» Sprzęt » » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Kulki proteinowe - przepisy




Przepis 1

* m±ka sojowa - 30%
* zmielony biszkopt lub piernik - 20%
* mielony granulat pstr±gowy(dostępny w sklepie wędkarskim) - 20%
* mleko w proszku - 15%
* mielone prażone konopie(sklep wędkarski) - 10%
* mielony pokarm dla papug - 5%
* 50ml aromatów (ich wybór jest ogromny w sklepach wędkarskich, ja polecam muszlę lub rybę)
* jaja (10szt na kilogram suchych składników)

Do rozbełtanych jaj dodajemy aromat. Cało¶ć zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulki w rolerze. Wrzucamy próbne kulki na wrz±tek. Kulki po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 2 minuty. Je¶li po wysuszeniu na ¶cierce kulki pływaj±, dodajemy do ciasta kaszę mannę.
W ten sam sposób przyrz±dzamy kulki z innych przepisów.

Przepis 2

* 500g drobno zmielonego, suchego pokarmu dla psów lub kotów
* 100g m±ki kukurydzianej
* 100g mleka w proszku
* trochę cukru
* substancje barwi±ce np. szafran
* substancje zapachowe
* ok. 5 jaj

Przepis 3

* 0,5 kg m±ki kukurydzianej
* 0,5 kg m±ki tortowej
* 0,5 kg kaszy manny lub kaszy kukurydzianej
* 0,25 kg m±ki sojowej
* cukier
* barwniki
* atraktor
* 1 jajo na 100g ciasta

Je¶li ciasto jest za rzadkie, dodajemy m±ki.
-------------------------------------------------------------
30% m±ki sojowej
30% mielonego pokarmu dla ptaków
25% m±ki kukurydzianej
10% mleka w proszku
5% m±ki ziemniaczanej

30% kaszy manny
25% m±ki kukurydzianej
25% m±ki sojowej
10% mleka w proszku
10% mielonych konopi

20% mielonego pelletu rybnego
20% m±ki kukurydzianej
20% m±ki sojowej
10% m±ki rybnej (łososiowej)
10% m±ki pszennej
10% kazeiny
10% prażonych konopii

10% m±ka łososiowa
10% m±ka krewetkowa
5% m±ka ¶ledziowa
20% m±ka kukurydziana
20% m±ka sojowa
20% m±ka pszenna
10% konopie prażone-mielone
2,5% albumina
2,5 inne dodatki
------------------------------------------------------------------
Przepisy na kulki owocowe - cieple pory roku

25% m±ka kukurydziana
20% m±ka sojowa pełnotłusta (15%) i odtłuszczonej (5%)
15% m±ka pszenna (grahamka)
10% mieszanki białek
10% m±ka PTX (Jetfish)
5% m±ka łososiowa
5% mielony gammarus
5% mielone i prażone konopie
2,5% albumina
2,5% inne dodatki
------------------------------------------------------------
przepis na wiosnę:

15% m±ka łososiowa
15% m±ka krewetkowa
10% m±ka sojowa pełnotłusta
10% m±ka sojowa odtłuszczona
15% m±ka kukurydziana
10% mielone konopie
10% koncentrat białek serwatkowych
10% m±ka pszenna
2,5% albumina
2,5% inne dodatki
----------------------------------------------------------------
Użyte skróty:


SF ; Strong Flavour (koncentrat zapachowy)

BF ; Basic Flavour (atraktor zapachowy)

NC ; Nukleotid Complex (wzmacniacz smaku)

AS ; Amino Stimulant (stymulator apetytu)


KULKI PRZYNĘTOWE


przepis 1.

Brilliance MIX scopex - 0,5 kg

Jajka

SF mega scopex - 4 ml

SF skonc. ¶mietana - 5 ml

NC wanilia - 1 r11; 2 g (max. 2 g !)

Słodzik ( w górnej granicy dozowania)




przepis 2.

Brilliance MIX porzeczka - 0,5 kg

Jajka

SF skonc. porzeczka - 4 ml

SF skonc. krab - 5 ml

NC ryba - 1 r11; 2 g (max. 2 g !)

Słodzik ( w dolnej granicy dozowania)



przepis 3.

Brilliance MIX banan - 0,5 kg

Jajka

BF banan - 10 ml

BF krab - 9 ml

NC ryba - 2 - 3 g (max. 3 g !)

Słodzik ( w dolnej granicy dozowania)




przepis 4.

Brilliance MIX sł. wanilia - 0,5 kg

Jajka

50 r11; 60 g zmielonych konopi

SF słodka kukurydza - 6 ml

SF skonc. ¶mietana - 5 ml

NC wanilia - 1 r11; 2 g (max. 2 g !)

