Karp - przepisy kulinarne

Przepis na karpia, karp przepisy kulinarne, Karp w galarecie, wigilijny, smażony, z grillaPrzepis na karpia wigilijnego czy karpia w galarecie nie jest każdemu znany. Chciałbyś się dowiedzieć jak przyrządza się tę rybę, jakich przypraw używać oraz z czym ją podawać ? W zakładce Karp przepisy kulinarne podajemy przepisy na między innymi: karp smażony, karp z grilla, karp wędzony, karp z pieczarkami, karp z warzywami, karp w sosie chrzanowym, karp w piwie, karp w occie i wiele innych ciekawych przepisów. Sprawdź najlepsze przepisy na karpia przygotowane przez wędkarzy portalu wedkuje.pl i dowiedz się jak przyrządzić karpia.

Powrót - Karp kompendium

ZGODNIE Z TRADYCJĄ(WIGILIA)

ZGODNIE Z TRADYCJĄ(WIGILIA)

ZGODNIE Z TRADYCJĄ(WIGILIA) Każdy z nas ma w swoim domu tradycyjnie nakryty stół wigilijny,na którym znajdują się wspaniałe i smakowite potrawy.Staramy się przekazywać nasze obyczaje i tradycje swoim dzieciom,wnukom,aby one przekazały je swoim dzieciom.Dziś chcę podzielić się ""swoim""przepisem …

czytaj więcej

Karp na szaro

Karp na szaro

Witam,Przedstawię wam dzisiaj przepis na karpia.Składniki:- 1 kg karpia ( Wypatroszonego ),- 2 kostki rosołowe.Sos:- 2 łyżki mąki,- 3 łyżki masła,- 2 łyżki rodzynek,bakalii,- 4,5 pierników,- 2 łyżki prażonych migdałów,- 4-6 łyżek wina - wg uznania jakie to ma być wino,- cukier,sól.Sporządzenie :Rybe…

czytaj więcej

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Karp w Galarecie :czas: 1-30 min SKŁADNIKI:1 kg karpia,1,5 l wody,1/3 opakowania „Włoszczyzny” Felco,2 jajka,cebula,2 listki laurowe,4 ziarna czarnego pieprzu,5 ziaren ziela angielskiego,sól, cukier,1 łyżka żelatyny, 1 łyżka octu, sok z cytryny lub sos tatarski.

czytaj więcej

karp marynowany

karp marynowany

Składnikikarp sól czosnek mąka jajko bułka tarta olej Zalewa: litr wody szklanka octu płaska łyżka cukru szczypta soliPrzygotowanieKarpia pokroić na wąskie kawałki. Posolić i wycisnąć na rybę czosnek. Zostawić na ok godzinę. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Poczekać aż ryby …

czytaj więcej

Karp saute z warzylionem

Karp saute z warzylionem

Przyznam- przepis jest dosyć nietypowy i odważny a zarazem prosty. Przeglądając zawartość zamrażarki moja m-żonka trafiła na dzwonka zamrożonego karpia- relikt po minionych Świętach, a że ryby za długo w zamrażarce nie powinny leżeć, pojawiła się propozycja sobotniego obiadku. Karp po rozmrożeniu i …

czytaj więcej

Przepisy kulinarne BlueFishermana

Przepisy kulinarne BlueFishermana

Witam kolegów wędkarzyJak niektórzy z was wiedzą liczba moich przepisów kulinarnych sięga liczby 300. By szukanie tych najlepszych i najsmaczniejszych było łatwiejsze i szybsze umieszczam od teraz główny wpis kulinarny, który zawiera 18 najlepszych przepisów kulinarnych na rybę. By przenieść się do …

czytaj więcej

Pieczony karp w śmietanie

Pieczony karp w śmietanie

Składniki: 1 kg karpia 40 g tłuszczu 1/8 l śmietany 80 g chrzanu sól cukier 3 łyżeczki octu3%Pieczony karp w śmietanieSposób wykonania:Karpia oczyścić po czym skropić octem i oprószyć solą.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać go roztopionym tłuszczem.Wstawić do rozgrza…

