Okoń przepisy kulinarne, przepis na okonia, jak przyrządzić okonia

Okoń - Przepisy kulinarne

 
 

Okoń przepisy kulinarne, przepis na okonia, okoń w occie, w galarecie, z grillaOkoń przepisy kulinarne mieści w sobie najciekawsze i najsmaczniejsze sposoby na przyrządzanie tej ryby. Interesuje Cię przepis na okonia ? W tym miejscu znajdziesz przepisy i porady mówiące o tym jak przyrządzić okonia: okoń w occie, file z okonia przepis, okoń w sosie, okoń w galarecie, okoń w piekarniku, okoń z patelni, okoń w ziołach, okoń w warzywach, okoń z grilla, okoń w zalewie octowej i wiele innych pomysłów na przyrządzenie tej smacznej rybki. Poznaj wszystkie przepisy użytkowników portalu wedkuje.pl.


Powrót - Okoń kompendium


  • 2013-12-04, komentarzy (6)

    Okonie panierowane płatkami migdałowymi

    Okonie panierowane płatkami migdałowymi

    Składniki:- okonie- mąka kukurydziana- bułka tarta- płatki migdałowe - 1 jajo- sól, pieprz- cytryna- olej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:Ryby należy wypatroszyć, pozbawić głów i łusek.Do wewnątrz ryby włożyć plasterek cytryny, posolić i popieprzyć.Jajo roztrzepać wraz z solą i pieprzem.Przygotowanie panierki:- wymieszać pokruszone migdały z odrobiną mąki kukurydzianej i bułki tartej.Rybę namac…

    zobacz więcej » 6


  • 2013-11-20, komentarze (3)

    Śledzik z pieczarkami w sosie pomidorowym

    Śledzik z pieczarkami w sosie pomidorowym

    Śledzik z pieczarkami w sosie pomidorowym Przedstawiam prosty przepisy na śledziki lub kulki rybne w słodko kwaśnym sosie pomidorowym – doskonała przekąska.Składniki :- ok 1 kg ryby ( śledzik, mielony okoń, płotka jaka komu smakuje )- 1 kg pieczarek ( z domowej hodowli )- 1 lub 2 jajka- 2 średnie cebule- bułka tarta - mąka- koncentrat pomidorowy- sól , pieprz, papryka, cukier, troszkę octu…

    zobacz więcej » 3


  • 2013-07-09, komentarzy (19)

    Klopsiki z okonia w zalewie

    Klopsiki z okonia w zalewie

    Klopsiki z okonia w zalewieSkładniki: 3-4 tuszki okonia (około 60dkg); 1 x cebula; 2 jajka; sól, pieprz do smaku; łyżka majeranku; 1 x sucha bułka; szklanka bulionu 1 x ząbek czosnku 1 x mała cebula; kilka gałązek koperku i natka pietruszki. Uploaded with ImageShack.usSkładniki za…

    zobacz więcej » 19


  • 2013-01-12, komentarz (1)

    Filoty z okoni

    Filoty z okoni

    Okoń dla WnusiW ramach sprawdzania, a następnie realizacji pewnych przepisów kulinarnych, nie ukrywam, że miałem pewien dylemat dotyczący tego, co z ryby podać mojej ukochanej wnuczce Basi! Nie ukrywam, że dziecko m.in. z powodu mojej małej presji lubi rybkę. Powiem nawet więcej, rybka na obecną chwilę stała się dominującym, obok cienkiego schabowego mięsiwem w pożywieniu dziecka. Kto w domu nie m…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-12-28, komentarzy (7)

    Filet z okonia w cieście

    Filet z okonia w cieście

    Witajcie! Chciałem zaprezentować kolejny przepis z okoniem w roli głównej czyli tym razem filet z okonia w cieście wiadomo że wiele już się przewinęło przepisów z tą rybką ale każdy może mieć coś w sobie odmiennego ten jest z dodatkiem pieczarek. Więc tak będziemy potrzebować: 1 kg okoni,25 dag pieczarek,3-4 łyżki margaryny,cytryna. Ciasto to: szklanka wody,1,5 szklanki mąki,jajko,sól,pieprz cy…

    zobacz więcej » 7


  • 2011-12-28, komentarzy (9)

