Pstrąg - Przepisy kulinarne

 
 

Pstrąg przepisy kulinarne, przepis na pstrąga, jak przyrządzić pstrągaPstrąg przepisy kulinarne to dział, w którym użytkownicy portalu wedkuje.pl przedstawiają swoje ciekawe pomysły na danie z pstrąga. Znajdziesz tutaj przepis na pstrąga w galarecie, w śmietanie, z warzywami oraz wiele innych. Pierwszy raz zamierzasz przygotować danie z tej ryby ? Zastanawiasz się jak przyrządzić pstrąga. Tutaj dowiesz się wszystkiego.


Powrót - Pstrąg kompendium


  • 2014-01-12, komentarzy (8)

    Pstrąg pieczony z pieczarkami

    Pstrąg pieczony z pieczarkami

    Jedząc ryb dwatrzy razy w tygodniu musimy się trochę nakombinować nie chcą popaść w monotonię rybnych dań Zacząłem więc szukać kolejnych dań przeglądając listy niezliczonych przepisów w internecie W efekcie po pewnych modyfikacjach postanowiłem skomponować danie z pstrągiem o zgoła niestandardowym bukiecie Tak powstał pstrąg pieczony z pieczarkamiSkładniki: tuszka pstrąga; jedna cebula; cztery …

    zobacz więcej » 8


  • 2013-12-06, komentarzy (9)

    Pstrąg pieczony w pomarańczach

    Pstrąg pieczony w pomarańczach

    W moim w zasadzie cały rok trwającym sezonie na wędkowanie przychodzi taki czas że odwiedzam płatne łowiska zarybiane pstrągiem tęczowym Ten czas następuje przeważnie gdy ustaną już brania z tak zwanego pierwszego lodu i życie w przeręblach powoli popada w stagnację Aby nie wyjść z wprawy udaję się wtedy na takie właśnie łowisko Jak to bywa na takich akwenach trudno jest nic nie złowić więc zawsz…

    zobacz więcej » 9


  • 2013-02-04, komentarze (3)

    Pstrąg pieczony z grzybami

    Pstrąg pieczony z grzybami

    Na początku mogło być wiele innych rzeczy ale początkujący kucharz bez obaw może zacząć od pstrąga Ta ryba jest prosta w przygotowaniu i smacznaPstrąg pieczony z grzybamiSkładniki:1 pstrąg (ok 350 g)100 g podgrzybków100 g cebuli5 g czosnku1/4 pęczka świeżego koperku1/4 pęczka świeżej natki pietruszki60 g masła20 g masła klarowanegosólpieprzPstrąga umyj osusz i wytnij skrzela Masło wymieszaj z solą…

    zobacz więcej » 3


  • 2012-12-23, komentarzy (5)

    Pstrąg tęczowy w occie

    Pstrąg tęczowy w occie

    Oto przepis na pstrąga (tęczowego) w occie Najpierw składniki 2 pstrągi po około 1 kg każdy Ryby skrobiemy ( co nie jest niestety łatwe) patroszymy następnie tniemy na dzwonka i rozdzielamy je na dwie części tak aby kazdy kawałek ryby wyglądał mniej więcej jak kwadrat z wyjątkiem części ogonowej Rybę doprawiamy solą i smażymy na oleju do momentu kiedy dość mocno się zarumieni a nawet trochę przypa…

    zobacz więcej » 5


  • 2011-12-25, komentarz (1)

    Pstrąg wędzony

    Pstrąg wędzony

    Pstrąg wędzonySkładniki: pstrągi około 25dag; dwa jajka; sól na solankę; cytryna; natka pietruszkiPrzygotować solankę na tzw jajko Nasycać solą roztwór do momentu aż jajko będzie się utrzymywało na powierzchni solanki Rybę sprawić bez odgławiania uważać na usuwanie woreczka żółciowego Dokładnie wypłukać szczególną uwagę zwracając na miejsca przy kręgosłupie Rybę moczyć w solance od 23 godzin …

    zobacz więcej » 1


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Pstrąg w majonezie

    Pstrąg w majonezie

    Pstrąg w majonezie: duży pstrąg 1/3 szklanki majonezu sok z ćwiartki cytryny po dwa ziarna ziela angielskiego jałowca pieprzu i goździków liść laurowy liście sałaty pół łyżki posiekanej natki pietruszki pół łyżeczki soliRybę oczyścić umyć osuszyć i skropić sokiem z cytryny Przyprawy korzenne zalać wodą (półtorej szklanki) dodać sól i zagotować Do wrzącego wywaru włożyć rybę Od chwili zawrzen…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Pstrąg po polsku

