Dorsz - Przepisy kulinarne

 
 

Dorsz przepisy, Dania z Dorszem, Jak przyrządzić Dorsza, potrawyDorsz przepisy to miejsce gdzie użytkownicy portalu wedkuje.pl podają sposoby na dania z dorszem. W tej zakładce dowiesz się między innym jak przyrządzić dorsza w piekarniku, w folii, w sosie, w cieście czy w śmietanie oraz wszelkie inne potrawy z dorsza, które n pewno Wam będą smakować.


Powrót - Dorsz kompendium


  • 2013-09-24, komentarze (3)

    Ryba w słodko kwaśnym sosie pomidorowym

    Ryba w słodko kwaśnym sosie pomidorowym

    Ryba w słodkokwaśnym sosie pomidorowymOto przed nami kolejnym przepis do pysznego dania rybnego który podczas ostatniego pobytu nad jeziorem przygotowała Koleżanka Celinka Nasza biała ryba jak płoć lub leszcz wymaga sporo pracy w tym dokładnego filetowania w celu pozbawienia tuszek ości jednak efekt finalny jest tego warty Znacznie prościej działa się mając do dyspozycji rybę morską w postaci np m…

    zobacz więcej » 3


  • 2013-02-01, komentarze (3)

    Dorsz w ziołowej panierce

    Dorsz w ziołowej panierce

    Dorsz w ziołowej panierceSkładniki:&8226; duży płat dorsza ze skórą;&8226; jedna cytryna;&8226; jedno jajko;&8226; przyprawy ziołowe wg smaku;&8226; 1/2 szklanki bułki tartej drobno mielonej;&8226; olej do smażeniaSposób na szybką smaczną przekąskę z morskiej ryby Płat dorsza ze skórą dokładnie oczyścić opłukać pod zimną wodą osuszyć pociąć na dwu centymetrowe pasy w poprzek płatu Mięso lekko oso…

    zobacz więcej » 3


  • 2012-06-19, komentarze (2)

    Dorsz - w ziołach

    Dorsz - w ziołach

    Gril ognisko czy może pogoda nie pozwala na rozpieszczanie podniebienia niecodziennymi smakamiJest coś co możemy przygotować o każdej porze na każdą okazję i przyznam szczerze możemy przy tym zabłysnąć swą skromną pomysłowościąW zależności od liczebności gości przygotowujemy świeżego dorsza pokrojonego w dzwoneczki i dokładnie oczyszczonego przy kręgosłupie z krwistych resztek aby nie mieć gorzkie…

    zobacz więcej » 2


  • 2012-01-20, komentarz (1)

    Filet z dorsza z brokułami

    Filet z dorsza z brokułami

    Filety z dorsza z brokułamiSkładniki: dwa świeże filety z dorsza lub kostki; olej do smażenia; mąka; 1/2 cytryny; sól pieprz 1 mały brokuł; koperek; 2 ziemniaki na osobęSposób przygotowania:Przygotowane filety osolić popieprzyć i skropić cytryną odstawić na godzinę w chłodne miejsce Rozgrzać olej Filety obtoczyć w mące (kostkę rybną) i usmażyć na złoty kolorRóżyczki brokułów ugotować al …

    zobacz więcej » 1


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Dorsz w warzywach

    Dorsz w warzywach

    Składniki:Dorsz w warzywach1kg filetów z dorsza2 marchewki1 pietruszka20 dag selera1 por3 cebule3 sparzone i pokrojone pomidory3 łyżki octu winnego1 jajko6 łyżek mąki pszennej8 łyżek oleju 2 listki laurowepo 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzusól2 łyżki mielonej słodkiej paprykisok z wyciśniętej 1 cytrynytymianek i natka do dekoracjiPrzygotowanie:Marchewki pietruszkę oraz seler obierz…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-22, komentarzy (0)

