Ciasto wędkarskie jeden z wielu sposobów - prosto i szybko - przynęty naturalne, zdjęcia, opinie

wedkuje
» » » a a a
Wędkarstwo spławikowe Wędkarstwo karpiowe Wędkarstwo gruntowe  

Ciasto wędkarskie jeden z wielu sposobów - prosto i szybko


Gotowe ciasto zapakowane do pojemnika

Wieczorowa porą prawie każdego wędkarza dopada nuda i chęć zrobienia 'czegoś' - a to wobków a to jakiś jigów albo inny różnorakich rzeczy . U mnie było dokładnie tak samo. Była jeszcze zima, lody zaczęły już trochę puszczać i wpadłem na pomysł zrobienia własnego ciasta wędkarskiego. Wydało mi się to ciekawe i warte poświęcenia kilku minut uwagi, więc zabrałem się do roboty. Oto jeden z najprostszych sposobów przygotowania ciasta wędkarskiego w tani i bardzo szybki sposób:


Składniki i rzeczy potrzebne do zrobienia ciasta:
-woda ( w zależności jaką ilość ciasta chcemy zrobić )
-mąka ( zwykła lub ziemniaczana )
-atraktory ( wg uznania )
-ewentualnie barwnik spożywczy
-miska
-pudełko do którego włożymy już gotowe ciasto

Czas zabrać się za produkcję.

Do średniej wielkości miseczki wsypujemy odpowiednia ilość mąki ( w zależności jak dużo ciasta jest nam potrzebne ) . Na tym etapie robimy mały dołek w mące i wsypujemy/wlewamy do niego atraktor i ewentualnie jeśli ktoś chce żeby jego ciasto było różnobarwne dodaje barwnik . Ja akurat użyłem zwykłego zapachu do ciasta ( waniliowy ) bardzo dobrze spełnia swoją funkcję i nie dosypywałem barwnika . I tu czas na pierwszy kontakt z naszą masą, staramy się ugnieść już nasze ciasto tak aby atraktor rozprowadził się równomiernie. Następnie do szklanki nalewamy trochę wody i powoli dodajemy ją do całości. Stosujemy taką ilość wody aby nasza masa podczas ugniatania miała konsystencje ciasta i nie kleiła się do naszych rąk. Ugniatamy przez około minutę. Gdy będziemy mieli już ładną kule aromatycznego 'hand madu' przekładamy ją do pudełeczka. Można z powodzeniem użyć pustych opakowań po pince lub dendrobenie .

W ten sposób zrobiliśmy własne ciasto wędkarskie. Trwało to krócej niż napisanie tego postu ale warte poświęcenia uwagi.

Pozdrawiam Bream97

 

 

Średnia: 4.6/5 | Ocen: 92

 

 
 


Ocena sprzętu (ocen: 9):

Ocena użytkowników:

Jakość:
(4.1)
Cena:
(4.9)
Użytkowanie:
(4.2)

Średnia ocena:
(4.4)

Zdjęcia do artykułu (13) - wyświetl wszystkie:

Tego typu aromaty też się nadają
Miseczka w której połączymy składniki
Aromaty do ciast od prawej i z lewej przyprawa do kawy i deserów nadająca korzenny zapach naszym wyrobą
Barwniki spożywcze
Woda
Pudełko po pince lub  dendrobenie
I główny składnik -  mąka
Krok 1. Do miski wsypujemy mąke
Krok 2. Robimy dołek w mące i wlewamy lub wsypujemy atraktor
Krok 3. Dolewamy powoli wody i ugniatamy aż nasza masa będzie miała konsystencje ciasta
Krok 3. Ugniatamy nasze ciasto aż nie będzie się kleiło do naszych rąk
Na koniec przekładamy gotowca do pudełka i czekamy na wyjazd na ryby

Reklama

Wędka Jaxon Cantara Tele Pole 300

Wędka Jaxon Cantara Tele Pole 300 - cena opinie sklep.wedkuje.pl align

Wędka Jaxon Cantara Tele Pole 300Klasyczne wędki bez przelotek do łowienia płoci, wzdręgi leszczy metodą spławikową.

cena: 18,00 PLN



 

