Dorsz przepisy, Dania z Dorszem, Jak przyrządzić Dorsza, potrawy

Dorsz - Przepisy kulinarne

 
 

Dorsz przepisy, Dania z Dorszem, Jak przyrządzić Dorsza, potrawyDorsz przepisy to miejsce gdzie użytkownicy portalu wedkuje.pl podają sposoby na dania z dorszem. W tej zakładce dowiesz się między innym jak przyrządzić dorsza w piekarniku, w folii, w sosie, w cieście czy w śmietanie oraz wszelkie inne potrawy z dorsza, które n pewno Wam będą smakować.


Powrót - Dorsz kompendium


  • 2013-09-24, komentarze (3)

    Ryba w słodko kwaśnym sosie pomidorowym

    Ryba w słodko kwaśnym sosie pomidorowym

    Ryba w słodko-kwaśnym sosie pomidorowymOto przed nami kolejnym przepis do pysznego dania rybnego, który podczas ostatniego pobytu nad jeziorem przygotowała Koleżanka Celinka. Nasza biała ryba jak płoć lub leszcz wymaga sporo pracy, w tym dokładnego filetowania w celu pozbawienia tuszek ości, jednak efekt finalny jest tego warty. Znacznie prościej działa się mając do dyspozycji rybę morską w postac…

    zobacz więcej » 3


  • 2013-02-01, komentarze (3)

    Dorsz w ziołowej panierce

    Dorsz w ziołowej panierce

    Dorsz w ziołowej panierceSkładniki:• duży płat dorsza ze skórą;• jedna cytryna;• jedno jajko;• przyprawy ziołowe wg smaku;• 1/2 szklanki bułki tartej drobno mielonej;• olej do smażeniaSposób na szybką , smaczną przekąskę z morskiej ryby. Płat dorsza ze skórą dokładnie oczyścić, opłukać pod zimną wodą, osuszyć, pociąć na dwu centymetrowe pasy w poprzek płatu. Mię…

    zobacz więcej » 3


  • 2012-06-19, komentarze (2)

    Dorsz - w ziołach

    Dorsz - w ziołach

    Gril, ognisko czy może pogoda nie pozwala na rozpieszczanie podniebienia niecodziennymi smakami?Jest coś co możemy przygotować o każdej porze, na każdą okazję i przyznam szczerze, możemy przy tym zabłysnąć swą skromną pomysłowością.W zależności od liczebności gości przygotowujemy świeżego dorsza pokrojonego w dzwoneczki i dokładnie oczyszczonego przy kręgosłupie z krwistych resztek aby nie mieć go…

    zobacz więcej » 2


  • 2012-01-20, komentarz (1)

    Filet z dorsza z brokułami

    Filet z dorsza z brokułami

    Filety z dorsza z brokułamiSkładniki: dwa świeże filety z dorsza lub kostki; olej do smażenia; mąka; 1/2 cytryny; sól, pieprz 1 mały brokuł; koperek; 2 ziemniaki na osobęSposób przygotowania:Przygotowane filety osolić, popieprzyć i skropić cytryną, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać olej. Filety obtoczyć w mące (kostkę rybną) i usmażyć na złoty kolor.Różyczki brokułów ugotow…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Dorsz w warzywach

    Dorsz w warzywach

    Składniki:Dorsz w warzywach1kg filetów z dorsza2 marchewki1 pietruszka20 dag selera1 por3 cebule3 sparzone i pokrojone pomidory3 łyżki octu winnego1 jajko6 łyżek mąki pszennej8 łyżek oleju 2 listki laurowepo 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzusól2 łyżki mielonej słodkiej paprykisok z wyciśniętej 1 cytrynytymianek i natka do dekoracjiPrzygotowanie:Marchewki, pietruszkę oraz seler obier…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Dorsz lub inna ryba zapiekana z ryżem

    Dorsz lub inna ryba zapiekana z ryżem

    75 dag filetów z dorsza, 4 szklanki mleka, 20 dag ryżu, 15 dag cebuli, 15 dag selera, listki laurowe, tymianek, curry, 2 szklanki wywaru z warzyw, 1/2 łyżki mąki, sól, pieprz, czosnek, posiekana lub suszona zielona pietruszka, 2 łyżki oliwy lub oleju, sproszkowana papryka.Ryż przebrać, umyć, osaczyć. Zagotować 2 szklanki mleka, do wrzątku wsypać ryż, nastawić do gotowania. Gdy ryż wchłonie całkowi…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-21, komentarzy (0)

    Dorsz na sposób kataloński

    Dorsz na sposób kataloński

    1 kg dorsza lub innej ryby, 50 dag ziemniaków, 4 cebule, 3 pory (jedynie białe części), 10 dag selera, 30 dag świeżych lub mrożonych pomidorów, tymianek, listek laurowy, koperek włoski, ostra pa¬pryka, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki oliwy, sól, pieprz.Dorsz na sposób katalońskiZ umytego i oczyszczonego dorsza zdjąć skórę, wykrajać kręgosłup, odciąć głowę. Rybę pozostawić w całości. Umyte ziemn…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-21, komentarzy (0)

    Krokiety z dorsza

    Krokiety z dorsza

    Produkty:-25 dag filetów z dorsza-40 dag ziemniaków-cebula-3 łyżki natki pietruszki-50 ml porto-łyżka przyprawy do ryb -2 jajka-2 łyżki oliwy-olej do smażenia-sól, pieprz, mąkaPrzygotowanie krokiety z dorsza:Filety usmażyć na łyżce oliwy. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, obrać. Cebulę posiekać i zarumienić na łyżce oliwy. Usmażoną rybę, cebulę i ziemniaki zmielić. Wl…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-16, komentarze (2)

    Rybny pasztet.

    Rybny pasztet.

    Rybny pasztet.Składniki: 1 kg filetów z dorsza, cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, Pół szklanki mleka, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki kaparów, pęczek natki pietruszki, litr wywaru warzywnego, łyżka masła, ziele angielskie, pieprz czarny świeżo zmielony, sól.Przygotowanie: Kapary zalać 1 szklanką wody i odstawić na pół godziny. Kajzerkę namoczyć w mleku , po czym odcisnąć. Dodać do kajzerki filety z ryby …

    zobacz więcej » 2


  • 2011-12-04, komentarzy (0)

    Dorsz w sosie mirabelkowym lub śliwkowym

    Dorsz w sosie mirabelkowym lub śliwkowym

    Dorsz w sosie mirabelkowym lub śliwkowymWszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć , sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta B…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-04, komentarz (1)

    Dorsz smażony z migdałami Ryba Wigilijna

    Dorsz smażony z migdałami Ryba Wigilijna

    Ryba Wigilijna - Dorsz smażony z migdałamiWszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć , sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-12-03, komentarzy (0)

    Filet z Dorsza z warzywami

    Filet z Dorsza z warzywami

    Ryba z warzywami-Filet z dorsza 50dkgz 4 ziemniaki1 dużą marchew1/2 selery2 cebulemąkaolejkoncentrat pomidorowy1 cytrynanatka pietruszkipieprzsólśmietana słodka, Filet umyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na wolnym ogniu. Cebulę i ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi oczk…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-03, komentarzy (0)

    Ryba po japońsku - filet z dorsza

    Ryba po japońsku - filet z dorsza

    Ryba po japońsku-1kg ryby filet dorsza1 1/2 szklanka mąki2 jajka1 szklanka wody,1 łyżka wegetyRyby pokroić na kawałki i posypać przyprawą wegeta, obtoczyć w cieście i smażyć na oleju,4 cebule pokroić na plasterki (podsmażyć na patelni nie rumienić) ,Pokroić ogórek kiszony i paprykę surową w kostkę.Do naczynia włożyć usmażone ryby i warstwami przełożyć ogórkiem kiszonym, papryką icebu…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-11-06, komentarze (2)

