Lin - przepisy kulinarne

Lin przepisy kulinarne, potrawy z lina, jak przyrządzić linaLin przepisy kulinarne to dział poświęcony przygotowywaniu lina na wiele sposobów. Interesują Cię potrawy z lina ? Nasi użytkownicy podają cenne porady dotyczące przyprawiania oraz metod przyrządzania tej ryby. Dzięki tej zakładce, dowiecie się jak przyrządzić lina.

Powrót - Lin kompendium

Lin pieczony w folii

Lin pieczony w folii

Lin pieczony na maśleWalorów kulinarnych i zdrowotnych dań z ryb raczej nie trzeba zachwalać. Jednak o ile w sklepach rybnych możemy zakupić dorsze lub śledzie oraz różnego rodzaju i z różnych natężeniem glazurowane filety, o tyle z rybami słodkowodnymi jest totalna klapa.Między innymi dlatego ryba …

czytaj więcej

Szczupak, lin lub leszcz duszony z chrzanem

Szczupak, lin lub leszcz duszony z chrzanem

1 kg ryby, 10 dag chrzanu, 2 łyżki masła, 1 szklanka śmietany, sól, cukier, sok z cytryny lub ocet owocowy.Rybę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w dzwonka, odcinając głowę i płetwy. Porcje ryby posolić, ułożyć w niskim rondlu. Chrzan umyć, oczyścić, opłukać, utrzeć na tarce z małymi otworami. Rybę …

czytaj więcej

 lin w piwie

lin w piwie

• 2 kg lina• 3/4 l piwa• 10 dag masła• 2 łyżeczki mąki• przyprawa do ryb (lub 2 goździki i 1 liść laurowy)• sólŚwieżo złowionego lina oczyść, spraw i pokrój na kawałki. Lekko posól, oprósz przyprawą do ryb albo mieszanką zmiażdżonych goździków i pokruszonego liści…

czytaj więcej

Lin z masłem

Lin z masłem

Składniki:80dkg linawywar3-4dkg masłasól2 jajka na twardo1 łyżka siekanej zielonej pietruszki 1 cytrynaocetPrzygotowanie:Lin z masłemLina sparzyć, sprawić. Przecedzony wywar wlać do wanienki, podgrzać. Lina włożyć do gorącego wywaru, który powinien pokryć rybkę. Gotować powoli około 40minut. Gdy ryb…

czytaj więcej

Lin w galarecie

Lin w galarecie

-1 średniej wielkości lin-1 włoszczyzna-2 listki laurowe-5 ziaren ziela angielskiego-2 kostki rosołowe-3 łyżki żelatyny-1/2 łyżki octu-2 białka-sól Rybę sprawić i pokroić na porcje ( ok. 4 średniej wielkości). Z głowy, włoszczyzny, 1,5l wody i przypraw ugotować wywar,a na koniec dodać sól. Wywar prz…

czytaj więcej

Lin na niebiesko z sosem holenderskim...

Lin na niebiesko z sosem holenderskim...

Lin na niebiesko z sosem holenderskim...składniki:2 liny, szklanka i łyżka octu, cebula, włoszczyzna, 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, skórka z cytryny, natka pietruszki, 1/2 łyżeczki soli. Sos: 2 łyżki świeżego masła, łyżka mąki, łyżka soku cytrynowego, łyżeczka cukru, szklanka bu…

czytaj więcej

 Lin w kapuście i zupa browarna...

Lin w kapuście i zupa browarna...

Lin w kapuście i zupa browarna...Zupa browarna (na 4 osoby) 1 l piwa jasnego, 1 l wody, 2 bułki, 250 ml śmietanki słodkiej, 2 żółtka, łyżka cukru, sól do smaku, twaróg, Lin w kapuście (na 4 osoby) 1,5 kg lina, pęczek włoszczyzny, pół główki kapusty, 2 jaja, tarta bułka, szklanka śmietany, 10 dag sł…

czytaj więcej

Lin i mamrot

Lin i mamrot

Lin bardzo smaczna ryba chociaż raczej rzadko poławiana przez wędkarzy z racji jej ostrożności chociaż kulinarnie bardzo smaczna toteż jest rybą przyrządzaną w kuchni na wiele sposobow. Ja wolę jednak lina robionego nad wodą i na grillu – na łonie natury smakuje jednak najlepiej a gdy jeszcze …

czytaj więcej

Zupa rybna z lina - ryby na co dzień

Zupa rybna z lina - ryby na co dzień

LINY PO DAWNEMU4 liny po około 35 dkg,szklanka soku cytrynowego,szklanka jasnego piwa,5 dkg rodzynków,2 dkg tartej bułki,sól,pieprz,cukier,goździki i otarta skórka cytrynowa do smaku.Sprawione liny umyc,włozycdo płaskiego naczynia,wlac sok z cytryny i piwo,dodając oplukane rodzynki oraz przyprawy,go…

czytaj więcej

Lin pieczony w glinie z ogniska

Lin pieczony w glinie z ogniska

LIN PIECZONY W GLINIE Z OGNISKA Pierwsze wyprawy nocne nad jeziora, kto z nas ich do dnia dzisiejszego nie pamięta. Magia nocy, księżyca i ognia. Na dodatek pierwsze rybki pieczone na patyku. (Nie odgłowiona ryba, zaostrzony patyk przyłożony przez pyszczek i wbity w ogon). Dzisiaj w dobie grilla ele…

czytaj więcej

Lin w ostrym sosie

Lin w ostrym sosie

1 kg lina. 1 marchewka, 1 kawałek selera, 1 cebula, 1 cytryna, 2 łyżki kaparów, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 6 ziarenek pieprzu, 40 g żytniego chleba, 50 g masła, 6 ząbków czosnku, łyżeczka karmelu, sól , pieprz.Lina włożyć na 4 - 6 sekund do wrzątku, oskrobać, sprawić , umyć ,pokr…

czytaj więcej

Potrawy z lina

Potrawy z lina

LINY SMAŻONEPotrzebne składniki:2 liny(po 500-600g)2 łyżki mąki5 łyżek oleju2 łyżki masłaoraz sól i pieprzPrzygotowanie:Wypatroszone liny ma 10 sekund zalać wrzątkiem, potem, skrobiąc nożem usunąć łuskę i odciąć płetwy. Ostrym nożem przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa, a następnie usunąć duże ości. R…

czytaj więcej

Reklama


Reklama