czytaj więcej

Karp z pieczarkami

Karp z pieczarkami

Karp z pieczarkami:- 1 kg karpia, - 25 dag pieczarek, - 2 marchwie, - 2 pietruszki,- pół selera, - 2 cebule, - 6 ziaren ziela angielskiego, - 2 łyżki bułki tartej, - liść laurowy, - łyżka oleju, Sos: - 2 łyżki masła, - 2 żółtka,- łyżka mąki, - ćwierć cytryny, - cukier, sólDo wrzącego wywaru z warzy

czytaj więcej

Karp na czerwono

Karp na czerwono

Karp na czerwono:- 1 kg karpia, - 2 pomidory, - 2 cebule, - czerwona papryka, - 2 ząbki czosnku, - filiżanka bulionu mięsnego, - 2 łyżki masła, - estragon i tymianek, - listek laurowy,- pieprz, sólW rondlu rozgrzać masło, wrzucić drobno pokrojoną paprykę i posiekaną cebulę . Mieszając, smażyć 5 min.…

czytaj więcej

Paprykarz z karpia

Paprykarz z karpia

Paprykarz z karpia:- 60 dag filetów z karpia, - 2 cebule, - 2 pomidory,- po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej, - 2 łyżki masła, - 2 łyżki mąki,- pół szklanki kwaśnej śmietany, - pół łyżeczki papryki, - sólKarpia pokroić na kawałki, posolić i odstawić na 30 minut. Cebule drobno pokroić, pod…

czytaj więcej

Pulpety z karpia w galarecie

Pulpety z karpia w galarecie

Pulpety z karpia w galarecie:- 1/2 kg karpia,- 1 cebula,- 60 g kaszy manny,- 1 jajo,- 750 ml wody,- 35 g żelatyny z przyprawami,- pieprz, sól,- natka pietruszkiKarpia pofiletować, podzielić na małe kawałki, dodać cebulę i miksować. Dodać jajko, kaszę mannę i wymieszać z przyprawami. Wyjąć masę rybną…

czytaj więcej

Karp w galarecie z rodzynkami

Karp w galarecie z rodzynkami

Składniki:1 sprawiony karp2 marchewki1 pietruszka1/2 pora1/2 selera1 cebula3 łyżki rodzynek4 ziarenka ziela angielskiego4 ziarenka pieprzu2 listki laurowesól1 cytryna6 łyżeczek żelatynyPrzygotowanie Karp w galarecie z rodzynkami :Karpia podziel na dzwonka , skrop sokiem z cytryny, posól i wstaw do l…

czytaj więcej

Karp z masłem ziołowym

Karp z masłem ziołowym

Składniki:Karp z masłem ziołowym1,5kg sprawionego karpia2 rozmąconego jajka 1 szkl. bułki tartej3 łyżki mąki pszennej2 łyżki oleju 1 łyżka masłasólsok z 1 cytrynyMasło ziołowe:1/4 kostki masła śmietankowego2 łyżki startego żółtego sera3 łyżki ulubionych posiekanych ziół2 obrane, roztarte ząbki czosn…

czytaj więcej

Reklama


Karp w migdałowej panierce

Karp w migdałowej panierce

Produkty:-karp-5 dag migdałów-2 łyżki bułki tartej-2 jaja-2 łyżki mąki-2 łyżki mleka-sól, biały pieprzPrzygotowanie Karp w migdałowej panierce:Karpia pokroić w dzwonka, osolić, oprószyć pieprzem. Wstawić na 12 godzin do lodówki. Migdały sparzyć, obrać, wysuszyć w ciepłym piekarniku, a następnie zem…

czytaj więcej

 Karp pieczony w cebuli

Karp pieczony w cebuli

1 karp około 1 kg, 5 dag wędzonego boczku, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki, 1/2 kg ziemniaków, 30 dag cebuli, 1 łyżka masła, 2 łyżki pasty pomidorowej, sól, pieprz, czerwona sproszkowana papryka.Karp pieczony w cebuliKarpia umyć, oczyścić, opłukać i pokrajać w dzwonka, odrzucając głowę. Ziemniaki …

