Pstrąg przepisy kulinarne, przepis na pstrąga, jak przyrządzić pstrąga

Pstrąg - Przepisy kulinarne

 
 

Pstrąg przepisy kulinarne, przepis na pstrąga, jak przyrządzić pstrągaPstrąg przepisy kulinarne to dział, w którym użytkownicy portalu wedkuje.pl przedstawiają swoje ciekawe pomysły na danie z pstrąga. Znajdziesz tutaj przepis na pstrąga w galarecie, w śmietanie, z warzywami oraz wiele innych. Pierwszy raz zamierzasz przygotować danie z tej ryby ? Zastanawiasz się jak przyrządzić pstrąga. Tutaj dowiesz się wszystkiego.


Powrót - Pstrąg kompendium


  • 2014-01-12, komentarzy (9)

    Pstrąg pieczony z pieczarkami

    Pstrąg pieczony z pieczarkami

    Jedząc ryb dwa-trzy razy w tygodniu musimy się trochę nakombinować, nie chcą popaść w monotonię rybnych dań. Zacząłem więc szukać kolejnych dań przeglądając listy niezliczonych przepisów w internecie. W efekcie po pewnych modyfikacjach postanowiłem skomponować danie z pstrągiem o zgoła niestandardowym bukiecie. Tak powstał pstrąg pieczony z pieczarkami.Składniki: tuszka pstrąga; jedna cebula; c…

    zobacz więcej » 9


  • 2013-12-06, komentarzy (9)

    Pstrąg pieczony w pomarańczach

    Pstrąg pieczony w pomarańczach

    W moim, w zasadzie cały rok trwającym, sezonie na wędkowanie przychodzi taki czas, że odwiedzam płatne łowiska zarybiane pstrągiem tęczowym. Ten czas następuje przeważnie, gdy ustaną już brania z tak zwanego pierwszego lodu i życie w przeręblach powoli popada w stagnację. Aby nie wyjść z wprawy udaję się wtedy na takie właśnie łowisko. Jak to bywa na takich akwenach trudno jest nic nie złowić, wi…

    zobacz więcej » 9


  • 2013-02-04, komentarze (3)

    Pstrąg pieczony z grzybami

    Pstrąg pieczony z grzybami

    Na początku mogło być wiele innych rzeczy, ale początkujący kucharz bez obaw może zacząć od pstrąga. Ta ryba jest prosta w przygotowaniu i smaczna.Pstrąg pieczony z grzybamiSkładniki:1 pstrąg (ok. 350 g)100 g podgrzybków100 g cebuli5 g czosnku1/4 pęczka świeżego koperku1/4 pęczka świeżej natki pietruszki60 g masła20 g masła klarowanegosólpieprzPstrąga umyj, osusz i wytnij skrzela. Masło wymieszaj …

    zobacz więcej » 3


  • 2011-12-25, komentarz (1)

    Pstrąg wędzony

    Pstrąg wędzony

    Pstrąg wędzonySkładniki: pstrągi około 25dag; dwa jajka; sól na solankę; cytryna; natka pietruszkiPrzygotować solankę na tzw. jajko. Nasycać solą roztwór do momentu, aż jajko będzie się utrzymywało na powierzchni solanki. Rybę sprawić bez odgławiania, uważać na usuwanie woreczka żółciowego. Dokładnie wypłukać, szczególną uwagę zwracając na miejsca przy kręgosłupie. Rybę moczyć w solance od 2-…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Pstrąg w majonezie

    Pstrąg w majonezie

    Pstrąg w majonezie:- duży pstrąg, - 1/3 szklanki majonezu, - sok z ćwiartki cytryny, - po dwa ziarna ziela angielskiego, jałowca, pieprzu i goździków, - liść laurowy, - liście sałaty, - pół łyżki posiekanej natki pietruszki pół łyżeczki soliRybę oczyścić, umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Przyprawy korzenne zalać wodą (półtorej szklanki), dodać sól i zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć ry…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Pstrąg po polsku

