Lin przepisy kulinarne, potrawy z lina, jak przyrządzić lina

Lin - Przepisy kulinarne

 
 

Lin przepisy kulinarne, potrawy z lina, jak przyrządzić linaLin przepisy kulinarne to dział poświęcony przygotowywaniu lina na wiele sposobów. Interesują Cię potrawy z lina ? Nasi użytkownicy podają cenne porady dotyczące przyprawiania oraz metod przyrządzania tej ryby. Dzięki tej zakładce, dowiecie się jak przyrządzić lina.


Powrót - Lin kompendium


  • 2014-11-06, komentarzy (11)

    Lin pieczony w folii

    Lin pieczony w folii

    Lin pieczony na maśleWalorów kulinarnych i zdrowotnych dań z ryb raczej nie trzeba zachwalać. Jednak o ile w sklepach rybnych możemy zakupić dorsze lub śledzie oraz różnego rodzaju i z różnych natężeniem glazurowane filety, o tyle z rybami słodkowodnymi jest totalna klapa.Między innymi dlatego ryba słodkowodna jest niestety potrawą, coraz rzadziej goszcząca na naszych stołach, a szkoda.Dlatego też…

    zobacz więcej » 11


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Szczupak, lin lub leszcz duszony z chrzanem

    Szczupak, lin lub leszcz duszony z chrzanem

    1 kg ryby, 10 dag chrzanu, 2 łyżki masła, 1 szklanka śmietany, sól, cukier, sok z cytryny lub ocet owocowy.Rybę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w dzwonka, odcinając głowę i płetwy. Porcje ryby posolić, ułożyć w niskim rondlu. Chrzan umyć, oczyścić, opłukać, utrzeć na tarce z małymi otworami. Rybę obłożyć chrzanem, polać stopionym masłem i 3 łyżkami gorącej wody lub rosołu, przykryć. Dusić na mał…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-21, komentarzy (0)

    lin w piwie

     lin w piwie

    • 2 kg lina• 3/4 l piwa• 10 dag masła• 2 łyżeczki mąki• przyprawa do ryb (lub 2 goździki i 1 liść laurowy)• sólŚwieżo złowionego lina oczyść, spraw i pokrój na kawałki. Lekko posól, oprósz przyprawą do ryb albo mieszanką zmiażdżonych goździków i pokruszonego liścia laurowego. Przełóż do rondelka i zalej piwem. Dodaj masło roztarte z mąką i gotuj 10 minut na mały…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-20, komentarz (1)

    Lin z masłem

    Lin z masłem

    Składniki:80dkg linawywar3-4dkg masłasól2 jajka na twardo1 łyżka siekanej zielonej pietruszki 1 cytrynaocetPrzygotowanie:Lin z masłemLina sparzyć, sprawić. Przecedzony wywar wlać do wanienki, podgrzać. Lina włożyć do gorącego wywaru, który powinien pokryć rybkę. Gotować powoli około 40minut. Gdy ryba jest miękka wyjać z wkładem z wanienki, osączyć. Wyłożyć na półmisek, posypać siekanymi jajami i z…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-12-17, komentarzy (0)

    Lin w galarecie

    Lin w galarecie

    -1 średniej wielkości lin-1 włoszczyzna-2 listki laurowe-5 ziaren ziela angielskiego-2 kostki rosołowe-3 łyżki żelatyny-1/2 łyżki octu-2 białka-sól Rybę sprawić i pokroić na porcje ( ok. 4 średniej wielkości). Z głowy, włoszczyzny, 1,5l wody i przypraw ugotować wywar,a na koniec dodać sól. Wywar przecedzić. Do ostudzonego wywaru dołożyć kawałki ryby. Ostrożnie wyjąć głowę.Gotować powoli ok.30min, …

    zobacz więcej » 0


  • 2011-04-27, komentarzy (0)

    Lin na niebiesko z sosem holenderskim...

    Lin na niebiesko z sosem holenderskim...

    Lin na niebiesko z sosem holenderskimskładniki:2 liny, szklanka i łyżka octu, cebula, włoszczyzna, 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, skórka z cytryny, natka pietruszki, 1/2 łyżeczki soli. Sos: 2 łyżki świeżego masła, łyżka mąki, łyżka soku cytrynowego, łyżeczka cukru, szklanka bulionu rybnego lub 1/2 szklanki białego wina, 3 żółtka, przyprawa maggiprzygotowanie:Liny wypatroszyć, w…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-04-27, komentarzy (0)

    Lin w kapuście i zupa browarna...

     Lin w kapuście i zupa browarna...

