Leszcz przepisy, przyrządzanie leszcza, jak przyrządzić leszcza

Leszcz - Przepisy kulinarne

 
 

Leszcz przepisy, przyrządzanie leszcza, jak przyrządzić leszczaLeszcz przepisy kulinarne oraz wszystkie sposoby na przyrządzanie leszcza dostępne od ręki dzięki nowej kategorii gromadzącej w sobie przepisy kulinarne naszych użytkowników. Szukasz ciekawego przepis na leszcz w śmietanie ? Zastanawiasz się jak przyrządzić leszcza oraz jakich przypraw użyć, aby leszcz z grilla smakował wyśmienicie ? Sprawdź pozostałe przepisy takie jak: leszcz w warzywach, leszcz w occie, leszcz w pomidorach, leszcz w galarecie, leszcz w folii, leszcz w piekarniku, leszcz w marynacie, filet z leszcza.


Powrót - Leszcz kompendium


  • 2013-11-20, komentarze (3)

    Śledzik z pieczarkami w sosie pomidorowym

    Śledzik z pieczarkami w sosie pomidorowym

    Śledzik z pieczarkami w sosie pomidorowym Przedstawiam prosty przepisy na śledziki lub kulki rybne w słodko kwaśnym sosie pomidorowym – doskonała przekąska.Składniki :- ok 1 kg ryby ( śledzik, mielony okoń, płotka jaka komu smakuje )- 1 kg pieczarek ( z domowej hodowli )- 1 lub 2 jajka- 2 średnie cebule- bułka tarta - mąka- koncentrat pomidorowy- sól , pieprz, papryka, cukier, troszkę octu…

    zobacz więcej » 3


  • 2013-09-11, komentarzy (28)

    Wędzenie ryb

    Wędzenie ryb

    [p]Pozdrawiam Kolegów pragnę się podzielić moją skromną wiedzą na temat wędzenia ryb. Jeżeli niektórym się ta wiedza przyda to cieszę się bardzo. Ci co mają doświadczenie takie jak ja lub większe proszę o uwagi i dorady.Ja jak zobaczycie na załączonych zdjęciach robię to tak właśnie. Bardzo dobrą rybą do wędzenia jest karp.Tu akurat nie miałem karpia, wykorzystałem więc wcześniej złowione piękne l…

    zobacz więcej » 28


  • 2013-07-08, komentarzy (0)

    Karminadel (karbinadel) z leszcza

    Karminadel (karbinadel) z leszcza

    Karminadel (karbinadel) z leszczaSkładniki:• 3-4 tuszki leszcza ( w sumie około 1kg);• 1 x cebula;• kostka rosołowa warzywna;• 2 jajka;• sól, pieprz do smaku;• garść majeranku;• 2 x ząbki czosnku• bułka tarta do obtoczenia kotlecików;• olej do smażenia;• 1 x łyżka oleju lnianego;• Pęczek koperku i natka pietruszki. Sposób przygoto…

    zobacz więcej » 0


  • 2013-03-22, komentarzy (19)

    Mielone ryby na sezon grillowy

    Mielone ryby na sezon grillowy

    [p]Przyszła upragniona wiosna, wiec czas zacząć grillowanie :)Ot na grilla nie tylko drób, świnki, czy inne krówki i baranki. Ryby też można.Jeżeli dominuję w akwenie drobnica można coś zabrać nie ujmując rybostanu. Wszystko z umiarem :) Napiszę przepis na mielone ryby z tym mielonym mięsem można zrobić różne rzeczy. Kulki rybne smażone, dodatek do zup rybnych pycha, ale o tym innym razem. Można …

    zobacz więcej » 19


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Szczupak, lin lub leszcz duszony z chrzanem

    Szczupak, lin lub leszcz duszony z chrzanem

    1 kg ryby, 10 dag chrzanu, 2 łyżki masła, 1 szklanka śmietany, sól, cukier, sok z cytryny lub ocet owocowy.Rybę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w dzwonka, odcinając głowę i płetwy. Porcje ryby posolić, ułożyć w niskim rondlu. Chrzan umyć, oczyścić, opłukać, utrzeć na tarce z małymi otworami. Rybę obłożyć chrzanem, polać stopionym masłem i 3 łyżkami gorącej wody lub rosołu, przykryć. Dusić na mał…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-07, komentarzy (0)

