Pstrąg - przepisy kulinarne

Pstrąg przepisy kulinarne, przepis na pstrąga, jak przyrządzić pstrągaPstrąg przepisy kulinarne to dział, w którym użytkownicy portalu wedkuje.pl przedstawiają swoje ciekawe pomysły na danie z pstrąga. Znajdziesz tutaj przepis na pstrąga w galarecie, w śmietanie, z warzywami oraz wiele innych. Pierwszy raz zamierzasz przygotować danie z tej ryby ? Zastanawiasz się jak przyrządzić pstrąga. Tutaj dowiesz się wszystkiego.

Powrót - Pstrąg kompendium

Pstrąg pieczony z pieczarkami

Pstrąg pieczony z pieczarkami

Jedząc ryb dwa-trzy razy w tygodniu musimy się trochę nakombinować, nie chcą popaść w monotonię rybnych dań. Zacząłem więc szukać kolejnych dań przeglądając listy niezliczonych przepisów w internecie. W efekcie po pewnych modyfikacjach postanowiłem skomponować danie z pstrągiem o zgoła niestandardow…

czytaj więcej

Pstrąg pieczony w pomarańczach

Pstrąg pieczony w pomarańczach

W moim, w zasadzie cały rok trwającym, sezonie na wędkowanie przychodzi taki czas, że odwiedzam płatne łowiska zarybiane pstrągiem tęczowym. Ten czas następuje przeważnie, gdy ustaną już brania z tak zwanego pierwszego lodu i życie w przeręblach powoli popada w stagnację. Aby nie wyjść z wprawy udaj…

czytaj więcej

Pstrąg pieczony z grzybami

Pstrąg pieczony z grzybami

Na początku mogło być wiele innych rzeczy, ale początkujący kucharz bez obaw może zacząć od pstrąga. Ta ryba jest prosta w przygotowaniu i smaczna.Pstrąg pieczony z grzybamiSkładniki:1 pstrąg (ok. 350 g)100 g podgrzybków100 g cebuli5 g czosnku1/4 pęczka świeżego koperku1/4 pęczka świeżej natki pietr…

czytaj więcej

Pstrąg wędzony

Pstrąg wędzony

Pstrąg wędzonySkładniki: pstrągi około 25dag; dwa jajka; sól na solankę; cytryna; natka pietruszkiPrzygotować solankę na tzw. jajko. Nasycać solą roztwór do momentu, aż jajko będzie się utrzymywało na powierzchni solanki. Rybę sprawić bez odgławiania, uważać na usuwanie woreczka żółciowego. Dok…

czytaj więcej

Pstrąg w majonezie

Pstrąg w majonezie

Pstrąg w majonezie:- duży pstrąg, - 1/3 szklanki majonezu, - sok z ćwiartki cytryny, - po dwa ziarna ziela angielskiego, jałowca, pieprzu i goździków, - liść laurowy, - liście sałaty, - pół łyżki posiekanej natki pietruszki,- pół łyżeczki soliRybę oczyścić, umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. …

czytaj więcej

Pstrąg po polsku

Pstrąg po polsku

Produkty:-4 pstrągi-włoszczyzna-cebula-2 jaja ugotowane na twardo-sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy-2 łyżki masłaPstrąg po polskuPrzygotowanie:Pstrągi oprószyć solą i wstawić do lodówki. Włoszczyznę umyć, pokroić na kawałki, zalać zimną wodą, osolić dodać przyprawy i gotować pod przykrycie…

czytaj więcej

Faszerowany pstrąg

Faszerowany pstrąg

Składniki:1 jajko2 pstrągi (wiadomo wypatroszone;) )2 łyżki płatków migdałowych2 łyżki miodu2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprzprzyprawa uniwersalnasos tatarskiolejPrzygotowanie:Delikatnie zdjąć skórkę z pstrągów. Mięso oddzielić od ości, a następnie zmiksować z majonezem, jajkiem, przyprawą …

czytaj więcej

Pstrąg w migdałach

Pstrąg w migdałach

Pstrąg w migdałach Poziom trudności: łatwySkładniki:-4 średnie pstrągi,-10 dag masła,-5 dag migdałów,-cytryna,-gałązki pietruszki,-pieprz,-sólSposób przygotowania:Sprawione i umyte pstrągi natrzeć solą, oprószyć pieprzem, usmażyć na maśle na niezbyt silnym ogniu (po 8 min z każdej strony). …

