Jak przyrządzić szczupaka


Mimo że uwielbiam łowić ryby to jak już złowię musi smakować. Podaje przepis na szczupaka po polsku z jarzynami. Składniki: 2kg szczupaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 1 mały seler , 1 kalarepa, 1,5 łyżeczki mąki , 70g masła , po 7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 1/2 łyżeczki magi i sól.

Sprawionego szczupaka pokroić na kawałki. Wyjąć ości, osolić i odstawić na 1 godzinę. Warzywa pokroić na plasterki, poddusić na 2 łyżkach masła razem z posiekanymi cebulami. Gdy będą miękkie, włożyć rybę, dodać 1 łyżkę masła, ziele angielskie, pieprz. sól, podlać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Zrobić i ugotować osobno kładzione kluski , część klusek włożyć do ryby.1 łyżkę masła rozetrzeć z mąką , rozprowadzić wodą, dodać maggi, wymieszać i zalać szczupaka. Gdy się zagotuje, wyłożyć na półmisek, obłożyć kluskami, polać sosem i od razu podawać.


Życzę smacznego.

 

4.7
Oceń
(40 głosów)

 

Reklama


Opinie i komentarze użytkowników (3)

Saki87 (2009-09-08 07:29:)
0
Zgadzam się z tym jak się złapie to musi smakować:):) a przepis ciekawy będe musiał go spróbować bo wygląda na smaczny pozdrawiam
użytkownik22572 (2009-09-14 08:43:)
0
Ja bym tego szczupaka zrobił bez ziela angielskiego. Uważam że psuje smak potraw z ryb szczególnie zup rybnych, więc w tym wypadku też "zamiesza" w smaku. Tym bardziej że chcesz wrzucić 7 ziarenek ziela. Oczywiscie to Twój przepis i pewnie jest to smaczna potrawa ale spróbuj następnego szczupaka zrobić bez ziela. Życzę smacznego.
krapiotr69 (2010-08-02 09:42:)
0
Może być smaczny, ja bym też nie przesadzał z zielem, ale na pewno wypróbuję. Piatal i pozdrawiam.

skomentuj ten artykuł

Reklama