    Pstrąg po polsku

    Produkty:4 pstrągiwłoszczyznacebula2 jaja ugotowane na twardosól pieprz ziele angielskie liść laurowy2 łyżki masłaPstrąg po polskuPrzygotowanie:Pstrągi oprószyć solą i wstawić do lodówki Włoszczyznę umyć pokroić na kawałki zalać zimną wodą osolić dodać przyprawy i gotować pod przykryciemCebulę zrumienić nad gazem dodać do gotującego wywaru gdy warzywa będą miękkie wyjąć je Do wrzącego wywaru włoży…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Pstrąg lub sieja gotowana w winie

    Pstrąg lub sieja gotowana w winie

    80 dag pstrąga lub siei królewskiej 4 pory 1/2 łyżki masła 1/2 szklanki białego wytrawnego domowego wina 1 łyżka mąki 1/2 szklanki śmietanki sól pieprzTuszki ryb umyć oczyścić odkrajać głowy ogony i płetwy opłukać Przygotowane w ten sposób ryby pokrajać w poprzek na porcje lekko oprószyć solą i pieprzem Pory oczyścić umyć przyciąć liście Oczyszczone pory pokrajać (białe części a zielone wykorzysta…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-07, komentarzy (0)

    Pstrąg pieczony z pomidorami i orzechami

    Pstrąg pieczony z pomidorami i orzechami

    Pstrąg pieczony z pomidorami i orzechami2&8211;3 pstrągi sprawione4 średnich pomidorów4&8211;5 dużych ziemniaków2 średnie czerwone cebule4&8211;5 ząbków czosnku8&8211;10 dużych czarnych oliwek bez pestekpół szklanki białego winaćwierć szklanki soku z cytrynyi orzechów włoskich drobno posiekanych3 łyżki oliwy z oliwekłyżka posiekanego tymiankusólbiały pieprzprzyprawa do rybc…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-05, komentarzy (0)

    Faszerowany pstrąg

    Faszerowany pstrąg

    Składniki:1 jajko2 pstrągi (wiadomo wypatroszone;) )2 łyżki płatków migdałowych2 łyżki miodu2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprzprzyprawa uniwersalnasos tatarskiolejPrzygotowanie:Delikatnie zdjąć skórkę z pstrągów Mięso oddzielić od ości a następnie zmiksować z majonezem jajkiem przyprawą uniwersalną oraz pieprzem Dodać płatki migdałowe miód i posiekaną natkę pietruszki a następnie doprawić …

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-04, komentarzy (0)

    Pstrąg w migdałach

    Pstrąg w migdałach

    Pstrąg w migdałach Poziom trudności: łatwySkładniki:4 średnie pstrągi10 dag masła5 dag migdałówcytrynagałązki pietruszkipieprzsólSposób przygotowania:Sprawione i umyte pstrągi natrzeć solą oprószyć pieprzem usmażyć na maśle na niezbyt silnym ogniu (po 8 min z każdej strony) Usmażone ryby ułożyć na ogrzanym półmisku W maśle po smażeniu ryb lekko zrumienić posiekane migdały wyłożyć ryby ude…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-04, komentarzy (0)

    Pstrąg w migdałach

    Pstrąg w migdałach

    Pstrąg w migdałachSkładniki:4 średnie pstrągi10 dag masła5 dag migdałówCytrynaGałązki pietruszkiPieprz SólSposób przygotowania:Sprawione i umyte pstrągi natrzeć solą oprószyć pieprzem usmażyć na maśle na niezbyt silnym ogniu po 8 minut z każdej strony Usmażone ryby ułożyć na ogrzanym półmisku W maśle po smażeniu ryb lekko zarumienić posiekane migdały wyłożyć na ryby udekorować pietruszką i plastra…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-01, komentarzy (0)

    Pstrąg po grecku na Wigilię

    Pstrąg po grecku na Wigilię

    Składniki:4 filety pstrąga bez skóry2 marchewki2 cebule2cytrny1 korzeń selera1 por1 korzeń pietruszki8 łyżek oleju rzepakowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki natki pietruszki2 łyżki mąki pszennej2 łyżki masła1 łyżka cukrusól i pieprz słodka paprykaWykonanie Ryba po grecku:Filety polej sokiem z cytryny Każdy pokrój na 2 części posyp solą pieprzem i czerwoną papryką Obtocz w mące i smaż na …

    zobacz więcej » 0


  • 2011-11-01, komentarze (3)

    Wędzenie płockie, karsie i liny w gorącym dymie

    Wędzenie płockie, karsie i liny w gorącym dymie

    Zarówno ryby jak i inne mięsa możemy wędzić na dwa sposoby: a/ w gorącym dymie b/ w zimnym dymie Chciałbym pokrótce przybliżyć sposób wędzenia na gorąco Do wędzenia nadają się zarówno ryby tłuste jak i ryby chuderyby słodkowodne i morskie Ryby mozna wędzić w całości jako tłusze bez głów a także pokrojone w dzwonka Zaznaczam że podanego przezemnie sposobu wędzenia…

    zobacz więcej » 3


  • 2011-06-11, komentarze (2)

    Grillowany pstrąg

    Grillowany pstrąg

    Pstrągi są jednymi z najsmaczniejszych ryb i oczywiście wielce atrakcyjne w połowie jednak nadal nie docenianeMoimi ulubionymi potrawami z nich sątatarwędzonkai właśnie pieczony na grillu czy nawet ognisku podczas wekowaniaWydaje mi się że nie musimy wkładać w niego wielkich starań wystarczy sól i pieprz na przyprawienie go na talerzuUważam bowiem że pstrąg ma pachnieć świeżością i rzekaPstrąga…

    zobacz więcej » 2


  • 2011-03-19, komentarzy (0)

    Cykoria faszerowana pstrągiem

    Cykoria faszerowana pstrągiem

    2 cykorie1 jabłko2 łyzki soku z cytryny 200g wędzonego pstrąga1 pęczek koperku 150g śmietanki2 łyżki kwaśnej śmietanysól/pieprzsposób przyrządzenia:Cykorie umyc i oderwać 12 liściJabłko pokroić na ćwiartki i usunąc gniazda nasienne następnie pokroić w drobną kostke i polać sokiem z cytrynyPstrąga drobno pokroićKoperek posiekać następnie połowe kopru dodać razem z pstrągiem i połączyc z jabłkiemŚmi…

    zobacz więcej » 0



  • 2011-03-09, komentarz (1)

    Pstrąg z grilla

    Pstrąg z grilla

    Składniki:średnie pstrągi 4 sztukipaprykacytryny 12 sztukimasło 2 łyżkiPrzyprawa Do ryb 25g Knorr 1 łyżkaSposób przygotowania:1Wypatrosz każdą rybę dokładnie obetnij skrzela Umyj i osusz papierowym ręcznikiem 2Natrzyj wyczyszczone ryby solą papryką i skrop sokiem z cytryny po wierzchu posyp przyprawą do ryb Knorr 3Włóż do wnętrza ryb sporo wiórków masła jeżeli chcesz aby ryba miała chrupiącą s…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-03-06, komentarz (1)

    Przepisy kulinarne szczupak z grilla

    Przepisy kulinarne szczupak z grilla

    Przepisy kulinarne szczupak z grillaPotrzebujemy 12 kg ryby karp szczupak pstrągNa marynatę:4 łyżki oleju lub oliwy2 łyżki soku cytrynowegopieprzzioła wg uznania tymianek estragon kolendra koperekPrzepisy kulinarne szczupak z grilla Przygotowanie:Rybę sprawić umyć w najszerszych miejscach ponacinać ostrym nożem W naczyniu wymieszać oliwę sok z cytryny pieprz i zioła Włożyć rybę do marynaty na 1 g…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-03-05, komentarz (1)