Słodzik ( w górnej granicy dozowania)



przepis 5.

Brilliance MIX truskawka - 0,5 kg

Jajka

BF truskawka - 9 ml

BF cz. porzeczka - 2 ml

BF banan - 4 ml

NC owoc - 2 - 3 g (max. 3 g !)

Słodzik ( w górnej granicy dozowania)



przepis 6.

Brilliance MIX neutralny - 0,5 kg

Jajka

SF dojrzała pomarańcza - 6 ml

BF egzotyczny - 3 ml

BF brzoskwinia&nekt. - 2 ml

NC owoc - 1 r11; 2 g (max. 2 g !)

Słodzik ( w górnej granicy dozowania)



przepis 7.

Brilliance MIX krab - 0,5 kg

Jajka

BF ananas - 10 ml

BF krab - 7 ml

BF banan - 3 ml

NC ryba - 2 - 3g (max. 3 g !)

Słodzik ( w ¶redniej warto¶ci dozowania)



przepis 8.

Brilliance MIX krab - 0,5 kg

Jajka

SF skonc. krab - 6 ml

SF mega scopex - 3 ml

NC ryba - 1 r11; 2 g (max. 2 g !)

Słodzik ( w dolnej granicy dozowania)




przepis 9.

Brilliance MIX neutralny - 0,5 kg

Jajka

SF blue secret - 6 ml

SF skonc. ¶mietana - 3 ml

BF wanilia - 3 ml

NC wanilia - 1 r11; 2 g (max. 2 g !)

Słodzik ( w górnej granicy dozowania)



przepis 10.

Duncaen Basic MIX monster - 0,5 kg

Jajka

BF krab - 10 ml

BF ryba - 6 ml

NC ryba - 2 - 3 g (max. 3 g !)

Słodzik ( w dolnej granicy dozowania)



przepis 11.

Duncaen Basic MIX owoc - 0,5 kg

Jajka

BF brzoskwinia&nektaryna - 6 ml

BF egzotyczny - 8 ml

BF cz. porzeczka - 2 ml

NC ryba - 2 - 3 g (max. 3 g !)

Słodzik ( w górnej granicy dozowania)


KULKI ZANĘTOWE


przepis ogólny:


Duncaen Basic MIX Classic mix - 0,5 kg

Jajka

BF dowolny smak - 7 do 11 ml

NC odpowiedni do aromatu - 1 g

AS odpowiedni do aromatu - 4 ; 5 g

Słodzik ( w dolnej lub ¶redniej warto¶ci dozowania)



przykładowy przepis na kulki truskawkowe:

Duncaen Basic MIX Classic mix - 0,5 kg

Jajka

BF truskawka - 8 ml

NC owoc - 1 g

AS owoc - 4 g

Słodzik ( w ¶redniej warto¶ci dozowania)
----------------------------------------------------------------

http://www.youtube.com/watch?v=Q4j1ZMM3p1o


------------------------------------------------------------------
Sposób wykonania:
Do jaj ok 10-12 szt na kg suchego mixu i wszystkich składników płynnych;olej+aromat+słodzik
stopniowo dosypujemy mix stale mieszaj±c .po poł±czeniu składników i wyrobieniu ciasta
zawijamy w folię spożywcz± i odkładamy na godzinę do lodówki w celu dokładnego
powi±zania wszystkich składników. Następnie przystępujemy do wyciskania wałków z ciasta
ja to robię maszynk± do mielenia mięsa ze specjalnie dopasowan± końcówk± .
Następnie rolujemy kulki ,możemy to robić ręcznie,lecz znacznie wygodniej i szybciej będzie
je¶li posłużymy się rollerami ,rollery dostępne s± o ¶r. kulek od 16 do 22mm.

Kulki gotujemy w lekko osolonej wodzie,w zależno¶ci od ¶r. kulki
Kulki 16mm ok 1 min a kulki 22mm ok.2 min od wypłynięcia kulek.
Kulki suszymy na sitach,dbaj±c aby nam się nie posklejały
po kilku godzinach kulki nadaj± się do użycia, po około 42 od do 72 godzin
,do przechowywania (do miesi±ca)można kulki zamrozić lecz do dłuższego przechowywania
kulki powinni¶my suszyć kilka dni do tygodnia na tzw kamień
po czym przechowywać w papierowych torebkach,przed ożyciem należy takie suszone kulki
polać boosterem.