czytaj więcej

Pstrąg w migdałach

Pstrąg w migdałach

Pstrąg w migdałachSkładniki:4 średnie pstrągi10 dag masła5 dag migdałówCytrynaGałązki pietruszkiPieprz SólSposób przygotowania:Sprawione i umyte pstrągi natrzeć solą, oprószyć pieprzem, usmażyć na maśle na niezbyt silnym ogniu po 8 minut z każdej strony. Usmażone ryby ułożyć na ogrzanym półmisku. W …

czytaj więcej

Pstrąg po grecku na Wigilię

Pstrąg po grecku na Wigilię

Składniki:-4 filety pstrąga bez skóry-2 marchewki-2 cebule-2cytrny-1 korzeń selera-1 por-1 korzeń pietruszki-8 łyżek oleju rzepakowego -4 łyżki koncentratu pomidorowego-2 łyżki natki pietruszki-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki masła-1 łyżka cukru-sól i pieprz, słodka paprykaWykonanie Ryba po grecku:Fil…

czytaj więcej

Grillowany pstrąg

Grillowany pstrąg

Pstrągi są jednymi z najsmaczniejszych ryb , i oczywiście wielce atrakcyjne w połowie, jednak nadal nie doceniane.Moimi ulubionymi potrawami z nich sątatarwędzonkai właśnie pieczony na grillu , czy nawet ognisku podczas wekowania.Wydaje mi się ,że nie musimy wkładać w niego wielkich starań wystarczy…

czytaj więcej

Cykoria faszerowana pstrągiem

Cykoria faszerowana pstrągiem

2 cykorie1 jabłko2 łyzki soku z cytryny 200g wędzonego pstrąga1 pęczek koperku 150g śmietanki2 łyżki kwaśnej śmietanysól/pieprzsposób przyrządzenia:Cykorie umyc i oderwać 12 liści.Jabłko pokroić na ćwiartki i usunąc gniazda nasienne następnie pokroić w drobną kostke i polać sokiem z cytryny.Pstrąga …

czytaj więcej

Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

Składniki:średnie pstrągi - 4 sztukipaprykacytryny - 1-2 sztukimasło - 2 łyżkiPrzyprawa Do ryb 25g Knorr - 1 łyżkaSposób przygotowania:1.Wypatrosz każdą rybę dokładnie, obetnij skrzela. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem. 2.Natrzyj wyczyszczone ryby solą, papryką i skrop sokiem z cytryny, po wierzch…

czytaj więcej


Pstrąg smażony z migdałami

Pstrąg smażony z migdałami

4 pstrągi,100 g migdałów, 3 łyżki oliwy, 5 łyżek masła, 3 łyżki mąki, 200 ml mleka, sół pieprz.Pstrągi sprawić , nie obcinać głów i ogonów. Usunąć oczy i skrzela. Umyć dokładnie i osuszyć. Każdą rybę zamoczyć w mocno osolonym mleku, osączyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i 3 ły…

czytaj więcej

Pstrąg ze szpinakiem

Pstrąg ze szpinakiem

4 pstrągi, 600 g szpinaku, 400 ml śmietany, 2 żółtka, 4 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki utartej bułki, sól i pieprz.Pstrągi sprawić , obgotować, obrać ze skóry i ości. Szpinak przebrać , opłukać, sparzyć osączyć , przesmażyć na połowie masła, posiekać, dodać śmietanę i zmiażdżony czosnek. Zdj…

czytaj więcej

Pstrąg na różne sposoby

Pstrąg na różne sposoby

PSTRĄG PO HRABIOWSKU4 pstrągi po około 30 dkg,20 dkg cebuli,4 żółtka,10 dkg żółtego sera,5 dkg masła,sól,pieprz i cukier do smaku.Sprawione pstrągi umyc i posypac przyprawami.Cebulę obrac,opłukac,zemlec i połączyc z żółtkami,doprawiając,obłożyc pstrągi,opruszyc startym serem,polac masłemi upiec w g…

czytaj więcej

Pstrąg na maśle

Pstrąg na maśle

Chciałbym wam polecić przepis na pstrąga potokowego na maśle.Sposób przygotowania.Dno naczynia wysmarować z masłem, włożyć wypatroszone ryby z wierzchu posmarowane masłem i posypane posiekanymi liśćmi estragonu. Dodać sok z cytryn. Naczynie przykryć. Potrawę dusić przez 20 min.Składniki:pstrąg 4 szt…