    Dorsz lub inna ryba zapiekana z ryżem

    Dorsz lub inna ryba zapiekana z ryżem

    75 dag filetów z dorsza 4 szklanki mleka 20 dag ryżu 15 dag cebuli 15 dag selera listki laurowe tymianek curry 2 szklanki wywaru z warzyw 1/2 łyżki mąki sól pieprz czosnek posiekana lub suszona zielona pietruszka 2 łyżki oliwy lub oleju sproszkowana paprykaRyż przebrać umyć osaczyć Zagotować 2 szklanki mleka do wrzątku wsypać ryż nastawić do gotowania Gdy ryż wchłonie całkowicie płyn wstawić do ga…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-21, komentarzy (0)

    Dorsz na sposób kataloński

    Dorsz na sposób kataloński

    1 kg dorsza lub innej ryby 50 dag ziemniaków 4 cebule 3 pory (jedynie białe części) 10 dag selera 30 dag świeżych lub mrożonych pomidorów tymianek listek laurowy koperek włoski ostra pa&172;pryka 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy sól pieprzDorsz na sposób katalońskiZ umytego i oczyszczonego dorsza zdjąć skórę wykrajać kręgosłup odciąć głowę Rybę pozostawić w całości Umyte ziemniaki obrać opłukać …

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-21, komentarzy (0)

    Krokiety z dorsza

    Krokiety z dorsza

    Produkty:25 dag filetów z dorsza40 dag ziemniakówcebula3 łyżki natki pietruszki50 ml portołyżka przyprawy do ryb 2 jajka2 łyżki oliwyolej do smażeniasól pieprz mąkaPrzygotowanie krokiety z dorsza:Filety usmażyć na łyżce oliwy Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie obrać Cebulę posiekać i zarumienić na łyżce oliwy Usmażoną rybę cebulę i ziemniaki zmielić Wlać porto dodać jaj…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-16, komentarze (2)

    Rybny pasztet.

    Rybny pasztet.

    Rybny pasztetSkładniki: 1 kg filetów z dorsza cebula 2 jajka 1 kajzerka Pół szklanki mleka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaparów pęczek natki pietruszki litr wywaru warzywnego łyżka masła ziele angielskie pieprz czarny świeżo zmielony sólPrzygotowanie: Kapary zalać 1 szklanką wody i odstawić na pół godziny Kajzerkę namoczyć w mleku po czym odcisnąć Dodać do kajzerki filety z ryby i obraną i drobno…

    zobacz więcej » 2


  • 2011-12-04, komentarzy (0)

    Dorsz w sosie mirabelkowym lub śliwkowym

    Dorsz w sosie mirabelkowym lub śliwkowym

    Dorsz w sosie mirabelkowym lub śliwkowymWszystkim z nas kojarzy się że Wigilijną rybą jest karp Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby nie mając wystarczających funduszy a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak npszczupak leszcz karaś płoć sandacz Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego Naro…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-04, komentarz (1)

    Dorsz smażony z migdałami Ryba Wigilijna

    Dorsz smażony z migdałami Ryba Wigilijna

    Ryba Wigilijna Dorsz smażony z migdałamiWszystkim z nas kojarzy się że Wigilijną rybą jest karp Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby nie mając wystarczających funduszy a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak npszczupak leszcz karaś płoć sandacz Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego Nar…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-12-03, komentarzy (0)

    Filet z Dorsza z warzywami

    Filet z Dorsza z warzywami

    Ryba z warzywamiFilet z dorsza 50dkgz 4 ziemniaki1 dużą marchew1/2 selery2 cebulemąkaolejkoncentrat pomidorowy1 cytrynanatka pietruszkipieprzsólśmietana słodka Filet umyć skropić sokiem z cytryny posypać solą i pieprzem obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na wolnym ogniu Cebulę i ziemniaki pokroić w plastry marchewkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami Wsz…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-12-03, komentarzy (0)

