Kulki proteinowe - karpie


Kulki proteinowe - karpie | przynęty naturalne, zdjęcia, opinie

Witam wszystkich wędkarzy miłośników łowienia karpi – a przede wszystkim młodych uczących się „karpiowania”. Ja też kilka lat temu zaczynałem i skorzystałem z porad kolegów starszych doświadczeniem – niekoniecznie wiekiem. Chciałbym przedstawić podstawowe przepisy na kulki proteinowe, na karpia – ja je nieco zmodyfikowałem na swoje potrzeby, ale każdy z wędkarzy ma swój i zawsze po swojemu będzie robił.

Kulki proteinowe:
Podstawowymi składnikami typowymi dla wyrobu kulek są ziarna roślin i białko zwierzęce oraz białko z jajek i mleka. Zmielone ziarna zbóż, roślin strączkowych i pokarmu ptasiego są bardzo popularne i wchodzą w skład większości mieszanek bazowych. Częstym dodatkiem są ziarna konopii, soi, sezamu czy orzeszków ziemnych, a także kasze takie jak kukurydziana, czy manna. Dodatkami białka mięsnego są ślimaki, małże, ryby, kryl, raki, ośmiornice, kraby, kałamarnice, krewetki, wołowina itd.

Do mieszanki bazowej dodawane są różne dodatki smakowe i zapachowe oraz barwniki. Dla wzmożenia zapachu i smaku, kulki zakładane na włos możemy dipować (to znaczy trzymać w koncentracie o preferowanym przez nas zapachu). Do wyrobu kulek, aby zwiększyć ich czas przydatności dodaje się konserwanty. Dodaje się jeszcze wiele różnych substancji jak specyfiki z witaminami, minerałami, bioaktywatorami, enzymami itd. Inną grupą są tłuszcze.

Każdy młody karpiarz powinien znać kilka domowych sposobów produkcji kulek proteinowych. Poniżej przedstawiam kilka przepisów do domowego wytwarzania. Kulki takie są tańsze od kupnych i wcale od nich nie gorsze. Składniki do ich produkcji znajdziemy w każdym domu lub w pobliskim sklepie czy hipermarkecie. Jeszcze jedno, wykonując kulki nie koniecznie je kulam w kuleczki, ale po prostu wałeczki pocięte.

Kulki proteinowe
PRZEPIS nr 1
0,5kg mąki pszennej
0,5kg mąki kukurydzianej
0,5kg mleka w proszku
0,25kg cukru
5 jajek
2 łyżki miodu
jedna fiolka anyżu
barwnik żółty

PRZEPIS nr 2

dwie szklanki mąki kukurydzianej
dwie szklanki mleka w proszku
szklanka mąki pszennej
szklanka kaszy manny
6 jajek
dwie łyżki stołowe miodu pszczelnego
dwie łyżki stołowe oleju
barwnik spożywczy
zapach

PRZEPIS nr 3

mąka sojowa - 30%
zmielony biszkopt lub piernik - 20%
mielony granulat pstrągowy(dostępny w sklepie wędkarskim) - 20%
mleko w proszku - 15%
mielone prażone konopie(sklep wędkarski) - 10%
mielony pokarm dla papug - 5%
50ml aromatów (ich wybór jest ogromny w sklepach wędkarskich, ja polecam muszlę lub rybę)
jaja (10szt na kilogram suchych składników)

W miarę zainteresowania będę dopisywał przepisy i dzielił się doświadczeniem połowu jak również jak wykonuje się kulki.

 

4.5
Oceń
(66 głosów)

 

Reklama


Opinie i komentarze użytkowników (26)

