Kulki na karpie -domowy prosty przepis

/ 1 komentarzy

Ciasto na kulki na karpia

Przepis 1:
· Ugniatamy trochę piernika z miodem i cukrem i pozostawiamy w naczyniu
· Do drugiego naczynia z przegotowan± wod± dodajemy troszkę szafranu, kopiat± łyżkę m±ki kukurydzianej i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy.
· Wodę wlewamy do piernika i ugniatamy na jednolit± masę a jeżeli jest ona za rzadka to dodajemy jeszcze m±ki
· Do tego ciasta dodajemy zmieszan± ze sob± bułkę z gar¶ci± sera, zmielonych konopi i łyżki miodu.
· Ugniatamy ponownie ciasto i sprawdzamy czy daję się formować z niego kulki jeżeli nie to dodajemy wody lub m±ki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mog± popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.


Przepis 2
· Zagotować wodę
· Do nie gotuj±cej wsypać trochę szafranu dwie łyżki m±ki kukurydzianej i trochę cukry pudru
· Wymieszać i jeżeli jest za rzadkie to dosypać jeszcze m±ki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mog± popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.

Przepis 3
· Ugnie¶ć ¶wież± bułkę dodaj±c gar¶ć białego sera, łyżkę siemienia konopnego i 1 łyżkę miodu.
· Jeżeli masa jest za mało sprężysta można dodać sera, miodu lub niewielk± ilo¶ć wody.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mog± popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 4
· Ugnie¶ć 1 dużego ugotowanego ziemniaka dodaj±c żółtko, łyżkę cukru pudru i łyżkę m±ki kukurydzianej
· Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze m±ki
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mog± popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Składniki :
· 0,5 kg maki pszennej
· 4 łyżki stołowe miodu
· 0,5 kg m±ki torowej
· 0,5 kg m±ki kukurydzianej
· 6 łyżek oleju
· 20 g. m±ki z soi
· 12 jaj

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.




Składniki :
· 0,5 kg mleka w proszku
· 0,5 kg m±ki kukurydzianej
· 0,5 kg kaszy kukurydzianej
· 0,5 szklanki rozpuszczonego cukru
· Małe opakowanie wanilii
· 14 jaj
· Barwnik żółty

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.



Składniki :
· 1 kg maki tortowej
· 1 kg kazeiny
· 1 kg maki kukurydzianej
· 20 jaj
· 0,5torebki wanilii
· 0,5 szklanki miodu

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.


Składniki :
· 100 g. sera białego
· 100 g. m±ki pszennej
· 100 g. maki kukurydzianej
· 6 jaj

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 0,5 szklanki mleka w proszku
· 0,5 szklanki m±ki z soi
· 0,5 szklanki miodu
· barwnik
· zapach waniliowy
· 12 jaj
· 3 łyżki oleju słonecznikowego
· 0,5 szklanki m±ki kukurydzianej.

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 8 jajek
· 1 szklanka maki pszennej
· 1 szklanka kaszy manny
· 2 szklanki maki kukurydzianej
· 2szklanki mleka w proszku
· 2 łyżki miodu
· 2 łyżki oleju
· barwnik
· atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 150 g mielonych, suszonych orzechów arachidowych
· 150 g konopi
· 100 g maki kukurydzianej
· 100 g kaszy mannej
· 100 g maki tortowej
· 100 g mleka w proszku
· 250 g maczki rybnej
· 50 g suszonej krwi
· 10 jaj
· atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 0,5 kg mleka w proszku
· 0,5 kg maki pszennej
· 2 łyżki stołowe miodu
· 0,5 kg maki kukurydzianej
· 0,25 kg cukru
· 5 jajek
· fiolka olejku anyżowego
· barwnik żółty.