czytaj więcej

Karp w sosie greckim

Karp w sosie greckim

Karp w sosie greckimSkładniki: ½ tuszki lub 3-4 dzwonka z karpia około 2kg; olej do smażenia; sól, pieprz do smaku; mąka do obtoczenia ryby; natka pietruszki; 1 cytrynaSos grecki: 2-3 marchewki; 1 pietruszka; ¼ małego selera; ½ słoiczka przecieru pomidorowego; 1 cytryna;…

czytaj więcej

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

• 1 kg oczyszczonej ryby• 1 kg cebuli• 10 dag rodzynków• 10 dag migdałów i orzechówCebulę kroimy w talarki, zalewamy wodą (tylko tyle, aby przykryć cebulę) i gotujemy do miękkości. Wkładamy głowy z ryb i obgotowujemy na bardzo małym ogniu (około 10-15 minut). Głowy wyjmujemy.…

czytaj więcej

Karp w galarecie z przepiórczymi jajami

Karp w galarecie z przepiórczymi jajami

Produkty: -świeży karp ok. 1,6kg -porcja włoszczyzny bez kapusty -duża cebula -ząbek czosnku -kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego -liść laurowy -sól -2 kopiaste łyżeczki mielonej żelatyny -3 przepiórcze jajeczka ugotowane na twardo -plasterki cytryny -marchew ugotowana w wywarze -kisz…

czytaj więcej

Karp po królewsku

Karp po królewsku

Produkty: -1 1 kg karpia -4 łyżki masła -3-4 łyżki cukru -1 łyżka octu winnego -1/2 szklanki kwaśnej śmietany -2 łyżki migdałów -2 łyżki rodzynek -sól, pieprz Karp po królewskuPrzygotowanie: Karpia orać z łusek, oczyścić, dokładnie umyć. Rybę natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i w środku, na kilka …

czytaj więcej

Karp po czesku na ostro

Karp po czesku na ostro

Składniki: karp bez głowy, sól, pieprz, 8 łyżek mąki, olej łyżeczka kminku, 2 ząbki czosnku, 10 dag marynowanych pieczarek i ostrej marynowanej papryki, łyżka chrzanu ze słoika, pęczek szczypiorkuKarp po czesku na ostroKarpia myjemy kroimy wzdłuż na dwa filety a każdy z nich na 4 kawałki. Solimy pie…

czytaj więcej

Karp faszerowany

Karp faszerowany

Produkty:-1,5 karpia-15 dag słoniny-25 dag pieczarek-cebula-2 łyżki tartej bułki-jajko-3 łyżki mleka-3 łyżki masła-łyżka tymianku-szklanka czerwonego wina-sól, pieprzKarp faszerowanyPrzygotowanie:karpia rozciąć na pół usunąć wnętrzności oraz w miarę możliwości kręgosłup i większe ości. Rybę bardzo s…

czytaj więcej

Karp w pomarańczach

Karp w pomarańczach

Produkty:-1,5 kg karpia-30 dag pieczarek-3 pomarańcze -3 łyżki masła-2 szklanki wytrawnego wina-5 łyżek bułki tartej-3 łyżki oliwy-sól, pieprzPrzygotowanie:Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Pomarańcze sparzyć i ze skórką pokroić na ósemki. Karpia natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w żaroodpornym n…

czytaj więcej

Wigilijny karp z rodzynkami w galarecie

Wigilijny karp z rodzynkami w galarecie

Produkty:-1,5 kg karpia-2 cebule-seler-pietruszka-marchew-3 dag rodzynek-2 dag żelatyny-pół cytryny-łyżeczka cukru-łyżeczka przyprawy typu vegeta-pół łyżeczki pieprzu-sólPrzygotowanie:Karpia pokroić w dzwonka. Posolić, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na godzinę. Warzywa obrać, umyć. Po…