z@mela (2008-12-09 17:20:)
0
praktycznie pojęcia nie mam o kulkach ale z nazwy wynika ze musi być tam białko więc może warto skorzystać z koncentratów białkowych jakie są zjadane przez kulturystów (wpc , wpi)
jurek (2008-12-10 08:42:)
0
Bardzo dobry przepis.....a wiele czytam na temat ich domowej produkcji-bo wędkarz wtedy wie z czego są zrobione i korzysta też do opracowywania na co będzie łowił ( czytaj ; co włoży w koszyk lub sprężynę ).......warto notować takie przepisy. Pozdrawiam ziomka po kiju.
Jacek18 (2008-12-13 21:36:)
0
nonon dobry artykuł ,jestem zagłebiony w ta dziedzine i znam te przepisy ale juz po pewnych modyfikacjach je ullepszyłem.pozdrawiam NO KILL
karlolm135 (2008-12-22 22:25:)
0
Sam jestem wyznawcą naturalnych przynęt . Bo przecież jaka jest przyjemność ze złapanego karpia na przynętę którą samemu można przygotować . mam nadzieje że inni też to lubia
krzysztof00333 (2008-12-23 13:03:)
0
jakie stosować konserwanty do kulek żeby były nie wiecej takie jak w sklepie
adamus (2009-01-03 10:58:)
0
ja tez musze sie pochwalic ze zlowilem karpia mam 15 lat i juz karpia wyciaglem:) 6kg mial:)
tomuszy (2009-01-04 09:43:)
0
Ja nie używam żadnych konserwantów - odpowiednie wysuszenie kulki wystarczy. A jak zaczniemy bawić się w konserwanty itp. lepiej iść do sklepu i kupić
Pozdrawiam z życzeniami NOWO ROCZNYMI wszystkich
mintaj (2009-01-14 07:39:)
0
:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:PP:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:PP:P.piękny karp
użytkownik6680 (2009-02-07 16:02:)
0
ciekawe przepisy musze sprubować zrobić takie kulki i zobaczymy jakie będą efekty napewno karpik się na nie skusi .
spines21 (2009-02-10 23:23:)
0
mozna kupic mix marcela 50/50,kosztuje chyba 22 zety 2kg ciasta Marcela,0,5 prazony mielony slonecznik,0,3mielone orzeszki ziemne,0,3moznamiodu,15-20 jajek.mozna troche oleju-jezeli slabo sie kulaja. stosowalem je tez na leszcza,wtedy robilem odpowiednio mniejsze i dodawalem kurkume oraz (albo) kolendre.mnie sie sprawdzily.chyba podal mi ten przepis sprzedawca.
spines21 (2009-02-10 23:31:)
0
acha i nie stosuje rolera, w przyrodzie nie ma idealnych kulek
onix101 (2010-09-19 11:37:)
0
Oby więcej takich artykułów z których można się czegoś nauczyć.
użytkownik40545 (2011-01-07 19:31:)
0
Witam ;) Bardzo fajny opis -można się wiele dowiedzieć... napewno spróbuję ;) Pozdrawiam
rafall (2011-02-08 16:39:)
0
Świetne porady oraz super przepisy będę próbował skorzysta z tych porad.Pozdr. Piątka
barteks890 (2011-05-28 09:54:)
0
Dobry przepis
wedkarz junior (2011-06-18 09:45:)
0
ciekawy artykuł daje 5

loko9099 (2011-12-31 15:31:)
0
niezle, ale moze zamiast cuktu, zastosowac slodzik, cukier powoduje szybsze psucie sie kulek, a slodzik nie wplywa na ich date przydatnosci, ale bardzo ciekawy temat wiec mozesz pisac jak najwiecej. pozdrawiam
loko9099 (2011-12-31 15:44:)
0
kolego koncentraty mozesz kupic praktycznie w karzdym sklepie wedkarskij w ktorym jest troche karpiowego sprzetu i jego ceny sa naprawde niewielkie, albo rozpuscic troche E211 jest to konserwant w proszku, bardzo mocny wiec z umiarem, nie posiada zapachu ani smaku, co niktozy koledzy wyznaja zasade ze nie stosowac konserwantu bo karpie slabo biora, nie jest to prawda, sam testowalem wlasne kulki zrobione z konserwantem i bez i wyniki takie same, ilosc uztrego konserwantu wydluza albo skraca termin przydatnosci, moze on byc od 3tyg- ale przy tak krodkim czasie jest on zbedny, az do 24miesiecy, wplyw tez ma czas suszenia i z czego sa zrobione, z maczek rybnych i protejn mlecznych i zwyklego cukru te skladniki szybciej sie psuja, wiec stosuje sie wieksza ilosc konserwantu.
konserwant firmy TB, FishFood, TRAPER i wiele innych sa z tym samym skladem ale w roznych sterzeniach.
pozdrawiam
kamil11269 (2012-03-04 14:10:)
0
przepisy przydadzą mi się, za niedługo je wypróbuje
Larog (2012-03-15 15:18:)
0
Bardzo fajny artykuł oraz przepisy . Podoba mi się ten trzeci bogaty w składniki które są powszechnie dostępne . Ja dopiero raczkuje w karpiowaniu i jeszcze nie robiłem kulek ale mam zamiar tego sezonu parę wypróbować. Pytanie ile wychodzi kulek z kilograma masy . I podczas gotowana kulek one zawsze muszą wypłynąć ? czy to zależy od składników . Reasumując ile trzeba gotować kulki wrzucając je do gotującej wody ?? PS DAJE 5 ZA ARTYKUŁ . Pozdrawiam
dworek24 (2012-03-21 10:32:)
0
składniki może i fajne i proste ale sposób przyrządzenia samej kulki w ogóle nie opisany. Tylko w rolkach to ma schnąć a potem do pocięcia?, czy może do zamrażalnika?czy może robisz je na pop-up i wygotowujesz?
tryfta (2012-04-17 07:35:)
0
Podziel się swą wiedzą to cię skrytykują - co za ludziska,dzięki za przepisy,niestety dopiero przygotowuję się do robienia kulek i brakuje mi tylko chęci,zawsze łapałem na naturalne przynęty i nie narzekam na efekty,ale zawsze można spróbować coś nowego...
tomczyk001 (2012-06-11 15:27:)
0
Ja zamiast mleka w proszku dodaje kasze manne
andrzej3023 (2012-06-11 20:50:)
0
Ciekawy artykul i ładny karp *****
andrzej3023 (2012-08-02 00:11:)
0
Gratulacje karpia daje 5
maverick314 (2012-11-09 19:22:)
0
Świetny artykuł ode mnie 5 pozdrawiam

skomentuj ten artykuł

Reklama