Przynęty naturalne - zobacz podobne


Opinie (43):



Kiedyś przynęta często stosowana.Sam zaczynałem od robaków i własnej produkcji ciast.Wyparte obecnie przez komercję i lenistwo bo przecież prościej kupić puszkę jakiegoś gotowca w wędkarskim jak się wysilać i robić ciasto,eksperymentować z składnikami i zapachami.:) 5***** [2012-04-12 11:15]


***** Pozdrawiam [2012-04-12 11:24]


Ciasto to jest ciasto.Trochę pracy , czasu i super przynęta gotowa.Zostawiam 5 [2012-04-12 11:48]


przetestuję szybki i prosty sposób, coś dla mnie 5 [2012-04-12 15:37]


ja terz stosuje ciasto tylko inaczej robie [2012-04-12 16:00]


Choć od mojego przepisu się rożni to jednak zawsze stwierdzam , że jak ryba weźmie na własnoręcznie zrobioną przynętę , frajda jest podwójna.
za wpis jak i czosnek mój ulubiony dodatek do ciasta:)
*****
pzdr. pstrag222
[2012-04-12 16:04]


tani i domowy przepis na ciasto wedkarskie za art. ****** ja robię żółte dodając kurkumę. Rewelacja [2012-04-12 16:49]


ja robię to samo ciasto co ty, w lato sprawdza się na karasie ***** [2012-04-12 18:19]


Ja tam rzadko łowię na ciasto, nie zawsze mi się udaje. a jak mi się nie uda to ryba bierze bardzo niechętnie. często dodaje za dużo "waniliowego zapaszku,, Połamania kija. [2012-04-12 20:35]


Super przepis ja na przykład dodaje rozgniecionego i rozcieńczonego delikatnie w miodzie czosnku i karasia też na to ładnie biorą za post ***** [2012-04-13 22:03]


A kiedy muwisz że mąka zwykła , to myślisz o tortowej??(pszennej) [2012-04-14 08:13]


zanęty w sklepach się zmieniają a nsze stare wypróbowane przepisy sa ciągle modne [2012-04-15 16:16]


Super ciasto,nie ma jak przynęta własnej roboty. Pozdrawiam. [2012-04-15 16:31]


Super ciasto,nie ma jak przynęta własnej roboty. Pozdrawiam. [2012-04-15 16:31]


Mowiac mąka zwykła mam na myśli pszenna np szymanowska itp [2012-04-16 07:04]


ja bym dodał samego żółtka i miodu pychota palce lizac ....czego człowiek nierobi dla ryb.pozdrawiam [2012-04-16 20:51]


jak przebadam swój przepis ciastowy nad wodą to podam go w połowie czerwca na swoim blogu na razie zrobiłem 3 rodzaje ciast w tym jedno jest testowane od kilku lat bez zmian a reszta jest ulepszaniem tego poprzedniego [2012-04-16 20:54]


i na pomysłowy haczyk ze sprężynką [2012-04-19 14:47]


ja robię bardzo dobry sernik wszyscy sie nim zachwycają. [2012-04-19 20:42]


Potwierdzam-że ciasto z miodem i czosneczkiem-efektywne!!! Ale koledzy robiąc ciasto mieszają mąką tortową- -z zanętą HTP-dodają gotowanego ziemniaka/rozgniecionego, a zamiast wody-dodają płyn z kukurydzy konserwowej! i twierdzą-że stosując-tą recepturę-bez ryby do domu NIE WRACAJĄ... [2012-04-22 19:29]


Proste i fajne. Muszę spróbować. Mam pytanie do Ciebie nie kiśnie ten made hand wyrób? [2012-05-20 18:40]


stosowałem teraz ciasto na zawodach i dobry sposób [2012-05-21 21:15]


fajne 5 [2012-06-08 21:00]


fajne oczywiście ***** będę stosował na nasz staw [2012-06-10 13:33]


tak to prawda , podobne ciasto również robię z tym tylko że dodaję kilka kropel oliwy jadalnej
 / żeby ciasto szybko nie wysychało / pozdrawiam
[2012-06-27 08:02]
12    następna (25)



25 komentarzy - Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


Google