    Pstrąg smażony z migdałami

    Pstrąg smażony z migdałami

    4 pstrągi100 g migdałów 3 łyżki oliwy 5 łyżek masła 3 łyżki mąki 200 ml mleka sół pieprzPstrągi sprawić nie obcinać głów i ogonów Usunąć oczy i skrzela Umyć dokładnie i osuszyć Każdą rybę zamoczyć w mocno osolonym mleku osączyć i obtoczyć w mące Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i 3 łyżki masła Włożyć pstrągi i smażyć po 7 8 minut z każdej strony Migdały sparzyć obrać i pokroić na cieniutkie pła…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-03-04, komentarzy (0)

    Pstrąg ze szpinakiem

    Pstrąg ze szpinakiem

    4 pstrągi 600 g szpinaku 400 ml śmietany 2 żółtka 4 łyżki masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki utartej bułki sól i pieprzPstrągi sprawić obgotować obrać ze skóry i ości Szpinak przebrać opłukać sparzyć osączyć przesmażyć na połowie masła posiekać dodać śmietanę i zmiażdżony czosnek Zdjąć z ognia wymieszać z żółtkami doprawić W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania ułożyć kawałki ryby przykryć sz…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-02-27, komentarz (1)

    Pstrąg na różne sposoby

    Pstrąg na różne sposoby

    PSTRĄG PO HRABIOWSKU4 pstrągi po około 30 dkg20 dkg cebuli4 żółtka10 dkg żółtego sera5 dkg masłasólpieprz i cukier do smakuSprawione pstrągi umyc i posypac przyprawamiCebulę obracopłukaczemlec i połączyc z żółtkamidoprawiającobłożyc pstrągiopruszyc startym serempolac masłemi upiec w goracym piekarnikuPodawac z ziemniakami z wody i surowkami &8211;smacznegoPSTRĄG W WINIE4 pstrągi po około 30 dkgs…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-02-18, komentarze (3)

    Pstrąg na maśle

    Pstrąg na maśle

    Chciałbym wam polecić przepis na pstrąga potokowego na maśleSposób przygotowaniaDno naczynia wysmarować z masłem włożyć wypatroszone ryby z wierzchu posmarowane masłem i posypane posiekanymi liśćmi estragonu Dodać sok z cytryn Naczynie przykryć Potrawę dusić przez 20 minSkładniki:pstrąg 4 sztmasło 200 gestragon 1 łyżeczkasól do smakusok z cytryny 1 łyżeczkasmacznego…

    zobacz więcej » 3


  • 2011-01-29, komentarze (2)

    Pstrąg wedzony z serem i szpinakiem

    Pstrąg wedzony z serem i szpinakiem

    Składniki:pstrągi (po 1 na osobę)sólpieprz czarnypieprz cytrynowyłyżka sosu sojowegoliście szpinakuplastry sera wędzonego (po 1 na rybę) migdały płatki 50gmasło do smażeniamąka do obtoczenia rybcytrynawykałaczki Wykonanie:Ryby umyć osuszyć posypać z każdej strony sola pieprzami i skropić sosem sojowym Odstawić na min godzinę Uprażyć migdały na suchej patelni Do środka ryby włożyć zrolowany plaster…

    zobacz więcej » 2


  • 2011-01-18, komentarz (1)

    Pstrąg grillowany z masłem czosnkowym

    Pstrąg grillowany z masłem czosnkowym

    SKŁADNIKI: Filet z pstrąga (najlepiej bez skróry) 12 łyżki masła Pół pęczka pietruszki 12 ząbki czosnku sól do smakuPRZYRZĄDZANIE: 1 Filet z pstrąga umyć i oprószyć solą 2 Wymieszać razem masło posiekaną pietruszkę i czosnek przeciśnięty przez praskę Doprawić solą 3 Rybę położyć na folii aluminiowej Posmarować przygotowanym wcześniej masłem i owinąć w folię 4 Grillować …

    zobacz więcej » 1


  • 2010-07-29, komentarzy (7)

    Tatar z pstrąga

    Tatar z pstrąga

    Chciałbym koleżankom i kolegom polecić przepis na egzotyczną i bardzo smaczną potrawę Kilka lat temu przekonał mnie do niej serdeczny kolega Robert Kokociński Miałem duże opory dopóki nie spróbowałem od tamtej chwili wszystkie wzięte z łowiska pstrągi spożywam w postaci tatara Cytuję oryginalny artykuł Roberta:Początek lat osiemdziesiątych ub wieku to okres największego rozwoju współczesnego zorga…

    zobacz więcej » 7


  • 2010-07-21, komentarzy (0)

    Pstrąg w warzywach - bardzo smaczne!