czytaj więcej

Gotowany karp w sosie piwnym

Gotowany karp w sosie piwnym

Produkty:-1,5 kg karpia-3 szklanki piwa-3 marchewki-pietruszka-4 cebule-łyżka soku z cytryny-kilka ziaren ziela angielskiego-4 goździki-liść laurowy-piętka suchego razowego chleba-łyżka masła-cukier, pieprz, sólPrzygotowanie:Karpia pokroić w dzwonka. warzywa oczyścić, opłukać pokroić w plastry. Włoż…

czytaj więcej

Karp gotowany z chrzanem i jabłkami

Karp gotowany z chrzanem i jabłkami

Produkty:-1,5 kg karpia-pietruszka-seler-marchewka-por-2 cebule-3 listki laurowe-15 ziaren czarnego pieprzu-cytryna-4 łyżki tartego chrzanu-3 jabłka-butelka octu winnego-sól, szczypta cukruPrzygotowanie:Karpia podzielić i natrzeć solą. Zagotować ocet i zalać karpia, przykryć i pozostawić na 20 minut…

czytaj więcej

Karp zapiekany z pieczarkami

Karp zapiekany z pieczarkami

Produkty:-1,2 kg karpia-pół kostki masła-50 dag pieczarek-duża cebula-jajko-4 łyżki bułki tartej-3 łyżki mąki-sól, pieprz-tłuszcz do smażenia rybyPrzygotowanie:Karpia oczyścić, umyć, osuszyć, podzielić na dzwonka. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Posiekać cebulę. Rozgrzać masło na…

czytaj więcej

KARP W PIWIE

KARP W PIWIE

KARP W PIWIE 1,5 kg karpia, 10 małych cebulek, 2 pory, 0,5 l jasnego piwa, 2 łyżki pikantnej musztardy, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka śmietany, sól,Sprawionego karpia pokroić na dzwonka, oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć. Ułożyć na żaroodpornym półmisku, obłożyć małymi cebulkami na przemian z talarka…

czytaj więcej

Karp w czerwonym winie

Karp w czerwonym winie

Produkty:-1 karp-250 ml czerwonego wina -sól, pieprzFarsz:-80 g oleju-2 cebule-300 g pieczarek-1 jajko-2 łyżeczki tymianku-3 łyżki mleka-2 łyżki bułki tartej-sól, pieprzPrzygotowanie:Karpia z zewnątrz i wewnątrz oprószamy solą oraz pieprzem, rozprowadzamy przyprawy po całej powierzchni i odkładamy r…

czytaj więcej

Karp w sosie migdałowym

Karp w sosie migdałowym

Składniki :- 1 kg karpia mleczaka- 2 cebule- 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego- sól- 60 g migdałów- mleczko z karpia- 500 ml wywaru z ryby- 2 zółtka- 1 łyżka soku cytrynowegoPrzygotowanie :Sprawionego całego karpia ugotować z cebulą, przyprawami i solą. Włożyć mleczko do gotującej się ryby na 5…

czytaj więcej

Karp w piwie

Karp w piwie

Produkty:-1kg filetów z karpia -szklanka jasnego piwa-cebula-po 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu-pół łyżeczki otartej skórki z cytryny -łyżeczka mielonych goździków-pół łyżeczki cukru-5dag rodzynków-łyżeczka posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki oliwy-sólPrzygotowanie:Filety z karpia natrzeć s…

czytaj więcej

Karp po indonezyjsku

Karp po indonezyjsku

Produkty:-80 dag filetów z karpia -2 łyżki masła -cytryna -banan -pół szklanki soku z pomarańczy -łyżeczka skórki otartej z pomarańczy-2 łyżki wiórków kokosowych-ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu i curry-2 szklanki lekkiego bulionu -cebula -sólPrzygotowanie :Umyte i osuszone filety natrzeć solą, pr…

czytaj więcej

Karp po gdańsku

Karp po gdańsku

Produkty:-80 dag filetów z karpia-2 cebule-10 dag wędzonego boczku -2 pomidory-7 ugotowanych ziemniaków -szklanka śmietany -szczypta cukru-2 łyżki masła -łyżka mąki-sól -pieprzPrzygotowanie"Umyte i osuszone filety lekko ponacinać, naszpikować cienkimi plastrami chudego wędzonego boczku, posolić i po…

czytaj więcej

Reklama