    Leszcz w pomidorowej galarecie

    Leszcz w pomidorowej galarecie

    Ryba w pomidorowej galarecieSkładniki(8 porcji):50 dag filetów z białej, morskiej ryby (kergulena);cebula;liść laurowy;ząbek czosnku;2 goździki;3 ziarna ziela angielskiego;łyżeczka przyprawy do ryb;sok z dużej cytryny;puszka zielonego groszku konserwowego;szklanka soku pomidorowego;szczypta mielonej, czerwonej papryki;2 łyżeczki żelatyny;piórka koperku i plasterki cytryny do przybrania;Sposób przy…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-04, komentarz (1)

    Leszcz w jarzynach

    Leszcz w jarzynach

    Ryba Wigilijna - Leszcz w jarzynachWszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć , sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-11-01, komentarze (3)

    Wędzenie płockie, karsie i liny w gorącym dymie

    Wędzenie płockie, karsie i liny w gorącym dymie

    Zarówno ryby jak i inne mięsa możemy wędzić na dwa sposoby: a/ w gorącym dymie ,b/ w zimnym dymie. Chciałbym pokrótce przybliżyć sposób wędzenia na gorąco. Do wędzenia nadają się zarówno ryby tłuste jak i ryby chude,ryby słodkowodne i morskie. Ryby mozna wędzić w całości , jako tłusze bez głów a także pokrojone w dzwonka. Zaznaczam ,że podanego przezemnie sposobu …

    zobacz więcej » 3


  • 2011-04-30, komentarzy (0)

    Kotleciki z leszcza z nadzieniem z pieczarek

    Kotleciki z leszcza z nadzieniem z pieczarek

    Kotleciki z leszcza z nadzieniem z pieczarek.SKŁADNIKI:60 dag leszcza,1 cebula,1 kajzerka,5 dag masła,10 dag pieczarek,2 jajka,sól,pieprz,1 łyżka mąki,1 łyżka tartej bułki,tłuszcz do smażenia,natka pietruszki,PRZYGOTOWANIE: Rybę oczyścić, wy-filetować i zmielić razem z namoczoną i odciśniętą bułką, dodać startą na tarce cebulę i jajko, osolić, doprawić pieprzem, dokładnie wyrobić. Pieczarki umyć, …

    zobacz więcej » 0


  • 2011-04-27, komentarz (1)

    Leszcz zapiekany z grzybami i serem...

    Leszcz zapiekany z grzybami i serem...

    Leszcz zapiekany z grzybami i seremSKŁADNIKI: * 2 duże filety z leszcza, * sok z połowy dużej cytryny, * kilka łyżek mąki, * 3-4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej * 50 dkg pieczarek polnych, * kawałek pora, * 30 dkg sera żółtego, * do smażenia: olej, masło, * do smaku: sos sojowy jasny, sos chili, sólPRZYGOTOWANIE: Filety podzielić na mniejsze kawałki usuwając przy tym większość ości. Sok z cytry…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-03-20, komentarzy (5)

    Filety leszczowe w zalewie słodko-kwaśnej

    Filety leszczowe w zalewie słodko-kwaśnej

    FILETY LESZCZOWE W ZALEWIE SŁODKO KWAŚNEJWitam kolegów po kiju,chciałbym przedstawić bardzo fajny przepisik na potrawe z leszcza.Jak wszystkim wiadomo leszcze to piękne ryby czasami waleczne a czasami wywalą się jak blacha na wodzie i wyciagamy je praktycznie bez walki,są bardzo smaczne ale i bardzo ościste dlatego proponuje ten przepis.No to do dzieła: Potrzebne nam będą:- jeden lub dwa duże le…

    zobacz więcej » 5


  • 2011-03-04, komentarzy (0)

