Karp pieczony w cebuli


1 karp około 1 kg, 5 dag wędzonego boczku, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki, 1/2 kg ziemniaków, 30 dag cebuli, 1 łyżka masła, 2 łyżki pasty pomidorowej, sól, pieprz, czerwona sproszkowana papryka.
Karp pieczony w cebuli
Karpia umyć, oczyścić, opłukać i pokrajać w dzwonka, odrzucając głowę. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować 5 min, odcedzić. Boczek oczyścić, pokrajać w plasterki. Żaroodporny półmisek posmarować masłem. Ułożyć na nim ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć porcje ryby, wkładając do środka każdego dzwonka po plasterku boczku wędzonego. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w półkrążki, oprószyć solą, pieprzem i czerwoną sproszkowaną papryką, wymieszać z pastą pomidorową. Rybę ułożoną na półmisku oprószyć solą i pieprzem, a następnie przykryć przygotowaną cebulą, skropić pozostałym stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną. Gdy ryba będzie na pół upieczona (mniej więcej po 20 min pieczenia), zalać śmietaną wymieszaną z mąką. Dopiec, lekko rumieniąc powierzchnię. Przed podaniem półmisek ozdobić listkami jarmużu. Podawać bezpośrednio po upieczeniu z surówką. Potrawa powinna być bardzo gorąca.

Smacznego

 


3.6
Oceń
(5 głosów)

 

Karp pieczony w cebuli - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł