Dorsz w ziołowej panierce

/ 3 komentarzy / 5 zdjęć


Dorsz w ziołowej panierce
Składniki:
• duży płat dorsza ze skórą;
• jedna cytryna;
• jedno jajko;
• przyprawy ziołowe wg smaku;
• 1/2 szklanki bułki tartej drobno mielonej;
• olej do smażenia
Sposób na szybką , smaczną przekąskę z morskiej ryby. Płat dorsza ze skórą dokładnie oczyścić, opłukać pod zimną wodą, osuszyć, pociąć na dwu centymetrowe pasy w poprzek płatu. Mięso lekko osolić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na kilkanaście minut.
Z mieszanki ziołowej i bułki tartej przygotować panierkę. Rozgrzać mocno patelnię lub woka z dużą ilością oleju. Obtoczyć kawałki ęsa najpierw w roztrzepanym jajku, następnie dokładnie w panierce. Wkładać na wrzący olej, smażyć na złoty kolor. Kawałki usmażone powinny być chrupiące. Usmażone kawałki ryby wyjmować i układać na papierze w celu odsączenie z nadmiaru oleju.
Podawać jako przekąskę, Mile widziana lampka białego wina.

 


5
Oceń
(6 głosów)

 

Dorsz w ziołowej panierce - opinie i komentarze

pstrag222pstrag222
0
Rybka pod każdą postacią to pychotka i samo zdrowie... A jeszcze taka co sami sobie ją przyrządzimy tak jak lubimy to poezja smaku. za wpis ***** pzdr.pstrag222 (2013-02-03 15:35)
zbynio63zbynio63
0
Ja panierkę do dorsza i flądry robię tak.Jajko roztrzepuję z sola i pieprzem ziołowym(Kamisa)do smaku.Dodaję odrobinę piwa(jak wypiję to gazowana wodę mineralną)i znowu roztrzepuję(piwa nie może być zbyt dużo).Następnie dodaję mąkę(świetna jest żytnia)i dokładnie całość mieszam żeby nie było grudek.Konsystencja trochę bardziej gęsta od ciasta naleśnikowego.Dokładnie oczyszczonego z ości fileta maczam w cieście,następnie obtaczam w bułce tartej i smażę na dobrze rozgrzanym głębokim oleju do zrumienienia(olej nie może dymić)Podawać z surówką z kiszonej kapusty.Fileta oczywiście skrapiam przed smażeniem sokiem z cytryny i dodaje do smaku świeżo zmieloną sól morską i pieprz do smaku.Smacznego! Wodom Cześć! (2013-02-06 09:47)
marek-debickimarek-debicki
0
Rybka w cieście, rewelacja! (2013-02-16 13:05)

skomentuj ten artykuł