    Pstrąg w warzywach - bardzo smaczne!

    Pstrąg w warzywach Składniki na 4 porcje:Pstrągi surowe 600 g (4 sztuki);Warzywa: marchew (średnia) 200 g (2 szt) średniej wielkości pietruszka mały seler 1/4 cytryny łyżka oleju sojowego lub słonecznikowegoPrzyprawy: Ziele angielskie liść laurowy pieprz ziołowy sólPrzygotowanie:Pstrągi umyj oczyść z łusek spraw umyj Oczyszczone warzywa opłucz potnij w plasterki wsyp do rondla dodaj olej osól za…

    zobacz więcej » 0


  • 2010-07-18, komentarzy (0)

    Pstrąg na boczku

    Pstrąg na boczku

    Składniki: 3 pstrągi 05 kg dobrze uwędzonego boczku garść natki zielonej pietruszki sól pieprz granulat czosnku Jak przyrządzićPstrąga sprawić dokładnie umyć (nie należy skrobać) Boczek pokroić w cienkie plastry następnie rozłożyć go na blaszce (takiej zwykłej do ciasta) Ułożyć na ten boczek 3 pstrągi (ewentualnie więcej jak mniejsze) Brzuszek każdego pstrąga przyprawić solą pieprzem i czosnkiem …

    zobacz więcej » 0


  • 2010-07-02, komentarzy (0)

    Pstrąg z patelni wg mojej babci :)

    Pstrąg z patelni wg mojej babci :)

    Składniki: pstrąg czosnek masło koperek cytryna mąka olej do smażeniaJak przyrządzićPstrągi umyć osuszyć papierowym ręcznikiem skropić z wierzchu i w środku sokiem z cytryny i posolićNapchać do środka koperku i przeciśniętego czosnku i odstawić do lodówki(nawet na 2 dni) Jeśli nie ma czasu wymieszać masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem Uformować z masła wałeczek i …

    zobacz więcej » 0


  • 2009-12-11, komentarz (1)

    Pstrąg świąteczny

    Pstrąg świąteczny

    Zbliżają się Święta i czas Rodzinnych spotkańPolskim zwyczajem syto zastawionym świątecznym stołemWprawdzie Karp jest Tradycyjną rybą ale WSZYSTKIE RYBY mają swych zwolennikówsmakoszy Proponuje Wszystkim Smakoszom o wypróbowanie mego przepisu:Przygotowuje 6 równych ok45dkgoczyszczonychwypatroszonych pstrągówgłów nieobcinamy Szykujemy 6 kawałków folii aluminiowej do pieczenia i każdą smaruję olejem…

    zobacz więcej » 1


  • 2009-11-28, komentarz (1)

    Aromatyczne pstrągi

    Aromatyczne pstrągi

    Do potrwy będą potrzebne:4 pstrągi 125 g rzeżuchy poł pęczka natki pietruszki 3 łyżki stołowe soku z cytryny1/2 kostki masła1 ząbek czosnku4 gałązki tymianku1 gałązka rozmarynuolejpieprzsól Wykonanie:Miękkie masło utrzeć z łyżką soku z cytryny roztartym czosnkiem i wymieszać z posiekaną natką oraz rzeżuchą doprawić solą i pieprzem Uformować w wałek zawinąć folią i włożyć na 30 minut do zamrażal…

    zobacz więcej » 1


  • 2009-11-24, komentarze (3)

    Pstrąg na surowo - TATAR...

    Pstrąg na surowo - TATAR...

    Pstrąg na surowo tatarOd lat łowię pstrągi i przez ten czas zdołałem wyselekcjonować najlepsze sposoby na smakowite jedzonko po udanym połowie co nie bez znaczenia także radość dla bliskich którzy nie łowią ale mogą mieć dość duży wpływ na częstotliwość naszych wyjazdów na ukochane ryby Zatem co do pstrąga to na smamym topie mam tatara potem osobiście peklowanego i uwędzonego a na trzecim z wo…

    zobacz więcej » 3


Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie

zamów reklamę

Wędkarskie okazy

Na blachę w nocy z dna metodą opadu.
rekordy Twojego Koła PZW »

dodaj swój rekord

Google