  2 pkt.  razem  piona ;) 
[2010-01-23 12:46]




Ooo ! i znowu lipa  komentarz nie ukazał się w całości   ile ja już do redakcji się napisałem nie ma odzewu  może faktycznie  pogalopowali  na inny portal !!!

[2010-01-23 12:54]




... Ale nie o tym chciałem  , piszesz o cebulce utartej na tarce i taka z tego marynatka   myślę że to świetnie  będę z powodzeniem stosował  do rybki świeżo smażonej i tak  za art 3 ptk i za pomysł cebulkowej  marynaty 2 pkt   co razem   daje piątala :)
 
[2010-01-23 13:00]


  Wcześniej kroiłem w talarki i tak przekładałem ale pewien kucharz podpowiedział mi sposób
z tartą cebulą,i jednak starta daje większy rezultat i sprawdza się wszędzie gdzie jest potrzebna...
[2010-01-23 17:14]


No- przepis czyta się z przyjemnością , aż ślinka cieknie. Ja robię bez cebulki i keczupu. Teraz postaram się zrobić rybkę wedle kolegi przepisu. Pozdrawiam.

A pyszne rybki, to jak pieniążki gdy się idzie na rynek- nie trzymać w jednym miejscu!.:)

[2010-01-23 19:08]


przepis fajny i potrzebny, zrobie dla swojego ojca bo on osci nie lubi.:)::):)
[2010-01-24 14:06]


Od kilku lat tak właśnie robię leszcza w zalewie octowej. Dla poprawy smaku leszcza konsumowanego w postaci smażonej czy w zalewie octowej, polecam usunięcie śluzu z jego skóry. W tym celu filety posypuję obficie solą (trzy - cztery łyżki soli na jeden płat) i zostawiam w chłodnym miejscu na 20 - 30 min. Następnie płuczę dokładnie filety z soli pod bieżącą wodą. Sol powoduje usunięcie śluzu ze skóry. Polecam.
[2010-02-11 23:00]


Witam dziś właśnie będe robił. Myślę że będzie smakowało. Pozdrawiam i daje piąteczkę [2010-04-25 11:02]


WSZYSTKO OK ZALEWA SŁODKO KWAŚNA  BARDZO DOBRE  [2010-08-29 19:24]


Przepis sprawdziłem rewelacyjny smak jak i wygląd. Daje 5 za przepis
[2011-09-04 19:35]


Bardzo dobry przepis! Nie ma to jak stary, dobry, ruski przepis, na pyszną rybkę ;) [2012-11-22 22:39]


świetny! 5 * [2013-04-23 17:37]



13 komentarzy - Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


Google