Kulki proteinowe - karpie - przynęty naturalne, zdjęcia, opinie

wedkuje
» » » a a a
Karp  

Kulki proteinowe - karpie

dodany: 2008-12-09, godz. 12:29

MÓJ REJKORDOWY KARPIK - 13,28 kg

Witam wszystkich wędkarzy miłośników łowienia karpi – a przede wszystkim młodych uczących się „karpiowania”. Ja też kilka lat temu zaczynałem i skorzystałem z porad kolegów starszych doświadczeniem – niekoniecznie wiekiem. Chciałbym przedstawić podstawowe przepisy na kulki proteinowe, na karpia – ja je nieco zmodyfikowałem na swoje potrzeby, ale każdy z wędkarzy ma swój i zawsze po swojemu będzie robił.

Kulki proteinowe:
Podstawowymi składnikami typowymi dla wyrobu kulek są ziarna roślin i białko zwierzęce oraz białko z jajek i mleka. Zmielone ziarna zbóż, roślin strączkowych i pokarmu ptasiego są bardzo popularne i wchodzą w skład większości mieszanek bazowych. Częstym dodatkiem są ziarna konopii, soi, sezamu czy orzeszków ziemnych, a także kasze takie jak kukurydziana, czy manna. Dodatkami białka mięsnego są ślimaki, małże, ryby, kryl, raki, ośmiornice, kraby, kałamarnice, krewetki, wołowina itd.

Do mieszanki bazowej dodawane są różne dodatki smakowe i zapachowe oraz barwniki. Dla wzmożenia zapachu i smaku, kulki zakładane na włos możemy dipować (to znaczy trzymać w koncentracie o preferowanym przez nas zapachu). Do wyrobu kulek, aby zwiększyć ich czas przydatności dodaje się konserwanty. Dodaje się jeszcze wiele różnych substancji jak specyfiki z witaminami, minerałami, bioaktywatorami, enzymami itd. Inną grupą są tłuszcze.

Każdy młody karpiarz powinien znać kilka domowych sposobów produkcji kulek proteinowych. Poniżej przedstawiam kilka przepisów do domowego wytwarzania. Kulki takie są tańsze od kupnych i wcale od nich nie gorsze. Składniki do ich produkcji znajdziemy w każdym domu lub w pobliskim sklepie czy hipermarkecie. Jeszcze jedno, wykonując kulki nie koniecznie je kulam w kuleczki, ale po prostu wałeczki pocięte.

Kulki proteinowe
PRZEPIS nr 1
0,5kg mąki pszennej
0,5kg mąki kukurydzianej
0,5kg mleka w proszku
0,25kg cukru
5 jajek
2 łyżki miodu
jedna fiolka anyżu
barwnik żółty

PRZEPIS nr 2

dwie szklanki mąki kukurydzianej
dwie szklanki mleka w proszku
szklanka mąki pszennej
szklanka kaszy manny
6 jajek
dwie łyżki stołowe miodu pszczelnego
dwie łyżki stołowe oleju
barwnik spożywczy
zapach

PRZEPIS nr 3

mąka sojowa - 30%
zmielony biszkopt lub piernik - 20%
mielony granulat pstrągowy(dostępny w sklepie wędkarskim) - 20%
mleko w proszku - 15%
mielone prażone konopie(sklep wędkarski) - 10%
mielony pokarm dla papug - 5%
50ml aromatów (ich wybór jest ogromny w sklepach wędkarskich, ja polecam muszlę lub rybę)
jaja (10szt na kilogram suchych składników)

W miarę zainteresowania będę dopisywał przepisy i dzielił się doświadczeniem połowu jak również jak wykonuje się kulki.

 

 

Średnia: 4.5/5 | Ocen: 65

 

 
 


Reklama

65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020

65-01020 TORBA NA RAMIĘ 1020 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Mała, poręczna torba na ramię z komorą główną, dwoma kieszeniami i jedną dodatkową kieszenią w zamknięciu.Regulowany pas i solidne dno PVC. Materiał: 100% Poliester 600D pokryty PVC. Wymiary

cena: 46,90 PLN



 

Przynęty naturalne - zobacz podobne


Opinie (26):



praktycznie pojęcia nie mam o kulkach ale z nazwy wynika ze musi być tam białko więc może warto skorzystać z koncentratów białkowych jakie są zjadane przez kulturystów (wpc , wpi) [2008-12-09 17:20]


Bardzo dobry przepis.....a wiele czytam na temat ich domowej produkcji-bo wędkarz wtedy wie z czego są zrobione i korzysta też do opracowywania na co będzie łowił ( czytaj ; co włoży w koszyk lub sprężynę ).......warto notować takie przepisy. Pozdrawiam ziomka po kiju. [2008-12-10 08:42]


nonon dobry artykuł ,jestem zagłebiony w ta dziedzine i znam te przepisy ale juz po pewnych modyfikacjach je ullepszyłem.pozdrawiam NO KILL [2008-12-13 21:36]


