Lin - Przepisy kulinarne

 
 

Lin przepisy kulinarne, potrawy z lina, jak przyrządzić linaLin przepisy kulinarne to dział poświęcony przygotowywaniu lina na wiele sposobów. Interesują Cię potrawy z lina ? Nasi użytkownicy podają cenne porady dotyczące przyprawiania oraz metod przyrządzania tej ryby. Dzięki tej zakładce, dowiecie się jak przyrządzić lina.


Powrót - Lin kompendium


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Szczupak, lin lub leszcz duszony z chrzanem

    Szczupak, lin lub leszcz duszony z chrzanem

    1 kg ryby 10 dag chrzanu 2 łyżki masła 1 szklanka śmietany sól cukier sok z cytryny lub ocet owocowyRybę umyć oczyścić opłukać pokrajać w dzwonka odcinając głowę i płetwy Porcje ryby posolić ułożyć w niskim rondlu Chrzan umyć oczyścić opłukać utrzeć na tarce z małymi otworami Rybę obłożyć chrzanem polać stopionym masłem i 3 łyżkami gorącej wody lub rosołu przykryć Dusić na małym ogniu ok 10 min na…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-20, komentarz (1)

    Lin z masłem

    Lin z masłem

    Składniki:80dkg linawywar34dkg masłasól2 jajka na twardo1 łyżka siekanej zielonej pietruszki 1 cytrynaocetPrzygotowanie:Lin z masłemLina sparzyć sprawić Przecedzony wywar wlać do wanienki podgrzać Lina włożyć do gorącego wywaru który powinien pokryć rybkę Gotować powoli około 40minut Gdy ryba jest miękka wyjać z wkładem z wanienki osączyć Wyłożyć na półmisek posypać siekanymi jajami i zieloną siek…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-12-17, komentarzy (0)

    Lin w galarecie

    Lin w galarecie

    1 średniej wielkości lin1 włoszczyzna2 listki laurowe5 ziaren ziela angielskiego2 kostki rosołowe3 łyżki żelatyny1/2 łyżki octu2 białkasól Rybę sprawić i pokroić na porcje ( ok 4 średniej wielkości) Z głowy włoszczyzny 15l wody i przypraw ugotować wywara na koniec dodać sól Wywar przecedzić Do ostudzonego wywaru dołożyć kawałki ryby Ostrożnie wyjąć głowęGotować powoli ok30min uważając aby kawałki …

    zobacz więcej » 0


  • 2011-11-01, komentarze (3)

    Wędzenie płockie, karsie i liny w gorącym dymie

    Wędzenie płockie, karsie i liny w gorącym dymie

    Zarówno ryby jak i inne mięsa możemy wędzić na dwa sposoby: a/ w gorącym dymie b/ w zimnym dymie Chciałbym pokrótce przybliżyć sposób wędzenia na gorąco Do wędzenia nadają się zarówno ryby tłuste jak i ryby chuderyby słodkowodne i morskie Ryby mozna wędzić w całości jako tłusze bez głów a także pokrojone w dzwonka Zaznaczam że podanego przezemnie sposobu wędzenia…

    zobacz więcej » 3


  • 2011-04-27, komentarzy (0)

    Lin na niebiesko z sosem holenderskim...

    Lin na niebiesko z sosem holenderskim...

    Lin na niebiesko z sosem holenderskimskładniki:2 liny szklanka i łyżka octu cebula włoszczyzna 2 liście laurowe 34 ziarenka ziela angielskiego skórka z cytryny natka pietruszki 1/2 łyżeczki soli Sos: 2 łyżki świeżego masła łyżka mąki łyżka soku cytrynowego łyżeczka cukru szklanka bulionu rybnego lub 1/2 szklanki białego wina 3 żółtka przyprawa maggiprzygotowanie:Liny wypatroszyć wypłukać włożyć na…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-04-27, komentarzy (0)

    Lin w kapuście i zupa browarna...

     Lin w kapuście i zupa browarna...

    Lin w kapuście i zupa browarnaZupa browarna (na 4 osoby) 1 l piwa jasnego 1 l wody 2 bułki 250 ml śmietanki słodkiej 2 żółtka łyżka cukru sól do smaku twaróg Lin w kapuście (na 4 osoby) 15 kg lina pęczek włoszczyzny pół główki kapusty 2 jaja tarta bułka szklanka śmietany 10 dag słoniny cukier cynamon pieprz i sól do smaku ziele angielskie 2 goździki masło do smażeniaNa drugie danie przygotuję lin…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-03-20, komentarze (4)