    Wędzenie w zimnym dymie

    Wędzenie w zimnym dymie

    Jak już podałem we wcześniejszym wpisie ryby możemy wędzić w gocym lub zimnym dymie. Dzisiaj zajmę sie pobieżnym opisem tej drugiej metody wędzenia. Mięso ryb przed wędzeniem należy przygotować podobnie jak w opisanym przezemnie wędzeniu w gorącym dymie.Wędzenie zimne prowadzi się je w temperaturze 15-23 stopnie , przy różnej gęstości dymu, wilgotności względnej o…

    zobacz więcej » 2


  • 2011-10-25, komentarzy (6)

    Filet z dorsza z surówką z kapusty

    Filet z dorsza z surówką z kapusty

    Filet z dorsza z sałatką z kapusty(Danie obiadowe na trzy osoby)Składniki:- Filet z dorsza - 4szt;- Mąka - 41/2 szklanki;- Olej - do smażenia;- Sól, pieprz - do przyprawienia;- Koperek świeży - ½ pęczka;- Kapusta kiszona - 20dag;- Cebula - 1mała;- Marchewka - 1średnia;- Oliwa z oliwek - 2łyżki;- Ziemniaki - 2 średnie na osobęSposób przygotowania:Filety dokładnie opł…

    zobacz więcej » 6


  • 2011-10-18, komentarz (1)

    Dorsz z ziemniakami z wędzonym boczkiem z patelni.

    Dorsz z ziemniakami z wędzonym boczkiem z patelni.

    Składniki:- 750 g ziemniaków 500 g dorsza 2-3 łyżki soku z cytryny sól 4 łyżki masła cebula 75 g wędzonego boczku 2 łyżki ostrej musztardy 200 g śmietany pęczek pietruszki 4 korniszony pieprz Przygotowanie:Umyte ziemniaki gotować przez 22 minut (w mundurkach), odcedzić i obrać. Rybę skropić cytryną i nasolić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i obsmażać rybę po 3-5 minut z każdej strony. Cebulę…

    zobacz więcej » 1



  • 2011-06-10, komentarze (4)

    Rosół rybny z dorsza

    Rosół rybny z dorsza

    Witam chciałem dzisiaj podzielić się z wami przepisem na zupe rybną a raczej rosół rybny. Ugotowałem go pierwszy raz podczas pobytu na rybach w norwegi. Nie mogłem wypłynć na ryby poniważ bolała mnie głowawiadomo z jakich powodów toteż wziołem się za gotowanie .Wszystkiego było pod dostatkiem ryba,przyprawy,jarzyny i chęci byłbym zapomniał o browaku ,ale on nie jest potrzebny do przepisuto co pot…

    zobacz więcej » 4


  • 2011-05-27, komentarze (3)

    PLACKI DORSZOWE W SOSIE OGÓRKOWYM

    PLACKI DORSZOWE W SOSIE OGÓRKOWYM

    PLACKI DORSZOWE W SOSIE OGÓRKOWYMSKŁADNIKI NA PLACKI250g świeżego fileta z dorsza bez skóry1 średnia cebula 70g świeżej zielonej fasolki szparagowej100 g czerwonej słodkiej papryki½ łyżeczki utartej skórki z cytryny1 mała pietruszka2 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej0.8l oleju do głębokiego smażeniasól, cukier, pieprz do smakuSKŁADNIKI NA SOS1 ogórek świeży duży2 łyżki cukru2 łyżki masła1 cebul…

    zobacz więcej » 3


  • 2011-05-04, komentarzy (0)

    Dorsz po mojemu

    Dorsz po mojemu

    Składniki:• 1/2 filiżanki kaszki kuskus• 1/2 filiżanki wrzącego bulionu• 10 g masła• 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki• 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny• 1 łyżka soku z cytryny• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz• 300 g filetów z dorsza• mąka do obtoczenia• 1 jajko roztrzepane• olej roślinny do smażenia Um…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-04-30, komentarzy (0)

    Smaczna sałatka z Dorsza...

    Smaczna sałatka z Dorsza...

    Smaczna sałatka z DorszaSkładniki:300 g dorsza, 1/8 I białego wina, 50 g cebuli pokrojonej w kostkę, 1 cytryna, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 120 g gotowanego ryżu, 1 łyżka siekanej pietruszki, 1/8 I kremówki, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, Sposób przygotowania:Rybę opłukać, osuszyć, wymieszać z cebulą i winem i podgotować. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystudzenia.C…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-04-27, komentarzy (0)

    Dorsz z kremem cytrynowym...

    Dorsz z kremem cytrynowym...

    Dorsz z kremem cytrynowymSkładniki: 4 płaty dorsza ze skórą (po 15 dag każdy), duża cytryna, 150 ml kremówki lub śmietanki UHT 18-proc 2 łyżki posiekanego szczypiorku, łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia, pieprz i sól.Sposób przygotowania:Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Cytrynę przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, a drugą obrać i pokroić w plastry, a potem na małe kliniki. W misecz…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-04-10, komentarz (1)

    Dorsz marynowany

    Dorsz marynowany

    Świetna przystawka przed głównym daniem lub jako lekki posiłek.0.5 kg fileta z dorsz bez ości1 cytrynapieprz, sól1 cebula Dorsza kroimy w paski szerokości centymetra , dodajemy pieprz , sól oraz kropimy sokiem z cytryny.Na sam koniec dodajemy cebulke pokrojoną w drobną kostke.Odstawiamy na pare godziny w chłodne miejsce.Najlepiej smakuje na kromce chleba posmarowanej masłem czosnkowym…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-03-18, komentarz (1)

    Sałatka rybna z dorsza

    Sałatka rybna z dorsza

    400g filetów rybnych(np:panga lub dorsz)2 dymki300g młodych marchewek 1 młoda kalarepa200g strączków groszku cukrowego3 łyżki oliwy z oliwek/1/4l wywaru z warzyw 2 łyżki białego octu winnego4 łyżki śmietany kwaśnej2 gałązki bazyliisól/pieprzprzyrządzanie:filety rybne pokroic na paski posypac solą i pieprzem ,cebulki pokroić w drobna kostke i wymieszać z rybą.Marchew i kalarepe obrać i pokroić w ci…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-03-18, komentarze (3)

    Ryba smażona w cieście - dorsz, lin lub sum

    Ryba smażona w cieście - dorsz, lin lub sum

    Ryba smażona w cieście - DORSZ, LIN, SUM W CIEŚCIEZdjęcie z http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/ryba-w-ciescie-nalesnikowym-2Do powyższego dania staramy się wybierać raczej ryby bardziej tłuste oraz posiadające stosunkowo niewielką ilość ości. Chodzi generalnie o komfort późniejszego spożywania naszego smakołyku. Jednymi z bardziej odpowiednich będą filet ryb słodkowodnych lin, sum oraz z morskich dor…

    zobacz więcej » 3


  • 2011-03-12, komentarzy (0)

    Dorsz w śmietanie z cebulką

    Dorsz w śmietanie z cebulką

    Dorsz w śmietanie z cebulką.Witam do zaoferowania przepis na dorsza na każdą okazję.Dorsz filetowany bez ości 1-2 kg obkulanego w mące zmieszanej z przyprawami,czosnek przyprawa do ryb,pieprz,sól,vegeta.Obkulac w poprzednio przygotowanej recepturze (najlepiej w woreczku foliowym).Tak przygotowane ryby smarzyc na wolnym ogniu,nie przpiekac zbyt mocno.Dorsz w śmietanie - SOSDo oleju pozostałego po s…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-03-04, komentarzy (0)

    Dorsz zapiekany z kartoflami

    Dorsz zapiekany z kartoflami

    700 g filetów z dorsza, sól, 500 g puree z kartofli, 3 jajka, 3 łyżki masła, 100 ml śmietany, 1 cebula, 1 łyżka mąki, 30 g kaparów, 70 g parmezanu , pieprz.Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć z 2 łyżkami masła, dodać rybę, kapary, śmietanę z mąką ,dusić 15 minut . Puree wymieszać z jajkami i parmezanem. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania ułożyć rybę i puree. Zapiekać 15 minut.Życzę smacznegoInf…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-01-26, komentarzy (6)

    Nuggetsy z dorsza (karpia, lina...)