    Pstrąg po polsku

    Produkty:-4 pstrągi-włoszczyzna-cebula-2 jaja ugotowane na twardo-sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy-2 łyżki masłaPstrąg po polskuPrzygotowanie:Pstrągi oprószyć solą i wstawić do lodówki. Włoszczyznę umyć, pokroić na kawałki, zalać zimną wodą, osolić dodać przyprawy i gotować pod przykryciem.Cebulę zrumienić nad gazem, dodać do gotującego wywaru. gdy warzywa będą miękkie wyjąć je. Do wrzą…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Pstrąg lub sieja gotowana w winie

    Pstrąg lub sieja gotowana w winie

    80 dag pstrąga lub siei królewskiej, 4 pory, 1/2 łyżki masła, 1/2 szklanki białego wytrawnego domowego wina, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietanki, sól, pieprz.Tuszki ryb umyć, oczyścić, odkrajać głowy, ogony i płetwy, opłukać. Przygotowane w ten sposób ryby pokrajać w poprzek na porcje, lekko oprószyć solą i pieprzem. Pory oczyścić, umyć, przyciąć liście. Oczyszczone pory pokrajać (białe części, a…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-07, komentarzy (0)

    Pstrąg pieczony z pomidorami i orzechami

    Pstrąg pieczony z pomidorami i orzechami

    Pstrąg pieczony z pomidorami i orzechami-2–3 pstrągi sprawione4 średnich pomidorów4–5 dużych ziemniaków2 średnie czerwone cebule4–5 ząbków czosnku8–10 dużych czarnych oliwek bez pestekpół szklanki białego winaćwierć szklanki soku z cytrynyi orzechów włoskich drobno posiekanych3 łyżki oliwy z oliwekłyżka posiekanego tymiankusólbiały pieprzprzyprawa do…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-05, komentarzy (0)

    Faszerowany pstrąg

    Faszerowany pstrąg

    Składniki:1 jajko2 pstrągi (wiadomo wypatroszone;) )2 łyżki płatków migdałowych2 łyżki miodu2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprzprzyprawa uniwersalnasos tatarskiolejPrzygotowanie:Delikatnie zdjąć skórkę z pstrągów. Mięso oddzielić od ości, a następnie zmiksować z majonezem, jajkiem, przyprawą uniwersalną oraz pieprzem. Dodać płatki migdałowe, miód i posiekaną natkę pietruszki a następnie dop…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-04, komentarzy (0)

    Pstrąg w migdałach

    Pstrąg w migdałach

    Pstrąg w migdałach Poziom trudności: łatwySkładniki:-4 średnie pstrągi10 dag masła5 dag migdałówcytrynagałązki pietruszkipieprzsólSposób przygotowania:Sprawione i umyte pstrągi natrzeć solą, oprószyć pieprzem, usmażyć na maśle na niezbyt silnym ogniu (po 8 min z każdej strony). Usmażone ryby ułożyć na ogrzanym półmisku. W maśle po smażeniu ryb lekko zrumienić posiekane migdały, wyłożyć ry…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-04, komentarzy (0)

    Pstrąg w migdałach

    Pstrąg w migdałach

    Pstrąg w migdałachSkładniki:4 średnie pstrągi10 dag masła5 dag migdałówCytrynaGałązki pietruszkiPieprz SólSposób przygotowania:Sprawione i umyte pstrągi natrzeć solą, oprószyć pieprzem, usmażyć na maśle na niezbyt silnym ogniu po 8 minut z każdej strony. Usmażone ryby ułożyć na ogrzanym półmisku. W maśle po smażeniu ryb lekko zarumienić posiekane migdały, wyłożyć na ryby, udekorować pietruszką i p…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-01, komentarzy (0)

    Pstrąg po grecku na Wigilię

    Pstrąg po grecku na Wigilię

    Składniki:-4 filety pstrąga bez skóry-2 marchewki-2 cebule-2cytrny-1 korzeń selera-1 por-1 korzeń pietruszki-8 łyżek oleju rzepakowego -4 łyżki koncentratu pomidorowego-2 łyżki natki pietruszki-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki masła-1 łyżka cukru-sól i pieprz, słodka paprykaWykonanie Ryba po grecku:Filety polej sokiem z cytryny. Każdy pokrój na 2 części, posyp solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obtoc…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-11-01, komentarze (3)