    Lin i mamrot

    Lin i mamrot

    Lin bardzo smaczna ryba chociaż raczej rzadko poławiana przez wędkarzy z racji jej ostrożności chociaż kulinarnie bardzo smaczna toteż jest rybą przyrządzaną w kuchni na wiele sposobow Ja wolę jednak lina robionego nad wodą i na grillu &8211; na łonie natury smakuje jednak najlepiej a gdy jeszcze mam zarzucone wędki to już siódme nieboLINA możemy oskrobac na wiele sposobów ja jednak robię to tak:N…

    zobacz więcej » 4


  • 2011-03-18, komentarze (3)

    Ryba smażona w cieście - dorsz, lin lub sum

    Ryba smażona w cieście - dorsz, lin lub sum

    Ryba smażona w cieście DORSZ LIN SUM W CIEŚCIEZdjęcie z http://kuchniabobyypl/przepis/rybawciescienalesnikowym2Do powyższego dania staramy się wybierać raczej ryby bardziej tłuste oraz posiadające stosunkowo niewielką ilość ości Chodzi generalnie o komfort późniejszego spożywania naszego smakołyku Jednymi z bardziej odpowiednich będą filet ryb słodkowodnych lin sum oraz z morskich dorsz i praktyc…

    zobacz więcej » 3


  • 2011-03-17, komentarzy (5)

    Zupa rybna z lina - ryby na co dzień

    Zupa rybna z lina - ryby na co dzień

    LINY PO DAWNEMU4 liny po około 35 dkgszklanka soku cytrynowegoszklanka jasnego piwa5 dkg rodzynków2 dkg tartej bułkisólpieprzcukiergoździki i otarta skórka cytrynowa do smakuSprawione liny umycwłozycdo płaskiego naczyniawlac sok z cytryny i piwododając oplukane rodzynki oraz przyprawygotowac około 40 minut na malym ogniuPod koniec gotowania wsypac tartą bułkędoprawicPodawac z ziemniakami i surówka…

    zobacz więcej » 5


  • 2011-03-07, komentarze (2)

    Lin pieczony w glinie z ogniska

    Lin pieczony w glinie z ogniska

    LIN PIECZONY W GLINIE Z OGNISKA Pierwsze wyprawy nocne nad jeziora kto z nas ich do dnia dzisiejszego nie pamięta Magia nocy księżyca i ognia Na dodatek pierwsze rybki pieczone na patyku (Nie odgłowiona ryba zaostrzony patyk przyłożony przez pyszczek i wbity w ogon) Dzisiaj w dobie grilla elektrycznego lub węglowego nikt się w takie sprawy nie bawi Nie mówiąc już o przepisach wymagających większeg…

    zobacz więcej » 2


  • 2011-03-07, komentarze (3)

    Lin w śmietanie przepis - smaki z dzieciństwa

    Lin w śmietanie przepis -  smaki z dzieciństwa

    Lin w śmietanie przepis smaki z dzieciństwaSkładniki: tuszki ww ryby; szklanka gęstej śmietany; pęczek koperku; pęczek pietruszki; 1/5 kostki masła; mąka sól olej do smażeniaLin w śmietanie przepis Przygotowanie:Sprawione tuszki ryby osolić umiarkowanie obtoczyć w mące usmażyć na oleju Pod koniec smażenia dodać masło Jak masło się roztopi zalać rybę gęstą śmietaną posypać posiekanym koper…

    zobacz więcej » 3


  • 2011-03-04, komentarzy (0)

    Lin w ostrym sosie

    Lin w ostrym sosie

    1 kg lina 1 marchewka 1 kawałek selera 1 cebula 1 cytryna 2 łyżki kaparów 5 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu 40 g żytniego chleba 50 g masła 6 ząbków czosnku łyżeczka karmelu sól pieprzLina włożyć na 4 6 sekund do wrzątku oskrobać sprawić umyć pokroić na dzwonka usunąć ościposolić i odstawić na 30 minut Lina ugotować z drobno pokrojonymi jarzynami cebulą kaparami pr…

    zobacz więcej » 0


  • 2009-06-30, komentarzy (22)

    Potrawy z lina

    Potrawy z lina

    LINY SMAŻONEPotrzebne składniki:2 liny(po 500600g)2 łyżki mąki5 łyżek oleju2 łyżki masłaoraz sól i pieprzPrzygotowanie:Wypatroszone liny ma 10 sekund zalać wrzątkiem potem skrobiąc nożem usunąć łuskę i odciąć płetwy Ostrym nożem przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa a następnie usunąć duże ości Ryby odsączyć na kuchennym papierze oprószyć solą pieprzem oraz mąką i smażyć na rozgrzanym oleju po 67 mi…

    zobacz więcej » 22



Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie

zamów reklamę

Wędkarskie okazy

Okoń 36cm guma dragon-lunatic 8cm
rekordy Twojego Koła PZW »

dodaj swój rekord

Google