Leszcz przepisy, przyrządzanie leszcza, jak przyrządzić leszcza

Leszcz - Przepisy kulinarne

 
 

Leszcz przepisy, przyrządzanie leszcza, jak przyrządzić leszczaLeszcz przepisy kulinarne oraz wszystkie sposoby na przyrządzanie leszcza dostępne od ręki dzięki nowej kategorii gromadzącej w sobie przepisy kulinarne naszych użytkowników. Szukasz ciekawego przepis na leszcz w śmietanie ? Zastanawiasz się jak przyrządzić leszcza oraz jakich przypraw użyć, aby leszcz z grilla smakował wyśmienicie ? Sprawdź pozostałe przepisy takie jak: leszcz w warzywach, leszcz w occie, leszcz w pomidorach, leszcz w galarecie, leszcz w folii, leszcz w piekarniku, leszcz w marynacie, filet z leszcza.


Powrót - Leszcz kompendium


  • 2015-04-17, komentarzy (10)

    Pasztet z leszcza z grzybami.

    Pasztet z leszcza z grzybami.

    Składniki:3 leszcze(raz.ok.1 kg)włoszczyzna1 średnia cebulatłuszcz do smażenia1 sucha bułkasiekana natka3 jajka0,5kg pieczarek0,5 szklanki majonezu3 żółtkasólgałka muszkatołowa do smakutarta bułkaPrzygotowanie:Oczyszczone leszcze gotujemy w osolonym wywarze z włoszczyzny(bez głowy),dopóki mięso nie odpadnie od ości,smażymy na tłuszczu z dodatkiem cebuli.Całość mięsa przepuszczamy 3-krotnie przez m…

    zobacz więcej » 10


  • 2013-11-20, komentarze (3)

    Śledzik z pieczarkami w sosie pomidorowym

    Śledzik z pieczarkami w sosie pomidorowym

    Śledzik z pieczarkami w sosie pomidorowym Przedstawiam prosty przepisy na śledziki lub kulki rybne w słodko kwaśnym sosie pomidorowym – doskonała przekąska.Składniki :- ok 1 kg ryby ( śledzik, mielony okoń, płotka jaka komu smakuje )- 1 kg pieczarek ( z domowej hodowli )- 1 lub 2 jajka- 2 średnie cebule- bułka tarta - mąka- koncentrat pomidorowy- sól , pieprz, papryka, cukier, troszkę octu…

    zobacz więcej » 3


  • 2013-07-08, komentarzy (0)

    Karminadel (karbinadel) z leszcza

    Karminadel (karbinadel) z leszcza

    Karminadel (karbinadel) z leszczaSkładniki:• 3-4 tuszki leszcza ( w sumie około 1kg);• 1 x cebula;• kostka rosołowa warzywna;• 2 jajka;• sól, pieprz do smaku;• garść majeranku;• 2 x ząbki czosnku• bułka tarta do obtoczenia kotlecików;• olej do smażenia;• 1 x łyżka oleju lnianego;• Pęczek koperku i natka pietruszki. Sposób przygoto…

    zobacz więcej » 0


  • 2013-03-22, komentarzy (19)

    Mielone ryby na sezon grillowy

    Mielone ryby na sezon grillowy

    [p]Przyszła upragniona wiosna, wiec czas zacząć grillowanie :)Ot na grilla nie tylko drób, świnki, czy inne krówki i baranki. Ryby też można.Jeżeli dominuję w akwenie drobnica można coś zabrać nie ujmując rybostanu. Wszystko z umiarem :) Napiszę przepis na mielone ryby z tym mielonym mięsem można zrobić różne rzeczy. Kulki rybne smażone, dodatek do zup rybnych pycha, ale o tym innym razem. Można …

    zobacz więcej » 19


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Szczupak, lin lub leszcz duszony z chrzanem

    Szczupak, lin lub leszcz duszony z chrzanem

    1 kg ryby, 10 dag chrzanu, 2 łyżki masła, 1 szklanka śmietany, sól, cukier, sok z cytryny lub ocet owocowy.Rybę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w dzwonka, odcinając głowę i płetwy. Porcje ryby posolić, ułożyć w niskim rondlu. Chrzan umyć, oczyścić, opłukać, utrzeć na tarce z małymi otworami. Rybę obłożyć chrzanem, polać stopionym masłem i 3 łyżkami gorącej wody lub rosołu, przykryć. Dusić na mał…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-07, komentarzy (0)