czytaj więcej

Pstrąg wedzony z serem i szpinakiem

Pstrąg wedzony z serem i szpinakiem

Składniki:-pstrągi (po 1 na osobę).-sól.-pieprz czarny.-pieprz cytrynowy.-łyżka sosu sojowego.-liście szpinaku.-plastry sera wędzonego (po 1 na rybę) -migdały płatki 50g.-masło do smażenia.-mąka do obtoczenia ryb.-cytryna.-wykałaczki .Wykonanie:Ryby umyć, osuszyć, posypać z każdej strony sola, piepr…

czytaj więcej

Pstrąg grillowany z masłem czosnkowym

Pstrąg grillowany z masłem czosnkowym

SKŁADNIKI: * Filet z pstrąga (najlepiej bez skróry) * 1-2 łyżki masła * Pół pęczka pietruszki * 1-2 ząbki czosnku * sól do smakuPRZYRZĄDZANIE: 1. Filet z pstrąga umyć i oprószyć solą 2. Wymieszać razem masło, posiekaną pietruszkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą.…

czytaj więcej

Tatar z pstrąga

Tatar z pstrąga

Chciałbym koleżankom i kolegom polecić przepis na egzotyczną i bardzo smaczną potrawę. Kilka lat temu przekonał mnie do niej serdeczny kolega Robert Kokociński. Miałem duże opory... dopóki nie spróbowałem, od tamtej chwili wszystkie wzięte z łowiska pstrągi spożywam w postaci tatara. Cytuję oryginal…

czytaj więcej

Pstrąg w warzywach - bardzo smaczne!

Pstrąg w warzywach - bardzo smaczne!

Pstrąg w warzywach. Składniki na 4 porcje:Pstrągi surowe - 600 g (4 sztuki);Warzywa: -marchew (średnia) - 200 g (2 szt), -średniej wielkości pietruszka, -mały seler, -1/4 cytryny, -łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego.Przyprawy: -Ziele angielskie, -liść laurowy, -pieprz ziołowy, -sól.Przygotowan…

czytaj więcej

Pstrąg na boczku

Pstrąg na boczku

Składniki:- 3 pstrągi,- 0,5 kg dobrze uwędzonego boczku,- garść natki zielonej pietruszki,- sól, pieprz, granulat czosnku. Jak przyrządzić?Pstrąga sprawić, dokładnie umyć (nie należy skrobać). Boczek pokroić w cienkie plastry, następnie rozłożyć go na blaszce (takiej zwykłej do ciasta). Ułożyć na t…

czytaj więcej

Pstrąg z patelni wg mojej babci :)

Pstrąg z patelni wg mojej babci :)

Składniki:- pstrąg- czosnek- masło- koperek- cytryna- mąka- olej do smażenia.Jak przyrządzić?Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić z wierzchu i w środku sokiem z cytryny i posolić.Napchać do środka koperku i przeciśniętego czosnku i odstawić do lodówki(nawet na 2 dni). Jeśli nie ma …

czytaj więcej

Pstrąg świąteczny

Pstrąg świąteczny

Zbliżają się Święta i czas Rodzinnych spotkań.Polskim zwyczajem syto zastawionym świątecznym stołem.Wprawdzie Karp jest Tradycyjną rybą ale WSZYSTKIE RYBY mają swych zwolenników-smakoszy. Proponuje Wszystkim Smakoszom o wypróbowanie mego przepisu:Przygotowuje 6 równych ok.45dkg.oczyszczonych,wypatro…

czytaj więcej

Aromatyczne pstrągi

Aromatyczne pstrągi

Do potrwy będą potrzebne:4 pstrągi, 125 g rzeżuchy ,poł pęczka natki pietruszki , 3 łyżki stołowe soku z cytryny,1/2 kostki masła,1 ząbek czosnku,4 gałązki tymianku,1 gałązka rozmarynu,olej,pieprz,sól Wykonanie:Miękkie masło utrzeć z łyżką soku z cytryny, roztartym czosnkiem i wymieszać z posiekan…

czytaj więcej

Pstrąg na surowo - TATAR...

Pstrąg na surowo - TATAR...

Pstrąg na surowo - tatar...Od lat łowię pstrągi i przez ten czas zdołałem wyselekcjonować najlepsze sposoby na smakowite jedzonko po udanym połowie, co nie bez znaczenia - także radość dla bliskich, którzy nie łowią, ale mogą mieć dość duży wpływ na częstotliwość naszych wyjazdów na ukochane ryby...…

czytaj więcej

Reklama