    Wędzenie płockie, karsie i liny w gorącym dymie

    Wędzenie płockie, karsie i liny w gorącym dymie

    Zarówno ryby jak i inne mięsa możemy wędzić na dwa sposoby: a/ w gorącym dymie ,b/ w zimnym dymie. Chciałbym pokrótce przybliżyć sposób wędzenia na gorąco. Do wędzenia nadają się zarówno ryby tłuste jak i ryby chude,ryby słodkowodne i morskie. Ryby mozna wędzić w całości , jako tłusze bez głów a także pokrojone w dzwonka. Zaznaczam ,że podanego przezemnie sposobu …

    zobacz więcej » 3


  • 2011-06-11, komentarze (2)

    Grillowany pstrąg

    Grillowany pstrąg

    Pstrągi są jednymi z najsmaczniejszych ryb , i oczywiście wielce atrakcyjne w połowie, jednak nadal nie doceniane.Moimi ulubionymi potrawami z nich sątatarwędzonkai właśnie pieczony na grillu , czy nawet ognisku podczas wekowania.Wydaje mi się ,że nie musimy wkładać w niego wielkich starań wystarczy sól i pieprz na przyprawienie go na talerzu.Uważam bowiem , że pstrąg ma pachnieć świeżością i rzek…

    zobacz więcej » 2


  • 2011-03-19, komentarzy (0)

    Cykoria faszerowana pstrągiem

    Cykoria faszerowana pstrągiem

    2 cykorie1 jabłko2 łyzki soku z cytryny 200g wędzonego pstrąga1 pęczek koperku 150g śmietanki2 łyżki kwaśnej śmietanysól/pieprzsposób przyrządzenia:Cykorie umyc i oderwać 12 liści.Jabłko pokroić na ćwiartki i usunąc gniazda nasienne następnie pokroić w drobną kostke i polać sokiem z cytryny.Pstrąga drobno pokroić.Koperek posiekać następnie połowe kopru dodać razem z pstrągiem i połączyc z jabłkiem…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-03-09, komentarz (1)

    Pstrąg z grilla

    Pstrąg z grilla

    Składniki:średnie pstrągi - 4 sztukipaprykacytryny - 1-2 sztukimasło - 2 łyżkiPrzyprawa Do ryb 25g Knorr - 1 łyżkaSposób przygotowania:1.Wypatrosz każdą rybę dokładnie, obetnij skrzela. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem. 2.Natrzyj wyczyszczone ryby solą, papryką i skrop sokiem z cytryny, po wierzchu posyp przyprawą do ryb Knorr. 3.Włóż do wnętrza ryb sporo wiórków masła, jeżeli chcesz, aby ryba m…

    zobacz więcej » 1



  • 2011-03-06, komentarz (1)

    Przepisy kulinarne szczupak z grilla

    Przepisy kulinarne szczupak z grilla

    Przepisy kulinarne szczupak z grillaPotrzebujemy 1,2 kg ryby- karp, szczupak, pstrąg.Na marynatę:4 łyżki oleju lub oliwy,2 łyżki soku cytrynowego,pieprz,zioła wg. uznania- tymianek, estragon, kolendra, koperek.Przepisy kulinarne szczupak z grilla - Przygotowanie:Rybę sprawić, umyć, w najszerszych miejscach ponacinać ostrym nożem. W naczyniu wymieszać oliwę, sok z cytryny, pieprz i zioła. Włożyć ry…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-03-05, komentarz (1)

    Pstrąg smażony z migdałami

    Pstrąg smażony z migdałami

    4 pstrągi,100 g migdałów, 3 łyżki oliwy, 5 łyżek masła, 3 łyżki mąki, 200 ml mleka, sół pieprz.Pstrągi sprawić , nie obcinać głów i ogonów. Usunąć oczy i skrzela. Umyć dokładnie i osuszyć. Każdą rybę zamoczyć w mocno osolonym mleku, osączyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i 3 łyżki masła. Włożyć pstrągi i smażyć po 7 - 8 minut z każdej strony. Migdały sparzyć, obrać i pokroić …

    zobacz więcej » 1


  • 2011-03-04, komentarzy (0)

    Pstrąg ze szpinakiem

    Pstrąg ze szpinakiem

    4 pstrągi, 600 g szpinaku, 400 ml śmietany, 2 żółtka, 4 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki utartej bułki, sól i pieprz.Pstrągi sprawić , obgotować, obrać ze skóry i ości. Szpinak przebrać , opłukać, sparzyć osączyć , przesmażyć na połowie masła, posiekać, dodać śmietanę i zmiażdżony czosnek. Zdjąć z ognia, wymieszać z żółtkami, doprawić. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania ułożyć kawa…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-02-27, komentarz (1)