Do wszystkich ciast(także owocowych) zalecam zastosowanie oleju rybnego ok 20-40 mll na kilo ciasta.
Przepis 01;
M±ka kukurydziana 30%
M±ka pszenna 25%
M±ka sojowa odtłuszczona 25%
Mleko w proszku 10%
Mielone konopie 10%
Aromaty słodkie wg dawki podanej na opakowaniu
Jaja

Przepis 02;
M±ka kukurydziana 30%
M±ka pszenna 30%
M±ka sojowa odtłuszczona 20%
Kasza manna 10%
Aromaty słodkie
Jaja

Przepis 03;
M±ka kukurydziana 30%
M±ka sojowa odtłuszczona 25%
M±ka pszenna 25%
Kasza kukurydziana 10%
Mleko w proszku 10%
Aromat
Jaja

Przepis 04;
Kasza manna- 30%
M±ka sojowa-35%
M±ka kukurydziana-35%
Jajka 6-12 sztuk
Aromat

Przepis 05;
Mielony granulat rybny 30%
M±ka kukurydziana 20%
M±ka pszenna 20%
M±ka sojowa odtłuszczona 20%
Mielone prażone konopie 10%
jajka +aromat


Przepis 06;
M±ka kukurydziana 30%
M±ka pszenna 20%
Kasza manna 20%
Kasza kukurydziana 10%
M±ka ziemniaczana 10%
Mleko w proszku 10%
(dowolny dobór aromatów)


Przepis 07;
Birfood 30%
M±ka sojowa 30%
M±ka kukurydziana 25%
Mleko w proszku 10%
M±ka ziemniaczana 5%
Aromaty (korzenne, scopex)


Przepis 08 rybny;
M±ka rybna 30%
M±ka kukurydziana 30%
M±ka sojowa 30%
M±ka ziemniaczanej 10%
Aromaty (rybne i owocowe)


Przepis 09 MIx rybny;
M±ka rybna 45%
Kasza manna 20%
M±ka sojowa 15%
M±ka pszenna 10%
Aromaty rybne i owocowe

Przepis 10 Mix rybny;
Mielony pellet rybny 20%
M±ka kukurydziana 20%
M±ka sojowa 20%
M±ka pszenna 10%
Kazeina 10%
Prażone konopie 10%
Unix Sensans 10%
Aromat: krab, łoso¶, krewetka,muszla



Przepis 11; Mix 50/50
Kasza manna 30%
M±ka kukurydziana 25%
M±ka sojowa 25%

Mleko w proszku 10%
Mielonych konopi 10%
Aromat: scopex, czekolada, pomarańcz


Przepis 12;
Mleko w proszku 40%
M±ka sojowa 20%
M±ka pszenna 10%
M±ka kukurydziana 20%
Mielone ziarna zbóż (lub ro¶lin oleistych) 10%



Przepis 14 POP - UP Mix ;
M±ka kukurydziana 30%
M±ka pszenna 20%
M±ka sojowa odtłuszczona 20%
M±ka rybna 10%
Kasza manna 10%
birdfood 10%
Polecam wszelkie modyfikację tego przepisu, a także poszukiwanie składników,
które poprawi± pływalno¶ć kulek.
Kulek z tego mixu nie gotujemy lecz pieczemy w zwykłym opiekaczu do kanapek lub w piekarniku
na 160° czas 5-7 minut.

Autor tekstu: daniel lewicki

 

 

Ocena sprzętu (ocen: 0):


Reklama

65-03003 K-DON TORBA NA PRZYNĘ

65-03003 K-DON TORBA NA PRZYNĘ - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Torba ?Top Loader? na przynęty sztuczne z ?Full Shock Protection? i trzema regulowanymi pudełkami (32x22.5x5). W zestawie jeszcze jedno małe pudełko ( 25.5x14x3.5) na akcesoria. 2 przednie i

cena: 139,00 PLN



Opinie i komentarze użytkowników (3):

 

Napracowałe¶ się ;) a te wszystkie przepisy ;o ;p zajęło ci to pewnie sporo czasu ;) WIELKA PIˇTECZKA ;] na pewno z którego¶ skorzystam
[2010-08-08 00:15:]

 

sporo pisania podobnie jak KACU1993
skorzystam z przepisów
znasz co¶ na okonia bo u mnie ich od hole...

[2010-10-18 12:05:]

 

dobre przepisy na pewno który¶ z nich wypróbuję daje 5 i pozdrawiam. A jeszcze jedno zna kto¶ może dobre łowisko na ¶l±sku na którym wolno łowić bez karty
[2011-01-05 21:15:]

skomentuj ten artykuł

Zobacz podobne wpisy z działu: Zanęty


Zobacz więcej wiadomo¶ci z działu: Zanęty

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie

zamów reklamę

Google