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 0,5 kg mleka w proszku
· 1 kg maki tortowej
· 0,5 kg maki kukurydzianej
· 15 dag kazeiny na każdy kilogram
· 11 jajek
· Barwnik

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 150g. m±czki rybnej
· 150 g. m±ki sojowej
· 150 g. kaszy mannej
· 25 g. m±ki kukurydzianej
· 25 g. m±ki pszennej
· 10 jaj

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 250 g. kaszy mannej
· 120 g m±ki z soi
· 100 g. maki kukurydzianej
· 6 jaj
· Atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 400 g. m±ki z orzechów
· 300 g. kaszy mannej
· 200 g. m±ki z soi
· 100 g. mleka w proszku
· 10 jaj
· Atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 300 g . kaszy mannej
· 250 g. maki kukurydzianej
· 250 g. m±ki sojowej
· 100 g . zmielonych konopi
· 100 g. mleka w proszku
· 10 jaj
· atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 1 kg m±ki kukurydzianej
· 1kg kaszy mannej
· 1kg maki z soi
· Atraktor
· 10 łyżek oleju
· 10 jaj

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 4 szklanki mleka w proszku
· 6 szklanek m±ki kukurydzianej
· 5 jaj
· 1 szklanka m±ki pszennej
· 1 szklanka płatków owsianych
· 0,5 szklanki miodu

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 1 kg mleka w proszku
· 1 kg m±ki kukurydzianej
· 0,5 kg m±ki sojowej
· 250 g. kaszy mannej
· 10 jaj
· 0,5 szklanki roztopionego cukru

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolit± maĽ. Składniki mieszamy ze sob± aż uzyskamy jednolit± masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyn± na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ¶ciereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 1 kg maki kukurydzianej
· 15 jaj
· 0,5 szklanki miodu
· 0,5 kg maki tortowej
· łyżka atraktora
20 g. mleka w proszku.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Z ciasta formować kulki o ¶rednicy około 16-18mm do nęcenia, na przynętę 20-22mm.
Wrzucamy kulki do wrz±tku i czekamy aż wypłyn±, po wypłynięciu gotować przez 1 minutę.
Po wyci±gnięciu kulek suszyć na ¶ciereczce przez godzinę, potem można przełożyć do siateczki przewiewnej i suszyć dalej w przewiewnym, zaciemnionym miejscu.



Zestaw 1
1. M±ka kukurydziana 30%
2. M±ka pszenna 25%
3. M±ka sojowa odtłuszczona 25%
4. Mleko w proszku 10%
5. Mielone konopie 10%
6. Aromaty: słodki krem i syrop klonowy ADER CARP około 5-10ml
7. 10-12 Jaj

Zestaw 2
1. M±ka kukurydziana 30%
2. M±ka pszenna 30%
3. M±ka sojowa odtłuszczona 20%
4. Kasza manna 10%
5. Aromaty: magiczny owoc i brzoskwinia ADER CARP 5-10ml
6. 10Jaj

Zestaw 3
1. M±ka kukurydziana 30%
2. M±ka sojowa odtłuszczona 25%
3. M±ka pszenna 25%
4. Kasza kukurydziana 10%
5. Mleko w proszku 10%
6. Syrop klonowy i pomarańcza ADER CARP 5-10ml
7. 10 Jaj

Zestaw 4
1. 3 cz. zmielonego granulatu sojowego (odtłuszczony)
2. 3 cz. m±ki kukurydzianej
3. 1,5 cz. zmielonej karmy dla psów (m±czka kostna)
4. 1,5 cz. zmielony pokarm dla Karpi Koi
5. 1 cz. m±ki ziemniaczanej
6. Aromaty owocowe i rybne
7. Ilo¶ć jaj od 10 do 14
8. Stymulator apetytu, wzmacniacz smaku, betaina zgodnie z zaleceniami producenta

Zestaw 5
1. Kasza manna- 30%
2. M±ka sojowa-35%
3.M±ka kukurydziana-35%
4. cało¶ć jest na 0,5-1 kg mieszanki.
5. Olej 2-4 łyżki stołowe
6. Jajka 6-12 sztuk
7. Atraktor zapachowy Truskawka, w płynie 5-10 ml.
8. Barwnik w proszku 1-2 łyżki stołowe

Zestaw 6
30% mielonego granulatu rybnego
20% maki kukurydzianej
20% maki pszennej
20% maki sojowej odtłuszczonej
10% mielonych prażonych konopi
jajka +aromat (mnie się sprawdziła muszla i krab)+2 łyżki oleju rybnego