    Pstrąg na różne sposoby

    Pstrąg na różne sposoby

    PSTRĄG PO HRABIOWSKU4 pstrągi po około 30 dkg,20 dkg cebuli,4 żółtka,10 dkg żółtego sera,5 dkg masła,sól,pieprz i cukier do smaku.Sprawione pstrągi umyc i posypac przyprawami.Cebulę obrac,opłukac,zemlec i połączyc z żółtkami,doprawiając,obłożyc pstrągi,opruszyc startym serem,polac masłemi upiec w goracym piekarniku.Podawac z ziemniakami z wody i surowkami –smacznego.PSTRĄG W WINIE4 pstrągi…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-02-18, komentarze (3)

    Pstrąg na maśle

    Pstrąg na maśle

    Chciałbym wam polecić przepis na pstrąga potokowego na maśle.Sposób przygotowania.Dno naczynia wysmarować z masłem, włożyć wypatroszone ryby z wierzchu posmarowane masłem i posypane posiekanymi liśćmi estragonu. Dodać sok z cytryn. Naczynie przykryć. Potrawę dusić przez 20 min.Składniki:pstrąg 4 sztmasło 200 gestragon 1 łyżeczkasól do smakusok z cytryny 1 łyżeczkasmacznego.…

    zobacz więcej » 3


  • 2011-01-29, komentarze (2)

    Pstrąg wedzony z serem i szpinakiem

    Pstrąg wedzony z serem i szpinakiem

    Składniki:-pstrągi (po 1 na osobę)sólpieprz czarnypieprz cytrynowyłyżka sosu sojowegoliście szpinakuplastry sera wędzonego (po 1 na rybę) -migdały płatki 50gmasło do smażeniamąka do obtoczenia rybcytrynawykałaczki .Wykonanie:Ryby umyć, osuszyć, posypać z każdej strony sola, pieprzami i skropić sosem sojowym. Odstawić na min godzinę. Uprażyć migdały na suchej patelni. Do środka ryby włożyć zrolowan…

    zobacz więcej » 2


  • 2011-01-18, komentarz (1)

    Pstrąg grillowany z masłem czosnkowym

    Pstrąg grillowany z masłem czosnkowym

    SKŁADNIKI: * Filet z pstrąga (najlepiej bez skróry) * 1-2 łyżki masła * Pół pęczka pietruszki * 1-2 ząbki czosnku * sól do smakuPRZYRZĄDZANIE: 1. Filet z pstrąga umyć i oprószyć solą 2. Wymieszać razem masło, posiekaną pietruszkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą. 3. Rybę położyć na folii aluminiowej. Posmarować przygotowanym wcześniej masłem i owinąć w folię …

    zobacz więcej » 1


  • 2010-07-29, komentarzy (7)

    Tatar z pstrąga

    Tatar z pstrąga

    Chciałbym koleżankom i kolegom polecić przepis na egzotyczną i bardzo smaczną potrawę. Kilka lat temu przekonał mnie do niej serdeczny kolega Robert Kokociński. Miałem duże opory dopóki nie spróbowałem, od tamtej chwili wszystkie wzięte z łowiska pstrągi spożywam w postaci tatara. Cytuję oryginalny artykuł Roberta:Początek lat osiemdziesiątych ub. wieku, to okres największego rozwoju współczesnego…

    zobacz więcej » 7


  • 2010-07-21, komentarzy (0)

    Pstrąg w warzywach - bardzo smaczne!

    Pstrąg w warzywach - bardzo smaczne!