    Leszcz z chrzanem i jabłkami

    Leszcz z chrzanem i jabłkami

    1 leszcz ( około 1 kg ), 500 g kwaśnych jabłek, 1 korzeń chrzanu, 250 ml octu 6%, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula ziele angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżka cukru pudru, 1 cytryna, sól , pieprz.Sprawionego leszcza oblać wrzącym octem, przykryć i odstawić na 30 minut. Z warzyw ugotować wywar. Do przecedzonego wywaru włożyć leszcza i ugotować na dużym ogniu. Jabłka obrać, chrzan oskrobać. Zetrzeć…

    zobacz więcej » 0


  • 2010-08-08, komentarz (1)

    Leszcz w maśle

    Leszcz w maśle

    Leszcz w maśleMięso leszcza, oddzielone od kręgosłupa, pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Na dnie wysokiego garnka czy kociołka położyć warstwę masła, na to warstwę plastrów cebuli, na to kawałki leszcza i posypać je pieprzem, nie żałując go. Solić można, ale to nie konieczne. Na to kolejno takie warstwy i tak do wypełnienia naczynia. Grzać, aż się zeszkli cebula najwyższej warstwy. Jeść na g…

    zobacz więcej » 1


  • 2010-07-16, komentarz (1)

    Leszczowa przekąska

    Leszczowa przekąska

    Kolejne wędkarskie wzmagania to kolejne kulinarne wyzwania nie tylko dla mnie ale i dla osób uwielbiających rybne przekąski lecz nie do końca wierzących w swe zdolności twórcze.Nie trzeba tu dysponować książkami kucharskimi ani innymi często drogimi przewodnikami po kuchni, wystarczy odrobina odwagi i weny twórczej do poświęcenia wolnego czasu na „wybryki z patelnią”.Nie ma powodów do …

    zobacz więcej » 1


  • 2010-03-19, komentarze (4)

    Leszcz w jarzynach

    Leszcz w jarzynach

    LESZCZ W JARZYNACHSKŁADNIKI:* 2 średniej wielkości leszcze* opakowanie mrożonej fasolki* opakowanie mrożonej brukselki* 2 łyżeczki cukru* szczypta soli * 2 łyżki oliwy* 2 duże, podłużne cebule* oliwa* mąka wymieszana z przyprawamiSOS:* szklanka śmietany* filiżanka utartego pikantnego żółtego seraW wodzie z dodatkiem soli, cukru i oliwy gotujemy mrożone jarzyny - każdy rodzaj gotujemy oddzielnie ni…

    zobacz więcej » 4


  • 2010-01-23, komentarzy (5)

    Przepis na leszcze i okonie w marynacie octowej

    Przepis na leszcze i okonie w marynacie octowej

    Jako że okonie i leszcze mają dużo ości nie każdy lubi je jeść. Ja te ryby lubię jeść ale tylko po odpowiedniej obróbce bo nie lubię się grzebać z ośćmi. Oto przepis na te ryby w occie dzięki któremu ości są miękkie:- leszcz lub okoń;- olej lub smalec do smażenia;- cebula;- ocet;- woda;- gorczyca;- ziele angielskie;- liść laurowy;- pieprz mielony;- szczypta cukru;Leszcze kroimy w dz…

    zobacz więcej » 5



  • 2010-01-22, komentarzy (14)

    Leszcz w occie - Leszcz w zalewie octowej

    Leszcz w occie - Leszcz w zalewie octowej

    Leszcz w occie - Leszcz w zalewie octowejJak wszyscy wiedzą w naszych wodach leszcza mamy pod dostatkiem i zapewne większość was robi samemu lub jadła leszcza z octu. Mój śp ojciec bardzo lubił takiego leszczyka podanego do wódeczki,a muszę wspomnieć że przepis dostałem od niego a on go przywiózł ze swoich rodzinnych stron to znaczy z CCCP tak jak większość przepisów takich jak choćby kiszone j…

    zobacz więcej » 14


Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie

zamów reklamę

Lin 2.00 kg złowiony 12.08.2013 zalew NIWA II w Sawinie.

rekordy Twojego Koła PZW »

dodaj swój rekord


Google