    Leszcz w pomidorowej galarecie

    Leszcz w pomidorowej galarecie

    Ryba w pomidorowej galarecieSkładniki(8 porcji):50 dag filetów z białej, morskiej ryby (kergulena);cebula;liść laurowy;ząbek czosnku;2 goździki;3 ziarna ziela angielskiego;łyżeczka przyprawy do ryb;sok z dużej cytryny;puszka zielonego groszku konserwowego;szklanka soku pomidorowego;szczypta mielonej, czerwonej papryki;2 łyżeczki żelatyny;piórka koperku i plasterki cytryny do przybrania;Sposób przy…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-04, komentarz (1)

    Leszcz w jarzynach

    Leszcz w jarzynach

    Ryba Wigilijna - Leszcz w jarzynachWszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć , sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-11-01, komentarze (3)

    Wędzenie płockie, karsie i liny w gorącym dymie

    Wędzenie płockie, karsie i liny w gorącym dymie

    Zarówno ryby jak i inne mięsa możemy wędzić na dwa sposoby: a/ w gorącym dymie ,b/ w zimnym dymie. Chciałbym pokrótce przybliżyć sposób wędzenia na gorąco. Do wędzenia nadają się zarówno ryby tłuste jak i ryby chude,ryby słodkowodne i morskie. Ryby mozna wędzić w całości , jako tłusze bez głów a także pokrojone w dzwonka. Zaznaczam ,że podanego przezemnie sposobu …

    zobacz więcej » 3


  • 2011-04-30, komentarzy (0)

    Kotleciki z leszcza z nadzieniem z pieczarek

    Kotleciki z leszcza z nadzieniem z pieczarek

    Kotleciki z leszcza z nadzieniem z pieczarek.SKŁADNIKI:60 dag leszcza,1 cebula,1 kajzerka,5 dag masła,10 dag pieczarek,2 jajka,sól,pieprz,1 łyżka mąki,1 łyżka tartej bułki,tłuszcz do smażenia,natka pietruszki,PRZYGOTOWANIE: Rybę oczyścić, wy-filetować i zmielić razem z namoczoną i odciśniętą bułką, dodać startą na tarce cebulę i jajko, osolić, doprawić pieprzem, dokładnie wyrobić. Pieczarki umyć, …

    zobacz więcej » 0


  • 2011-04-27, komentarz (1)

    Leszcz zapiekany z grzybami i serem...

    Leszcz zapiekany z grzybami i serem...

    Leszcz zapiekany z grzybami i seremSKŁADNIKI: * 2 duże filety z leszcza, * sok z połowy dużej cytryny, * kilka łyżek mąki, * 3-4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej * 50 dkg pieczarek polnych, * kawałek pora, * 30 dkg sera żółtego, * do smażenia: olej, masło, * do smaku: sos sojowy jasny, sos chili, sólPRZYGOTOWANIE: Filety podzielić na mniejsze kawałki usuwając przy tym większość ości. Sok z cytry…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-03-20, komentarzy (5)

    Filety leszczowe w zalewie słodko-kwaśnej

    Filety leszczowe w zalewie słodko-kwaśnej

    FILETY LESZCZOWE W ZALEWIE SŁODKO KWAŚNEJWitam kolegów po kiju,chciałbym przedstawić bardzo fajny przepisik na potrawe z leszcza.Jak wszystkim wiadomo leszcze to piękne ryby czasami waleczne a czasami wywalą się jak blacha na wodzie i wyciagamy je praktycznie bez walki,są bardzo smaczne ale i bardzo ościste dlatego proponuje ten przepis.No to do dzieła: Potrzebne nam będą:- jeden lub dwa duże le…

    zobacz więcej » 5


  • 2011-03-04, komentarzy (0)

    Leszcz z chrzanem i jabłkami

    Leszcz z chrzanem i jabłkami

    1 leszcz ( około 1 kg ), 500 g kwaśnych jabłek, 1 korzeń chrzanu, 250 ml octu 6%, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula ziele angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżka cukru pudru, 1 cytryna, sól , pieprz.Sprawionego leszcza oblać wrzącym octem, przykryć i odstawić na 30 minut. Z warzyw ugotować wywar. Do przecedzonego wywaru włożyć leszcza i ugotować na dużym ogniu. Jabłka obrać, chrzan oskrobać. Zetrzeć…

    zobacz więcej » 0


  • 2010-08-08, komentarz (1)