    Pstrąg w warzywach. Składniki na 4 porcje:Pstrągi surowe - 600 g (4 sztuki);Warzywa: -marchew (średnia) - 200 g (2 szt), -średniej wielkości pietruszka, -mały seler, -1/4 cytryny, -łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego.Przyprawy: -Ziele angielskie, -liść laurowy, -pieprz ziołowy, -sól.Przygotowanie:Pstrągi umyj, oczyść z łusek, spraw, umyj. Oczyszczone warzywa opłucz, potnij w plasterki, wsyp d…

    zobacz więcej » 0


  • 2010-07-18, komentarzy (0)

    Pstrąg na boczku

    Pstrąg na boczku

    Składniki:- 3 pstrągi 0,5 kg dobrze uwędzonego boczku garść natki zielonej pietruszki sól, pieprz, granulat czosnku. Jak przyrządzić?Pstrąga sprawić, dokładnie umyć (nie należy skrobać). Boczek pokroić w cienkie plastry, następnie rozłożyć go na blaszce (takiej zwykłej do ciasta). Ułożyć na ten boczek 3 pstrągi (ewentualnie więcej jak mniejsze). Brzuszek każdego pstrąga przyprawić solą, pieprzem …

    zobacz więcej » 0


  • 2010-07-02, komentarzy (0)

    Pstrąg z patelni wg mojej babci :)

    Pstrąg z patelni wg mojej babci :)

    Składniki:- pstrąg- czosnek- masło- koperek- cytryna- mąka- olej do smażenia.Jak przyrządzić?Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić z wierzchu i w środku sokiem z cytryny i posolić.Napchać do środka koperku i przeciśniętego czosnku i odstawić do lodówki(nawet na 2 dni). Jeśli nie ma czasu wymieszać masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Uformować z mas…

    zobacz więcej » 0


  • 2009-12-11, komentarz (1)

    Pstrąg świąteczny

    Pstrąg świąteczny

    Zbliżają się Święta i czas Rodzinnych spotkań.Polskim zwyczajem syto zastawionym świątecznym stołem.Wprawdzie Karp jest Tradycyjną rybą ale WSZYSTKIE RYBY mają swych zwolenników-smakoszy. Proponuje Wszystkim Smakoszom o wypróbowanie mego przepisu:Przygotowuje 6 równych ok.45dkg.oczyszczonych,wypatroszonych pstrągów,głów nieobcinamy. Szykujemy 6 kawałków folii aluminiowej do pieczenia i każdą smaru…

    zobacz więcej » 1


  • 2009-11-28, komentarz (1)

    Aromatyczne pstrągi

    Aromatyczne pstrągi

    Do potrwy będą potrzebne:4 pstrągi, 125 g rzeżuchy ,poł pęczka natki pietruszki , 3 łyżki stołowe soku z cytryny,1/2 kostki masła,1 ząbek czosnku,4 gałązki tymianku,1 gałązka rozmarynu,olej,pieprz,sól Wykonanie:Miękkie masło utrzeć z łyżką soku z cytryny, roztartym czosnkiem i wymieszać z posiekaną natką oraz rzeżuchą, doprawić solą i pieprzem. Uformować w wałek, zawinąć folią i włożyć na 30 min…

    zobacz więcej » 1


  • 2009-11-24, komentarze (3)

    Pstrąg na surowo - TATAR...

    Pstrąg na surowo - TATAR...

    Pstrąg na surowo - tatarOd lat łowię pstrągi i przez ten czas zdołałem wyselekcjonować najlepsze sposoby na smakowite jedzonko po udanym połowie, co nie bez znaczenia - także radość dla bliskich, którzy nie łowią, ale mogą mieć dość duży wpływ na częstotliwość naszych wyjazdów na ukochane ryby Zatem - co do pstrąga to na smamym topie mam tatara, potem osobiście peklowanego i uwędzonego a na trzeci…

    zobacz więcej » 3


Ogłoszenie płatne


   

Zbiornik naturalny, polodowcowy (rynna) o powierzchni 10 ha i głębokości do 6 metrów. Gatunki ryb zamieszkujący ten akwen to : płoć, wzdręga, leszcz, karaś srebrzys…

Zbiornik naturalny, polodowcowy (rynna) o powierzchni 10 ha i głębokości do 6 metrów. Gatunki ryb zamieszkujący ten akwen to : płoć, wzdręga, leszcz, karaś srebrzysty i złoty, karp, lin, amur, szczupak, sum i okoń. Ostrowite to urokliwe, ładnie zagospodarowane miejsce niedaleko Torunia (30 km), …

zobacz całe ogłoszenie »

daj ogłoszenie

zamów reklamę

Na spining :)

rekordy Twojego Koła PZW »

dodaj swój rekord


Google