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Kulki Proteinowe hakowe 1

1,5kg MˇCZKA ŁOSOSIOWA ( albo inna rybna luk krewetka itp)
1kg M±ki Kukurydzianej
800g M. Sojowej od tłuszczonej lub Pełnej
500g Kasza Manna
500g Mieszanki do Kanarkow grubo mielonego
Birdfood
200g Murzynek do Kanarków cały
500g Gluten Pszenny Witalny
200g Gluten Kukurydziany
125ml Oleju Łososiowego do innych halibut (puł szklanki)
Około 12 jajek zalerzy to od wielkosci jajek ale zawsze morzna dodać
Barwnik nie koniecznie
Dodatki Zapachowe według uznznia sprawdza sie
Truskawka ,ananas itp owocowe
Cukier 1 Szklanka 250ml
Konserwant do kulek według zalecen producenta
Gotowac do wypłynięcia



Kulki P.Zanetowe Łoso¶ lub inne rybne (smrody)

1,5kg MˇCZKA ŁOSOSIOWA ( albo inna rybna lub krewetka itp)
1kg M±ki Kukurydzianej
800g M. Sojowej od tłuszczonej lub Pełnej
500g Kasza Manna
500g M±ki Pszennej
500g Mieszanki do Kanarków grubo mielonego
Birdfood
200g Murzynek do Kanarków cały
250g Gliny wędkarskiej lub drobnego Piasku do Obciarzenia
125ml Oleju Łososiowego do innych halibut (puł szklanki)
Około 12 jajek zalerzy to od wielkosci jajek ale zawsze morzna dodać
Barwnik nie koniecznie
Dodatki Zapachowe według uznznia sprawdza sie
Truskawka ,ananas itp owocowe
Cukier 1 Szklanka 250ml lub wcale
Konserwant do kulek według zalecen producenta lub niedawac wcale mrozić lub wysuszyć na kamień.
Gotowac do wypłynięcia

Kulki P.hakowe W±tróbka

1kg W±troby wołowej ugotowanej i drobno znielonej
1kg M±ki Kukurydzianej
800g M. Sojowej od tłuszczonej lub Pełnej
500g Kasza Manna
500g Mieszanki do Kanarkow grubo mielonego
Birdfood
200g Murzynek do Kanarków cały
500g Gluten Pszenny Witalny
200g Gluten Kukurydziany
125ml Oleju Kukurydziany lub Słonecznikowy(puł szklanki)
Około 10 jajek zalerzy to od wielkosci jajek ale zawsze morzna dodać
Dodatki Zapachowe według uznznia sprawdza sie
Skopex lub Truskawka
Cukier 1 Szklanka 250ml lub wcale
Konserwant do kulek według zalecen producenta
Gotowac do wypłynięcia

kulki P. Zanetowe

1kg W±troby wołowej ugotowanej i drobno znielonej
1kg M±ki Kukurydzianej
800g M. Sojowej od tłuszczonej lub Pełnej
500g Kasza Manna
500g M±ki Pszennej
500g Mieszanki do Kanarków grubo mielonego
Birdfood
200g Murzynek do Kanarków cały
250g Gliny wędkarskiej lub drobnego Piasku do Obciarzenia
125ml Oleju Łososiowego do innych halibut (puł szklanki)
Około 10 jajek zalerzy to od wielkosci jajek ale zawsze morzna dodać
Dodatki Zapachowe według uznznia sprawdza sie
Skopex lub Truskawka
Cukier 1 Szklanka 250ml lub wcale
Konserwant do kulek według zalecen producenta lub niedawac wcale mrozić lub wysuszyć na kamień.
Gotowac do wypłynięcia




POWODZENIA W KRĘCENIU KULEK :)

 


3
Oceń
(4 głosów)

 

Kulki na karpie -domowy prosty przepis - opinie i komentarze

u?ytkownik63630u?ytkownik63630
0
Kolego najzwyczajniej przywłaszczyłe¶ sobie mój felieton i podpisałe¶ się pod nim jako Ty więc usuń go bo jak nie zgłoszę sprawę gdzie trzeba POZDRAWIAM (2011-09-04 12:38)

skomentuj ten artykuł