    Okoń smażony z cebulką

    Okoń smażony z cebulką

    Witajcie! Okoń smażony z cebulką Chciałbym podzielić się z Wami bardzo prostym przepisem na okonia smażonego z cebulką niby banalny przepis ale jakże smaczny. A więc tak będziemy potrzebowali:1 kg okoni,1,5 szklanki mąki,1 cytrynę,2 średnie cebule,sól, pieprz cytrynowy oraz olej do smażenia. Okonie sprawiamy,opłukujemy,solimy,cebulę obieramy i kroimy w pól krążki które umieszczamy wewną…

    zobacz więcej » 9


  • 2011-12-20, komentarzy (0)

    Ryba w sosie cytrynowym

    Ryba w sosie cytrynowym

    Produkty:1/2 kg filetów rybnych-cebula-sok i skórka z 1 cytryny-2 łyżki masła-2 szklanki wywaru rybnego-łyżka mąki -łyżka posiekanej natki -sól, pieprzPrzygotowanie:Filety rybne pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Masło stopić w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać rybę, delikatnie wymieszać, podsmażyć. Posypać mąką i natką, wlać wywar rybny i sok z cytryny, przyprawić do smaku szczyptą sol…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-17, komentarzy (0)

    Okoń morski z koprem włoskim

    Okoń morski z koprem włoskim

    Składniki:okoń morski-2 (po 600g każdy)koperek włoski- 600gbiały pieprzPrzygotowanie:Okoń z koprem włoskimOczyścić okonia morskiego: usunąć łuski, odfiletować rybę i dokładnie umyć. Podgrzać patelnię o pojemności 0,9L na średnim ogni. Filety usmażyć z obu stron bez dodatku tłuszczu. Oczyścić i cienko pokroić koper włoski.W misce do serwowania ułożyć filety rybne i ozdobić koprem. Dodać pieprz do s…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-10-18, komentarze (2)

    Okoń zapiekany na ostro

    Okoń zapiekany na ostro

    Po ostatnich połowach pięknych okoni zacząłem zastanawiać się jak je przyrządzić. A że lubię dania pikantne i ostre, więc postanowiłem sprawdzić stary przepis na zapiekanego okonia na ostro. Aby przystąpić do sporządzenia tej potrawy należy okonia oczyścić, wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy, wyjąć większe ości oraz kręgosłup. Rybę oprószyć solą, pieprzem, estragonem, skropić sokiem z cytryny i od…

    zobacz więcej » 2


  • 2011-07-22, komentarze (2)

    Okoń zapiekany w parmezanie.

    Okoń zapiekany w parmezanie.

    Okoń zapiekany w parmezanie.Składniki:500 g filetów z okonia1 cytryna5 łyżek startego parmezanu4 łyżki oleju4 łyżki mąkiprzyprawy: sól i pieprzSposób przyrządzania:Rybę obmyj, natrzyj solą oraz pieprzem, a następnie włóż do miski i skrop sokiem z 1 cytryny. Marynuj filety przez ok. 15 min, po czym obtocz je w mące i smaż na oliwie z obu stron aż osiągną złoty kolor. Usmażone kawałki okonia układaj…

    zobacz więcej » 2


  • 2011-05-21, komentarzy (7)

    Subtelny okoń w cieście

    Subtelny okoń w cieście

    WitajcieChciałbym dziś podzielić się z Wami przepisem, który używam od wielu lat, do przygotowania okonia dla rodziny 4 osobowej. Do mojego przepisu najlepiej nadają się nieduże sztuki takie do 20 cm. Świeże, bo takie są najlepsze w ilości ok. 10 – 12 szt, skrobię i filetuję, następnie myję, obsuszam grubym papierowym ręcznikiem i schładzam w lodówce. Przed smażeniem, moczę je przez 15 minut…

    zobacz więcej » 7


  • 2011-04-29, komentarze (4)

    Smaczne okonie

    Smaczne okonie

    Będąc wczoraj na rybka złowiłem parę ładnych okoni nie były to może ryby rekordowe ale takie w granicach 30cm.Postanowiłem zabrać do domu 4 sztuki.Przyrządziłem je w mój stary sprawdzony sposób. Zacząłem od wypatroszenia i obcięcia głów i dokładnego umycia bez skrobania.Ryby natarłem przyprawą do mięs knorr( moim zdaniem najlepiej pasuje do ryb)Do środka włożyłem 2 plasterki cebuli , 1 plaster cy…

    zobacz więcej » 4


  • 2011-04-27, komentarzy (0)

    Zupa rybna z Okonia...