    Lin w kapuście i zupa browarnaZupa browarna (na 4 osoby) 1 l piwa jasnego, 1 l wody, 2 bułki, 250 ml śmietanki słodkiej, 2 żółtka, łyżka cukru, sól do smaku, twaróg, Lin w kapuście (na 4 osoby) 1,5 kg lina, pęczek włoszczyzny, pół główki kapusty, 2 jaja, tarta bułka, szklanka śmietany, 10 dag słoniny, cukier, cynamon, pieprz i sól do smaku, ziele angielskie, 2 goździki, masło do smażenia.Na drugi…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-03-20, komentarze (4)

    Lin i mamrot

    Lin i mamrot

    Lin bardzo smaczna ryba chociaż raczej rzadko poławiana przez wędkarzy z racji jej ostrożności chociaż kulinarnie bardzo smaczna toteż jest rybą przyrządzaną w kuchni na wiele sposobow. Ja wolę jednak lina robionego nad wodą i na grillu – na łonie natury smakuje jednak najlepiej a gdy jeszcze mam zarzucone wędki to już siódme niebo.LINA możemy oskrobac na wiele sposobów ja jednak robię to ta…

    zobacz więcej » 4


  • 2011-03-18, komentarze (3)

    Ryba smażona w cieście - dorsz, lin lub sum

    Ryba smażona w cieście - dorsz, lin lub sum

    Ryba smażona w cieście - DORSZ, LIN, SUM W CIEŚCIEZdjęcie z http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/ryba-w-ciescie-nalesnikowym-2Do powyższego dania staramy się wybierać raczej ryby bardziej tłuste oraz posiadające stosunkowo niewielką ilość ości. Chodzi generalnie o komfort późniejszego spożywania naszego smakołyku. Jednymi z bardziej odpowiednich będą filet ryb słodkowodnych lin, sum oraz z morskich dor…

    zobacz więcej » 3


  • 2011-03-17, komentarzy (5)

    Zupa rybna z lina - ryby na co dzień

    Zupa rybna z lina - ryby na co dzień

    LINY PO DAWNEMU4 liny po około 35 dkg,szklanka soku cytrynowego,szklanka jasnego piwa,5 dkg rodzynków,2 dkg tartej bułki,sól,pieprz,cukier,goździki i otarta skórka cytrynowa do smaku.Sprawione liny umyc,włozycdo płaskiego naczynia,wlac sok z cytryny i piwo,dodając oplukane rodzynki oraz przyprawy,gotowac około 40 minut na malym ogniu.Pod koniec gotowania wsypac tartą bułkę,doprawic.Podawac z ziemn…

    zobacz więcej » 5


  • 2011-03-07, komentarze (2)

    Lin pieczony w glinie z ogniska

    Lin pieczony w glinie z ogniska

    LIN PIECZONY W GLINIE Z OGNISKA Pierwsze wyprawy nocne nad jeziora, kto z nas ich do dnia dzisiejszego nie pamięta. Magia nocy, księżyca i ognia. Na dodatek pierwsze rybki pieczone na patyku. (Nie odgłowiona ryba, zaostrzony patyk przyłożony przez pyszczek i wbity w ogon). Dzisiaj w dobie grilla elektrycznego lub węglowego nikt się w takie sprawy nie bawi. Nie mówiąc już o przepisach wymagających …

    zobacz więcej » 2


  • 2011-03-07, komentarze (3)

    Lin w śmietanie przepis - smaki z dzieciństwa

    Lin w śmietanie przepis -  smaki z dzieciństwa

    Lin w śmietanie przepis - smaki z dzieciństwaSkładniki: tuszki ww. ryby; szklanka gęstej śmietany; pęczek koperku; pęczek pietruszki; 1/5 kostki masła; mąka, sól, olej do smażeniaLin w śmietanie przepis - Przygotowanie:Sprawione tuszki ryby osolić umiarkowanie, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Jak masło się roztopi zalać rybę gęstą śmietaną, posypać posiek…

    zobacz więcej » 3


  • 2011-03-04, komentarzy (0)

    Lin w ostrym sosie

    Lin w ostrym sosie

    1 kg lina. 1 marchewka, 1 kawałek selera, 1 cebula, 1 cytryna, 2 łyżki kaparów, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 6 ziarenek pieprzu, 40 g żytniego chleba, 50 g masła, 6 ząbków czosnku, łyżeczka karmelu, sól , pieprz.Lina włożyć na 4 - 6 sekund do wrzątku, oskrobać, sprawić , umyć ,pokroić na dzwonka, usunąć ości,posolić i odstawić na 30 minut. Lina ugotować z drobno pokrojonymi jarzy…

    zobacz więcej » 0


  • 2009-06-30, komentarzy (22)

    Potrawy z lina

    Potrawy z lina

    LINY SMAŻONEPotrzebne składniki:2 liny(po 500-600g)2 łyżki mąki5 łyżek oleju2 łyżki masłaoraz sól i pieprzPrzygotowanie:Wypatroszone liny ma 10 sekund zalać wrzątkiem, potem, skrobiąc nożem usunąć łuskę i odciąć płetwy. Ostrym nożem przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa, a następnie usunąć duże ości. Ryby odsączyć na kuchennym papierze, oprószyć solą, pieprzem oraz mąką i smażyć na rozgrzanym oleju …

    zobacz więcej » 22



Ogłoszenie płatne


   

Spinningiści doszli do perfekcji w prezentowaniu przynęt sztucznych, wykorzystując: kolor, kształt, ruch. A mimo to, ryby drapieżne coraz słabiej  reagują na przynę…

Spinningiści doszli do perfekcji w prezentowaniu przynęt sztucznych, wykorzystując: kolor, kształt, ruch. A mimo to, ryby drapieżne coraz słabiej reagują na przynęty, które im się opatrzyły. W tej metodzie, technika nęcenia zapachem i smakiem, jest mało znana i kłopotliwa, z tego powodu marginal…

zobacz całe ogłoszenie »

daj ogłoszenie

zamów reklamę

rekordy Twojego Koła PZW »

dodaj swój rekord


Google