    Nuggetsy z dorsza (karpia, lina...)

    NUGGETSY Z DORSZA (KARPIA, LINA)Składniki:1/2 kg filetów z ryby;1/2 szklanki mleka;olej do smażeniasól, pieprz do smaku.Składniki sos:5 łyżek oleju;5 łyżek soku pomarańczowego;3-5 łyżek ketchupu;kilka kropel tabaskoSkładniki panierka:1 szklanka bułki tartej lub kaszki mannej;1/2 paczki przyprawy do ryb;papryka ostra i słodka;chiliSposób przygotowania: Przygotować sos dokładnie wymieszać wszystkie…

    zobacz więcej » 6


  • 2010-10-29, komentarzy (11)

    Przepis na pyszna rybke - szczupaka, dorsza lub karpia

    Przepis na pyszna rybke - szczupaka, dorsza lub karpia

    Przedstawiam bardzo prosty sposób na przyrządzenie pysznej rybki. Przepis nie jest w ogóle pracochłonny oraz dziecinnie prosty. Najlepiej smakuje według mnie przyrządzony w ten sposób szczupak lecz próbowałam przepis również na dorszu i karpiu.POTRZEBUJEMY:-rybka-cebula-czosnek-por (białe i lekko zielone części)-masło-przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ryb np.Prymat, kolendra, 'Kucharek', mini …

    zobacz więcej » 11


  • 2010-03-19, komentarze (2)

    Filety z dorsza w sosie włoskim

    Filety  z dorsza w sosie włoskim

    Filety z Dorsza w sosie włoskimSKŁADNIKI:* 1 kg filetów z dorsza* 3 cebule* 3 duże ząbki czosnku* oliwa lub olej* szklanka białego wytrawnego wina* łyżeczka koncentratu pomidorowego* łyżeczka keczupu* puszka zielonego groszku konserwowanego* sól* pieprz* mielona słodka papryka* mielona ostra papryka* szczypta przyprawy chili lub pieprzu cayenne* sok z cytrynySkropione sokiem z cytryny, oprószone p…

    zobacz więcej » 2


  • 2009-11-08, komentarze (3)

    Dorsz w szpinaku

    Dorsz w szpinaku

    Witam wszystkich miłośników potraw z ryb przedstawiam przepis na dorsza w szpinaku.Dorsz kupny ale może być też złowiony :).Potrzebne będzie około 500g. dorsza paczka szpinaku ugotowane jajko pomidor oraz zioła pronwasalskie.Dorsze przyprawiamy,na patenie wlewamy troche wody i dusimy go aż mieso się zetnie w tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.Wrzucamy szpinak przyprawi…

    zobacz więcej » 3


Ogłoszenie płatne


   

Zapraszamy na całoroczne wyprawy wędkarskie kutrem PELICAN. Oferujemy rejsy jednodniowe jak i kilkudniowe na wyspę Bornholm. Zapewniamy miła atmosferę i profesjonal…

Zapraszamy na całoroczne wyprawy wędkarskie kutrem PELICAN. Oferujemy rejsy jednodniowe jak i kilkudniowe na wyspę Bornholm. Zapewniamy miła atmosferę i profesjonalna obsługę. www.kolobrzeg-wedkarstwo.pl

zobacz całe ogłoszenie »

daj ogłoszenie

zamów reklamę

rekordy Twojego Koła PZW »

dodaj swój rekord


Google