Sam jestem wyznawcą naturalnych przynęt . Bo przecież jaka jest przyjemność ze złapanego karpia na przynętę którą samemu można przygotować . mam nadzieje że inni też to lubia [2008-12-22 22:25]


jakie stosować konserwanty do kulek żeby były nie wiecej takie jak w sklepie [2008-12-23 13:03]


ja tez musze sie pochwalic ze zlowilem karpia mam 15 lat i juz karpia wyciaglem:) 6kg mial:) [2009-01-03 10:58]


Ja nie używam żadnych konserwantów - odpowiednie wysuszenie kulki wystarczy. A jak zaczniemy bawić się w konserwanty itp. lepiej iść do sklepu i kupić
Pozdrawiam z życzeniami NOWO ROCZNYMI wszystkich [2009-01-04 09:43]


:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:PP:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:PP:P.piękny karp [2009-01-14 07:39]




ciekawe przepisy musze sprubować zrobić takie kulki i zobaczymy jakie będą efekty napewno karpik się na nie skusi . [2009-02-07 16:02]


mozna kupic mix marcela 50/50,kosztuje chyba 22 zety 2kg ciasta Marcela,0,5 prazony mielony slonecznik,0,3mielone orzeszki ziemne,0,3moznamiodu,15-20 jajek.mozna troche oleju-jezeli slabo sie kulaja. stosowalem je tez na leszcza,wtedy robilem odpowiednio mniejsze i dodawalem kurkume oraz (albo) kolendre.mnie sie sprawdzily.chyba podal mi ten przepis sprzedawca. [2009-02-10 23:23]


acha i nie stosuje rolera, w przyrodzie nie ma idealnych kulek [2009-02-10 23:31]


Oby więcej takich artykułów z których można się czegoś nauczyć. [2010-09-19 11:37]




Witam ;) Bardzo fajny opis -można się wiele dowiedzieć... napewno spróbuję ;) Pozdrawiam
[2011-01-07 19:31]


Świetne porady oraz super przepisy będę próbował skorzysta z tych porad.Pozdr. Piątka
[2011-02-08 16:39]


Dobry przepis [2011-05-28 09:54]


ciekawy artykuł daje 5

[2011-06-18 09:45]


niezle, ale moze zamiast cuktu, zastosowac slodzik, cukier powoduje szybsze psucie sie kulek, a slodzik nie wplywa na ich date przydatnosci, ale bardzo ciekawy temat wiec mozesz pisac jak najwiecej. pozdrawiam [2011-12-31 15:31]


kolego koncentraty mozesz kupic praktycznie w karzdym sklepie wedkarskij w ktorym jest troche karpiowego sprzetu i jego ceny sa naprawde niewielkie, albo rozpuscic troche E211 jest to konserwant w proszku, bardzo mocny wiec z umiarem, nie posiada zapachu ani smaku, co niktozy koledzy wyznaja zasade ze nie stosowac konserwantu bo karpie slabo biora, nie jest to prawda, sam testowalem wlasne kulki zrobione z konserwantem i bez i wyniki takie same, ilosc uztrego konserwantu wydluza albo skraca termin przydatnosci, moze on byc od 3tyg- ale przy tak krodkim czasie jest on zbedny, az do 24miesiecy, wplyw tez ma czas suszenia i z czego sa zrobione, z maczek rybnych i protejn mlecznych i zwyklego cukru te skladniki szybciej sie psuja, wiec stosuje sie wieksza ilosc konserwantu.
konserwant firmy TB, FishFood, TRAPER i wiele innych sa z tym samym skladem ale w roznych sterzeniach.
pozdrawiam
[2011-12-31 15:44]


przepisy przydadzą mi się, za niedługo je wypróbuje
[2012-03-04 14:10]


Bardzo fajny artykuł oraz przepisy . Podoba mi się ten trzeci bogaty w składniki które są powszechnie dostępne . Ja dopiero raczkuje w karpiowaniu i jeszcze nie robiłem kulek ale mam zamiar tego sezonu parę wypróbować. Pytanie ile wychodzi kulek z kilograma masy . I podczas gotowana kulek one zawsze muszą wypłynąć ? czy to zależy od składników . Reasumując ile trzeba gotować kulki wrzucając je do gotującej wody ?? PS DAJE 5 ZA ARTYKUŁ . Pozdrawiam [2012-03-15 15:18]


składniki może i fajne i proste ale sposób przyrządzenia samej kulki w ogóle nie opisany. Tylko w rolkach to ma schnąć a potem do pocięcia?, czy może do zamrażalnika?czy może robisz je na pop-up i wygotowujesz? [2012-03-21 10:32]


Podziel się swą wiedzą to cię skrytykują - co za ludziska,dzięki za przepisy,niestety dopiero przygotowuję się do robienia kulek i brakuje mi tylko chęci,zawsze łapałem na naturalne przynęty i nie narzekam na efekty,ale zawsze można spróbować coś nowego... [2012-04-17 07:35]


Ja zamiast mleka w proszku dodaje kasze manne [2012-06-11 15:27]


Ciekawy artykul i ładny karp ***** [2012-06-11 20:50]


Gratulacje karpia daje 5 [2012-08-02 00:11]
12    następna (25)



25 komentarzy - Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


Google