    Ryba po japońsku - filet z dorsza

    Ryba po japońsku - filet z dorsza

    Ryba po japońsku1kg ryby filet dorsza1 1/2 szklanka mąki2 jajka1 szklanka wody1 łyżka wegetyRyby pokroić na kawałki i posypać przyprawą wegeta obtoczyć w cieście i smażyć na oleju4 cebule pokroić na plasterki (podsmażyć na patelni nie rumienić) Pokroić ogórek kiszony i paprykę surową w kostkęDo naczynia włożyć usmażone ryby i warstwami przełożyć ogórkiem kiszonym papryką icebula wcze…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-11-06, komentarze (2)

    Wędzenie w zimnym dymie

    Wędzenie w zimnym dymie

    Jak już podałem we wcześniejszym wpisie ryby możemy wędzić w gocym lub zimnym dymie Dzisiaj zajmę sie pobieżnym opisem tej drugiej metody wędzenia Mięso ryb przed wędzeniem należy przygotować podobnie jak w opisanym przezemnie wędzeniu w gorącym dymieWędzenie zimne prowadzi się je w temperaturze 1523 stopnie przy różnej gęstości dymu wilgotności względnej od 84do…

    zobacz więcej » 2


  • 2011-10-25, komentarzy (6)

    Filet z dorsza z surówką z kapusty

    Filet z dorsza z surówką z kapusty

    Filet z dorsza z sałatką z kapusty(Danie obiadowe na trzy osoby)Składniki: Filet z dorsza 4szt; Mąka 41/2 szklanki; Olej do smażenia; Sól pieprz do przyprawienia; Koperek świeży ½ pęczka; Kapusta kiszona 20dag; Cebula 1mała; Marchewka 1średnia; Oliwa z oliwek 2łyżki; Ziemniaki 2 średnie na osobęSposób przygotowania:Filety dokładnie opłukać osączyć ręczniki…

    zobacz więcej » 6


  • 2011-10-18, komentarz (1)

    Dorsz z ziemniakami z wędzonym boczkiem z patelni.

    Dorsz z ziemniakami z wędzonym boczkiem z patelni.

    Składniki: 750 g ziemniaków 500 g dorsza 23 łyżki soku z cytryny sól 4 łyżki masła cebula 75 g wędzonego boczku 2 łyżki ostrej musztardy 200 g śmietany pęczek pietruszki 4 korniszony pieprz Przygotowanie:Umyte ziemniaki gotować przez 22 minut (w mundurkach) odcedzić i obrać Rybę skropić cytryną i nasolić Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i obsmażać rybę po 35 minut z każdej strony Cebulę pokroi…

    zobacz więcej » 1



  • 2011-06-10, komentarze (4)

    Rosół rybny z dorsza

    Rosół rybny z dorsza

    Witam chciałem dzisiaj podzielić się z wami przepisem na zupe rybną a raczej rosół rybny Ugotowałem go pierwszy raz podczas pobytu na rybach w norwegi Nie mogłem wypłynć na ryby poniważ bolała mnie głowawiadomo z jakich powodów toteż wziołem się za gotowanie Wszystkiego było pod dostatkiem rybaprzyprawyjarzyny i chęci byłbym zapomniał o browaku ale on nie jest potrzebny do przepisuto co potrzebne…

    zobacz więcej » 4


  • 2011-05-27, komentarze (3)

    PLACKI DORSZOWE W SOSIE OGÓRKOWYM

    PLACKI DORSZOWE W SOSIE OGÓRKOWYM

    PLACKI DORSZOWE W SOSIE OGÓRKOWYMSKŁADNIKI NA PLACKI250g świeżego fileta z dorsza bez skóry1 średnia cebula 70g świeżej zielonej fasolki szparagowej100 g czerwonej słodkiej papryki&189; łyżeczki utartej skórki z cytryny1 mała pietruszka2 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej08l oleju do głębokiego smażeniasól cukier pieprz do smakuSKŁADNIKI NA SOS1 ogórek świeży duży2 łyżki cukru2 łyżki masła1 cebula ( …

    zobacz więcej » 3


  • 2011-05-04, komentarzy (0)

    Dorsz po mojemu

    Dorsz po mojemu

    Składniki:&8226; 1/2 filiżanki kaszki kuskus&8226; 1/2 filiżanki wrzącego bulionu&8226; 10 g masła&8226; 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki&8226; 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny&8226; 1 łyżka soku z cytryny&8226; sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz&8226; 300 g filetów z dorsza&8226; mąka do obtoczenia&8226; 1 jajko roztrzepane&8226; olej roślinny do smażenia Umieścić kasz…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-04-30, komentarzy (0)

    Smaczna sałatka z Dorsza...

    Smaczna sałatka z Dorsza...

    Smaczna sałatka z DorszaSkładniki:300 g dorsza 1/8 I białego wina 50 g cebuli pokrojonej w kostkę 1 cytryna 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 120 g gotowanego ryżu 1 łyżka siekanej pietruszki 1/8 I kremówki 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy Sposób przygotowania:Rybę opłukać osuszyć wymieszać z cebulą i winem i podgotować Zdjąć z ognia przykryć i odstawić do wystudzeniaCytrynę starannie…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-04-27, komentarzy (0)

    Dorsz z kremem cytrynowym...

    Dorsz z kremem cytrynowym...

    Dorsz z kremem cytrynowymSkładniki: 4 płaty dorsza ze skórą (po 15 dag każdy) duża cytryna 150 ml kremówki lub śmietanki UHT 18proc 2 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia pieprz i sólSposób przygotowania:Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno Cytrynę przekroić na pół Z jednej połówki wycisnąć sok a drugą obrać i pokroić w plastry a potem na małe kliniki W miseczce wymiesza…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-04-10, komentarz (1)

    Dorsz marynowany

    Dorsz marynowany

    Świetna przystawka przed głównym daniem lub jako lekki posiłek05 kg fileta z dorsz bez ości1 cytrynapieprz sól1 cebula Dorsza kroimy w paski szerokości centymetra dodajemy pieprz sól oraz kropimy sokiem z cytrynyNa sam koniec dodajemy cebulke pokrojoną w drobną kostkeOdstawiamy na pare godziny w chłodne miejsceNajlepiej smakuje na kromce chleba posmarowanej masłem czosnkowym…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-03-18, komentarz (1)

    Sałatka rybna z dorsza

    Sałatka rybna z dorsza

    400g filetów rybnych(np:panga lub dorsz)2 dymki300g młodych marchewek 1 młoda kalarepa200g strączków groszku cukrowego3 łyżki oliwy z oliwek/1/4l wywaru z warzyw 2 łyżki białego octu winnego4 łyżki śmietany kwaśnej2 gałązki bazyliisól/pieprzprzyrządzanie:filety rybne pokroic na paski posypac solą i pieprzem cebulki pokroić w drobna kostke i wymieszać z rybąMarchew i kalarepe obrać i pokroić w cien…

    zobacz więcej » 1


  • 2011-03-18, komentarze (3)

    Ryba smażona w cieście - dorsz, lin lub sum

    Ryba smażona w cieście - dorsz, lin lub sum

    Ryba smażona w cieście DORSZ LIN SUM W CIEŚCIEZdjęcie z http://kuchniabobyypl/przepis/rybawciescienalesnikowym2Do powyższego dania staramy się wybierać raczej ryby bardziej tłuste oraz posiadające stosunkowo niewielką ilość ości Chodzi generalnie o komfort późniejszego spożywania naszego smakołyku Jednymi z bardziej odpowiednich będą filet ryb słodkowodnych lin sum oraz z morskich dorsz i praktyc…

    zobacz więcej » 3


  • 2011-03-12, komentarzy (0)

