Karp faszerowany - mój przepis


Produkty:
-1,5 karpia
-15 dag słoniny
-25 dag pieczarek
-cebula
-2 łyżki tartej bułki
-jajko
-3 łyżki mleka
-3 łyżki masła
-łyżka tymianku
-szklanka czerwonego wina
-sól, pieprz
Karp faszerowany
Przygotowanie:
karpia rozciąć na pół usunąć wnętrzności oraz w miarę możliwości kręgosłup i większe ości. Rybę bardzo starannie opłukać pod bieżącą wodą. Całą natrzeć solą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Pieczarki umyć i posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Słoninę pokroić w kostkę i stopić odlać połowę tłuszczu. Cebulę i pieczarki podsmażyć na wytopionej słoninie, ostudzić. Tarta bułkę zalać mlekiem, wymieszać z pieczarkami. Wbić jajko i przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Rybę nafaszerować nadzieniem, spiąć ciasno wykałaczkami. Dno żaroodpornego naczynia posypać wiórkami z łyżki masła, włożyć karpia, posypać go wiórkami z łyżki masła. Piec 35 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia podlać winem.

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Karp faszerowany - mój przepis - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł