Kulinarne - porady - aktualności

Przepis na smaczną rybę, jak zrobić rybę, Ryba z piekarnikaPrzepis na smaczną rybę zobacz przepisy kulinarne polecane przez społeczność wedkuje.pl. Do walorów związanych ze spożyciem ryb nie trzeba nikogo przekonywać, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Sprawdź, jak zrobić rybę, jak podać ją na stole. Ryba z piekarnika, a także inne sposoby przygotowania i podawania ryb w poradach wędkarzy.

Powrót - Kulinarne - porady kompendium

Wędzony miętus

Wędzony miętus

Wczoraj wędziłem wędliny na Święta, a wcześniej naszła mnie myśl, aby uwędzić miętusy z jesiennych połowów, które leżą w zamrażarce i wreszcie trzeba je jakoś przyrządzić do zjedzenia.Jak pomyślałem tak i zrobiłem:Miętusy dzień wcześniej rozmroziłem. Wymyłem i położyłem aby obciekły z wody w durszla…

czytaj więcej

Szybki śledzik

Szybki śledzik

   Święta za pasem, czas na przekąski na świąteczny i nie tylko stół. Lubię pokombinować w kuchni  z rybami a śledzie to bardzo wdzięczny i niekłopotliwy fabrykat do doświadczeń kulinarnych. Wiemy, jak ważny podczas świątecznych przygotowań jest czas a właściwie jego brak. Przygotowa…

czytaj więcej

Nieśmiały szczupak w śmietanie.

Nieśmiały szczupak w śmietanie.

Słowo wstępne.Czemuż taki nieśmiały ten szczupak w tytule? - pomyślicie.A to dlatego, że długo biłem się z myślami, czy ten wpis w ogóle udostępnić. Zastanawiałem się czy jestem gotowy na następstwa mojego wędkarskiego - jak to się teraz ładnie mówi - coming outu. Bo pewnie znajdą się głosy mówiące:…

czytaj więcej

Filet z flądry - przygotowanie

Filet z flądry - przygotowanie

Filety z flądry Taki sposób przygotowania ryby, flądro kształtnej (flądra, turbot, stornia…) trochę mnie zaskoczył i w sumie dopiero po pewnym czasie przekonałem się do jego praktyczności.Przygotowanie: Otóż dzięki znajomości budowy ryby pozbywamy się większości ości szkieletu, w tym…

czytaj więcej

Rosół z dorsza z lanymi kluseczkami

Rosół z dorsza z lanymi kluseczkami

Rosół z dorsza z lanymi kluskamiOsobiście dla mnie, jedną z ciekawszy zup rybnych, ze względu na specyficzny smak morskiej ryby, a także intensywny zapach i esencjonalny smak, jest rosół z dorsza. Dodatkową okrasą tej niezwykle smacznej zupy, są duże kawałki dorszowego filetu oraz lane kluseczki, pr…

czytaj więcej

Lin pieczony w folii

Lin pieczony w folii

Lin pieczony na maśleWalorów kulinarnych i zdrowotnych dań z ryb raczej nie trzeba zachwalać. Jednak o ile w sklepach rybnych możemy zakupić dorsze lub śledzie oraz różnego rodzaju i z różnych natężeniem glazurowane filety, o tyle z rybami słodkowodnymi jest totalna klapa.Między innymi dlatego ryba …

czytaj więcej

Lin z pieca

Lin z pieca

Bazując na opracowaniach zawierających wyniki badań archeologicznych należy stwierdzić, że pierwsze ślady rybołówstwa na terenach Polski datują się od czasu neolitu. Bogactwo jezior, rzek i strumieni, a co za tym idzie i bogactwo ryb spowodowały, że ryby odgrywały przez lata znaczną rolę w polskiej …

czytaj więcej

Mrożonki z ryb - za co płacimy

Mrożonki z ryb - za co płacimy

Zdrowie na wadzeOglądając ciekawe programy, zapoznając się z literaturą fachową czy też ulegając opinii osób ceniących sobie zdrowe odżywianie, niejednokrotnie wychodzimy z założenia, że w sumie rybka jest zdrowa - więc czemu jej nie skosztować? Mrożonki z ryb - za co płacimyŁowić nie każdy lubi i u…

czytaj więcej

Śledź solony w marynacie na różowo

Śledź solony w marynacie na różowo

Śledź solony w marynacie na różowo - Na przysłowiowego „głodniaka” nie da się pisać i tu z pomocą przyszedł przypadkowo Kolega z pracy. Otóż pochwalił się świeżo zakupioną książką z przepisami kulinarnymi, w tym jednym z przepisów, który mi przypadł szczególnie do gustu. Patrząc na …

czytaj więcej

Pstrąg pieczony z pieczarkami

Pstrąg pieczony z pieczarkami

Jedząc ryb dwa-trzy razy w tygodniu musimy się trochę nakombinować, nie chcą popaść w monotonię rybnych dań. Zacząłem więc szukać kolejnych dań przeglądając listy niezliczonych przepisów w internecie. W efekcie po pewnych modyfikacjach postanowiłem skomponować danie z pstrągiem o zgoła niestandardow…

czytaj więcej

Sposób na smacznego karpia

Sposób na smacznego karpia

Sposób na smacznego karpiaZnam wiele osób, które z chęcią zjadły by smażoną rybę, np. karpia nie tylko na święta, ale zdecydowanie nie pasuje im sam zapach mięsa świeżej ryby. Niektórzy wręcz mówią, że ryba „mułem pachnie” nie tylko podczas jej przygotowania, ale także i podczas smażenia…

czytaj więcej

Przekąska z wedzonej ryby

Przekąska z wedzonej ryby

Wyśmienita przekąska z pstrąga,łososia,troci.Ja akurat uwielbiam ryby.Nie tylko tradycyjnie usmażone ,ale wędzone,pieczone,marynowane i w postaci tatara.Dziś miałem przyjemności wędzić "tęczaka".A później przygotować z niego wyśmienity dodatek do kanapek.Mianowicie będziemy potrzebowali sprawionego …

czytaj więcej

Reklama


Szczupak w sosie koperkowo - śmietanowym

Szczupak w sosie koperkowo - śmietanowym

Ostatnio złowiony Szczupaczek jak już wcześnie pisałem został przeze mnie zabrany do domu , wyczyszczony, oskubany z łusek i zamrożony po niecałych trzech dniach leżakowania w minusowej temperaturze, przejęła nad nim kontrole moja żona, po rozmrożeniu ryba została natarta przyprawą do ryb,solą, pi…

czytaj więcej

Sum w sosie słodko - kwaśnym

Sum w sosie słodko - kwaśnym

Ryba w sosie greckim lub bardziej prawidłowo sosie słodko kwaśnym, jest jedną ze świątecznych potraw, której nie może zabraknąć na moim stole wigilijnym. Najczęściej jest to karp, jednak tym razem postanowiłem potrawę przyrząd z filetami suma, którego większa część została wykorzystana w przepisie s…

czytaj więcej

Sum w cieście naleśnikowym

Sum w cieście naleśnikowym

Sum w cieście naleśnikowymRyba w cieście chodziła za mną od dłuższego czasu. Przy pierwszej nadarzającej się okazji, zaraz po pracy podskoczyłem do Dąbrowy, zakupiłem sumka o wadze około 3kg. Część grzbietową postanawiam przeznaczyć na planowaną potrawę, a z reszty zamierzam zrobić rybną zupę gulasz…

czytaj więcej

Pstrąg z bukietem warzyw

Pstrąg z bukietem warzyw

Pstrąg z bukietem warzywBardziej prostej potrawy chyba nie da się wymyślić. Wystarczy do tego jedna duża ryba, garnek do gotowania na parze i kilka warzyw oraz pół godzinki wyczekiwania, aż potrawa się ugotuje. Samo zestawienie dania, to dosłownie chwilka. Nie będziemy się męczyli z brudną patelnią …

czytaj więcej

Zapiekany leszcz z pieczarkami i serem

Zapiekany leszcz z pieczarkami i serem

Bardzo lubię mięso leszcza dlatego tez często go przyrządzam . Najlepszym przepisem według mnie jest własnie tak podawany leszcz. Przepis jest napisany na dwie porcję .Składniki :- Jeden ok. pół kilowy leszcz - Sok z połowy dużej cytryny- Kilka łyżek mąki- 3-4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej- 0.…

czytaj więcej

Galantyna ze szczupaka

Galantyna ze szczupaka

No oczywiście, że jestem wędkarzem. To szczupaka trzeba złowić (kupując go nie jesteśmy pewni źródła, i możemy tym sposobem wesprzeć kłusola czy nie etycznego rybaka). Oprawić go i przymrozić (zabieg pomaga w oddzieleniu mięsa od ości i zdjęciu nie naruszonej skóry). I tyle co dotyczy wędkarza.Skład…

czytaj więcej

Matias na ostro

Matias na ostro

Matias na ostro (przepis na jedną osobę)Podczas Świąt większość z nas spożywa ryba. Podstawowym daniem u mnie w domu, które tolerują wszyscy, jest karp zapiekany z pieczarkami oraz smażone śledzie zielone w zalewie octowej. Dodatkowo zawsze specjalnie dla siebie szykuję w różnych postaciach śledzi…

czytaj więcej

Szczupak w galarecie

Szczupak w galarecie

Szczupak w galarecie, jest chyba obok sandacza z rusztu, karasi w śmietanie, zapiekanych okoni oraz karpia po grecku i karpia po żydowsku, jednym z najbardziej tradycyjnych i rozpowszechnionych, w wielu regionach Polski, rybnych świątecznych Dań rybnych. Jednocześnie pomimo faktu, że jest to danie, …

czytaj więcej

Pstrąg pieczony w pomarańczach

Pstrąg pieczony w pomarańczach

W moim, w zasadzie cały rok trwającym, sezonie na wędkowanie przychodzi taki czas, że odwiedzam płatne łowiska zarybiane pstrągiem tęczowym. Ten czas następuje przeważnie, gdy ustaną już brania z tak zwanego pierwszego lodu i życie w przeręblach powoli popada w stagnację. Aby nie wyjść z wprawy udaj…

czytaj więcej

Okonie panierowane płatkami migdałowymi

Okonie panierowane płatkami migdałowymi

Składniki:- okonie- mąka kukurydziana- bułka tarta- płatki migdałowe - 1 jajo- sól, pieprz- cytryna- olej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:Ryby należy wypatroszyć, pozbawić głów i łusek.Do wewnątrz ryby włożyć plasterek cytryny, posolić i popieprzyć.Jajo roztrzepać wraz z solą i pieprzem.Przygotow…

czytaj więcej

Jaja faszerowane kremem z tuńczyka

Jaja faszerowane kremem z tuńczyka

Wpadłem na ten pomysł podczas gdy gotowałem jajka na śniadanie. Krótka myśl żeby urozmaicić te jajeczka...przypomniało mi się że mam tuńczyka w lodówce. Nie jest to wybitny przepis w porównaniu do szczupaka w sosie czosnkowym użytkownika "Rogeros", ale jest za to prosty, smaczny i na dodatek zawier…

czytaj więcej

Miętus z kurkami w sosie

Miętus z kurkami w sosie

Długo szukałem przepisu jak zrobić miętusa. Znalazłem kilka przepisów, ale zbyt skomplikowane lub zbyt dużo pracy a efekt nie wiadomy. Uzbierało się nam kilka sztuk pięknych miętusów więc postanowiłem ugościć moją Rodzinkę.Kurki miałem zamrożone, wiadomo o tej porze trudno o nie. Pomyślałem że …

czytaj więcej

Pieczony szczupak w sosie czosnkowym

Pieczony szczupak w sosie czosnkowym

Pieczony szczupak w sosie czosnkowym Wigilia i suto zastawiony stół zbliża się wielkimi krokami. Zgodnie z tradycją postawimy na nim 12 potraw. Jedną z nich w moim rodzinnym domu był smażony karp. Ta ryba zawsze kojarzyła mi się z świętami Bożego Narodzenia. Postanowiłem zamienić obcy gatunek hodow…

czytaj więcej

Wędzona barakuda

Wędzona barakuda

Wędzona barakuda Liście manioku z wędzoną makrelą, masłem orzechowym i krewetkamiSkładniki: - sporo liści manioku- 2 wędzone makrele- duża cebula- 2 ząbki czosnku- 2 kostki rosołowe- łyżeczka ostrej, suszonej papryki- ok. 200 gram masła orzechowego- sól - ok. 250 ml oleju- 200 gram krewetek - 2 lis…

czytaj więcej

Lin w śmietanie

Lin w śmietanie

Lin w śmietanie Przedstawiany przepis na lina w śmietanie jest stary jak świat, a przynajmniej mi jest dobrze znany od lat siedemdziesiątych z kuchni mojej Babci. Jedną z niewątpliwych zalet jest prostota przepisu. Dobra ryba, trochę soli, oleju do smażenia, kilka łyżek dobrej jakości śmietany …

czytaj więcej

Rybne przekąski

Rybne przekąski

Rybne przekąski Nie ma co ukrywać, że dania z ryb są niekiedy dość pracochłonne. Niekiedy zniechęca także sama cena dobrej jakości towaru. Jednak jak zechcemy poświęcić trochę własnego czasu i wykażemy się inicjatywą, może się okazać, że efekty przekroczyć mogą nasze najśmielsze oczekiwania. Wa…

czytaj więcej

Pstrąg z rusztu

Pstrąg z rusztu

Pstrąg z rusztu - Przyszła pora na drugiego pstrąga kupionego w Biedronce, z opakowania zawierające dwa sztuki. Składniki: 1 patroszony pstrągi; 1 mała cebulka; 1 łyżka masła; paski sera żółtego; świeże zioła – koperek; przyprawa do ryb; 2 łyżki oliwy; sól, pieprz; połówka cytryn…

czytaj więcej

Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony „cytrynowy”Kupione w Biedronce opakowanie zawierające dwa pstrągi za 12-13 PLN jest idealnym rozwiązaniem dla przygotowania szybkiego, zdrowego i smacznego dania dla dwóch osób. Zapewne nie jeden z nas wie, jak fantastycznie przyrządzić tą smaczną rybę, więc co nowego ma…

czytaj więcej

Łososiowa delicja

Łososiowa delicja

Łososiowa delicjaNie ukrywam, że mam słabość do łososia wędzonego, prawie w każdym wydaniu. Zwykła kromka razowego, a jeszcze lepiej żytniego chleb i kawałeczek łososia wędzonego i jestem w stanie się zadowolić. Proponuję jednak może niekonwencjonalne połączenie ryby z białym chudym serem i ziołami.…

czytaj więcej

Tuńczyk z modrą kapustą

Tuńczyk z modrą kapustą

Tuńczyk z czerwoną kapustąMożliwe, że rzadko spotkamy takie połączenie ryby i warzywa, ale dlaczego nie poeksperymentować. Dla osób lubiących rybę i warzywa, może to być ciekawa alternatywa jako np. drugie śniadanie do pracy, zwłaszcza jeżeli przejadły się nam zwykłe kanapki lub fast foody.Składniki…

czytaj więcej

Szczupak w foli z grila

Szczupak w foli z grila

[p]Pisałem wcześniej już o szczupaku i o sposobach przyrządzania ale w ten sposób jeszcze go nie przyrządzałem. Wyszedł smaczny to się pochwalę i ktoś z kolegów skorzysta z mojego już doświadczenia. Na początku jak już ktoś opisał ten przepis to przepraszam nie chce mi się szukać po internecie. Rybk…

czytaj więcej

Reklama