    Leszcz w maśle

    Leszcz w maśle

    Leszcz w maśleMięso leszcza, oddzielone od kręgosłupa, pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Na dnie wysokiego garnka czy kociołka położyć warstwę masła, na to warstwę plastrów cebuli, na to kawałki leszcza i posypać je pieprzem, nie żałując go. Solić można, ale to nie konieczne. Na to kolejno takie warstwy i tak do wypełnienia naczynia. Grzać, aż się zeszkli cebula najwyższej warstwy. Jeść na g…

    zobacz więcej » 1


  • 2010-07-16, komentarz (1)

    Leszczowa przekąska

    Leszczowa przekąska

    Kolejne wędkarskie wzmagania to kolejne kulinarne wyzwania nie tylko dla mnie ale i dla osób uwielbiających rybne przekąski lecz nie do końca wierzących w swe zdolności twórcze.Nie trzeba tu dysponować książkami kucharskimi ani innymi często drogimi przewodnikami po kuchni, wystarczy odrobina odwagi i weny twórczej do poświęcenia wolnego czasu na „wybryki z patelnią”.Nie ma powodów do …

    zobacz więcej » 1


  • 2010-03-19, komentarze (4)

    Leszcz w jarzynach

    Leszcz w jarzynach

    LESZCZ W JARZYNACHSKŁADNIKI:* 2 średniej wielkości leszcze* opakowanie mrożonej fasolki* opakowanie mrożonej brukselki* 2 łyżeczki cukru* szczypta soli * 2 łyżki oliwy* 2 duże, podłużne cebule* oliwa* mąka wymieszana z przyprawamiSOS:* szklanka śmietany* filiżanka utartego pikantnego żółtego seraW wodzie z dodatkiem soli, cukru i oliwy gotujemy mrożone jarzyny - każdy rodzaj gotujemy oddzielnie ni…

    zobacz więcej » 4


  • 2010-01-23, komentarzy (5)

    Przepis na leszcze i okonie w marynacie octowej

    Przepis na leszcze i okonie w marynacie octowej

    Jako że okonie i leszcze mają dużo ości nie każdy lubi je jeść. Ja te ryby lubię jeść ale tylko po odpowiedniej obróbce bo nie lubię się grzebać z ośćmi. Oto przepis na te ryby w occie dzięki któremu ości są miękkie:- leszcz lub okoń;- olej lub smalec do smażenia;- cebula;- ocet;- woda;- gorczyca;- ziele angielskie;- liść laurowy;- pieprz mielony;- szczypta cukru;Leszcze kroimy w dz…

    zobacz więcej » 5



  • 2010-01-22, komentarzy (14)

    Leszcz w occie - Leszcz w zalewie octowej

    Leszcz w occie - Leszcz w zalewie octowej

    Leszcz w occie - Leszcz w zalewie octowejJak wszyscy wiedzą w naszych wodach leszcza mamy pod dostatkiem i zapewne większość was robi samemu lub jadła leszcza z octu. Mój śp ojciec bardzo lubił takiego leszczyka podanego do wódeczki,a muszę wspomnieć że przepis dostałem od niego a on go przywiózł ze swoich rodzinnych stron to znaczy z CCCP tak jak większość przepisów takich jak choćby kiszone j…

    zobacz więcej » 14


Ogłoszenie płatne


   

Zapraszamy na całoroczne wyprawy wędkarskie kutrem PELICAN. Oferujemy rejsy jednodniowe jak i kilkudniowe na wyspę Bornholm. Zapewniamy miła atmosferę i profesjonal…

Zapraszamy na całoroczne wyprawy wędkarskie kutrem PELICAN. Oferujemy rejsy jednodniowe jak i kilkudniowe na wyspę Bornholm. Zapewniamy miła atmosferę i profesjonalna obsługę. www.kolobrzeg-wedkarstwo.pl

zobacz całe ogłoszenie »

daj ogłoszenie

zamów reklamę

C&R, waga nieznana. Na oko ponad 10kg

rekordy Twojego Koła PZW »

dodaj swój rekord


Google