    Zupa rybna z Okonia...

    Zupa rybna z Okoniaskładniki:2 kg okoni, 2 pomidory, litr bulionu warzywnego (może być z kostki), 1/3 szklanki gęstej śmietany, pęczek koperku lub natki pietruszki, pieprz, sól,przygotowanie:Sprawić ryby, wypłukać, włożyć do wrzącego bulionu i gotować ok. 30 min. Miękkie ryby wyjąć na talerz łyżką cedzakową, ostudzić, obrać z ości, głowy wyrzucić, a mięso znów włożyć do wywaru. Śmietanę rozprowadz…

    zobacz więcej » 0


  • 2010-10-14, komentarze (3)

    Okoń smażony z cebulą i czosnkiem

    Okoń smażony z cebulą i czosnkiem

    Okoń smażony z cebula i czosnkiem. Rybę skrobiemy, myjemy i kroimy w duże kawałki jak są tz. patelniaki to w całości. Przed smażeniem posypujemy wegetą jakieś 2godz wcześniej. Następnie w środek wkładamy 2 cienkie plasterki czosnku jeżeli robimy filety z okonia to nacinamy i wkładamy cienki plaster czosnku w nacięcie.Wybieramy śr. wielkości cebulę, obieramy przecinamy na pół kładziemy na rozgrzan…

    zobacz więcej » 3


  • 2010-07-13, komentarzy (0)

    Okoń po włosku

    Okoń po włosku

    Okoń po Włosku :* filety z okonia morskiego 2 szt (może być zwykły okoń)* ziemniaki 400 g* pomidory nieduże 4 szt* oliwki czarne bez pestek 4 łyżki* białe wytrawne wino 4 łyżki* bazylia świeża garść* masło 1 łyżka* sól* pieprz Sposób przyrządzeniaOliwki osącz, pomidory przekrój na połówki lub ćwiartki. Filety umyj, przekrój i osusz na papierowym ręczniku. Posiekaj bazylię.Ziemniaki obierz, pokrój…

    zobacz więcej » 0


  • 2010-03-31, komentarzy (6)

    Przepis na okonia

    Przepis na okonia

    Witam chce się podzielić bardzo fajnym przepisem na okonia w papryce,i życzę smacznego - 1 duży okoń - ok. 70 dag bez głowy 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 cebule 1 ząbek czosnku 3 łyżki olej 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz kilka czarnych oliwek do dekoracji cytryna i koper, Rybę umyć, wy filetować. Paprykę pokroić w paski, cebulę w krążki, czosnek przecisnąć …

    zobacz więcej » 6



  • 2010-01-23, komentarzy (5)

    Przepis na leszcze i okonie w marynacie octowej

    Przepis na leszcze i okonie w marynacie octowej

    Jako że okonie i leszcze mają dużo ości nie każdy lubi je jeść. Ja te ryby lubię jeść ale tylko po odpowiedniej obróbce bo nie lubię się grzebać z ośćmi. Oto przepis na te ryby w occie dzięki któremu ości są miękkie:- leszcz lub okoń;- olej lub smalec do smażenia;- cebula;- ocet;- woda;- gorczyca;- ziele angielskie;- liść laurowy;- pieprz mielony;- szczypta cukru;Leszcze kroimy w dz…

    zobacz więcej » 5


Ogłoszenie płatne


   

Zapraszamy na całoroczne wyprawy wędkarskie kutrem PELICAN. Oferujemy rejsy jednodniowe jak i kilkudniowe na wyspę Bornholm. Zapewniamy miła atmosferę i profesjonal…

Zapraszamy na całoroczne wyprawy wędkarskie kutrem PELICAN. Oferujemy rejsy jednodniowe jak i kilkudniowe na wyspę Bornholm. Zapewniamy miła atmosferę i profesjonalna obsługę. www.kolobrzeg-wedkarstwo.pl

zobacz całe ogłoszenie »

daj ogłoszenie

zamów reklamę

Brązowy medal Prezesa Krzysztofa  Rosiaka
Jaż złowiony na groch porzony.

rekordy Twojego Koła PZW »

dodaj swój rekord


Google