    Dorsz w śmietanie z cebulką

    Dorsz w śmietanie z cebulką

    Dorsz w śmietanie z cebulkąWitam do zaoferowania przepis na dorsza na każdą okazjęDorsz filetowany bez ości 12 kg obkulanego w mące zmieszanej z przyprawamiczosnek przyprawa do rybpieprzsólvegetaObkulac w poprzednio przygotowanej recepturze (najlepiej w woreczku foliowym)Tak przygotowane ryby smarzyc na wolnym ogniunie przpiekac zbyt mocnoDorsz w śmietanie SOSDo oleju pozostałego po smażeniu doda…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-03-04, komentarzy (0)

    Dorsz zapiekany z kartoflami

    Dorsz zapiekany z kartoflami

    700 g filetów z dorsza sól 500 g puree z kartofli 3 jajka 3 łyżki masła 100 ml śmietany 1 cebula 1 łyżka mąki 30 g kaparów 70 g parmezanu pieprzCebulę obrać posiekać przesmażyć z 2 łyżkami masła dodać rybę kapary śmietanę z mąką dusić 15 minut Puree wymieszać z jajkami i parmezanem W natłuszczonym naczyniu do zapiekania ułożyć rybę i puree Zapiekać 15 minutŻyczę smacznegoInfo Dania na każdą okaz…

    zobacz więcej » 0


  • 2011-01-26, komentarzy (6)

    Nuggetsy z dorsza (karpia, lina...)

    Nuggetsy z dorsza (karpia, lina...)

    NUGGETSY Z DORSZA (KARPIA LINA)Składniki:1/2 kg filetów z ryby;1/2 szklanki mleka;olej do smażeniasól pieprz do smakuSkładniki sos:5 łyżek oleju;5 łyżek soku pomarańczowego;35 łyżek ketchupu;kilka kropel tabaskoSkładniki panierka:1 szklanka bułki tartej lub kaszki mannej;1/2 paczki przyprawy do ryb;papryka ostra i słodka;chiliSposób przygotowania: Przygotować sos dokładnie wymieszać wszystkie skł…

    zobacz więcej » 6


  • 2010-10-29, komentarzy (11)

    Przepis na pyszna rybke - szczupaka, dorsza lub karpia

    Przepis na pyszna rybke - szczupaka, dorsza lub karpia

    Przedstawiam bardzo prosty sposób na przyrządzenie pysznej rybki Przepis nie jest w ogóle pracochłonny oraz dziecinnie prosty Najlepiej smakuje według mnie przyrządzony w ten sposób szczupak lecz próbowałam przepis również na dorszu i karpiuPOTRZEBUJEMY:rybkacebulaczosnekpor (białe i lekko zielone części)masłoprzyprawy (sól pieprz przyprawa do ryb npPrymat kolendra 'Kucharek' mini kostka Knorr 's…

    zobacz więcej » 11


  • 2010-03-19, komentarze (2)

    Filety z dorsza w sosie włoskim

    Filety  z dorsza w sosie włoskim

    Filety z Dorsza w sosie włoskimSKŁADNIKI: 1 kg filetów z dorsza 3 cebule 3 duże ząbki czosnku oliwa lub olej szklanka białego wytrawnego wina łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka keczupu puszka zielonego groszku konserwowanego sól pieprz mielona słodka papryka mielona ostra papryka szczypta przyprawy chili lub pieprzu cayenne sok z cytrynySkropione sokiem z cytryny oprószone przyprawami file…

    zobacz więcej » 2


  • 2009-11-08, komentarze (3)

    Dorsz w szpinaku

    Dorsz w szpinaku

    Witam wszystkich miłośników potraw z ryb przedstawiam przepis na dorsza w szpinakuDorsz kupny ale może być też złowiony :)Potrzebne będzie około 500g dorsza paczka szpinaku ugotowane jajko pomidor oraz zioła pronwasalskieDorsze przyprawiamyna patenie wlewamy troche wody i dusimy go aż mieso się zetnie w tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość olejuWrzucamy szpinak przyprawiamy do…

    zobacz więcej » 3


Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie

zamów reklamę

Wędkarskie okazy

Brda Bydgoszcz
rekordy Twojego Koła PZW »

dodaj swój rekord

Google