Mrożona pszenica

/ 18 komentarzy

Witam, dziś chciałbym omówić mało używaną przynętę-pszenice. Wiem, że większość z was zna i umie ją przygotować, ale przygotowanie jej na ryby zabiera trochę czasu, wpierw namoczenie potem gotowanie, i wszystko trzeba zgrać w czasie dosłownie na sam wyjazd. Kłopot jest wtedy, gdy nadejdą upały, samo namoczenie jest problemem,-bo pszenice trzeba namaczać od 12-24 godzin. W upale może dojść do fermentacji, czyli pszenica kiśnie, może to być mało wyczuwalny zapach, początek tego zjawiska, ale kiedy rozpoczniecie wędkowanie w letnich temperaturach, po 2-5 godzinach pszenica nie nadaje się na haczyk ani do nęcenia.

Dobrze wiecie, że łowienie na pszenice daje dobre wyniki, a jeśli dodamy do gotowania ziarno konopi (nie za dużo łyżkę stołową na 0, 5kg pszenicy) możemy liczyć na dużą płoć, dodawać można wszystko, czosnek, wanilie, itp. Na czym polega moja innowacja-już piszę, skończył mi się zapas pszenicy którą robiłem np. .w kwietniu, mamy upały jest lipiec-gorąco, biorę garnek 3 litrowy wsypuje do niego 1/3 pojemności pszenice, płucze ją aż usunę wszystkie śmieci potem zalewam zimną wodą do pełna wstawiam do lodówki moczę 24 godziny .

Gotuje na wolnym ogniu w szybkowarze, po ugotowaniu pszenice odcedzam - i to jest ważna sprawa-bardzo dokładnie! Praktycznie na cedzaku gorąca pszenica stygnie. W miedzy czasie szykuje kubeczki po kefirach, serkach, 200ml.400ml, różne u mnie w domu takich rzeczy się nie wyrzuca, gdy pszenica jest już letnia to porcjuje do w/w kubeczków i wstawiam do zamrażalnika -ważne temperatura musi wynosić -15, -20 stopni C. Pszenica wydobyta po 2-3 miesiącach nadaje się do wędkowania, i jeszcze jedno rozmrożona nie nadaje się do ponownego zamrożenia Praktykuje tą metodę od 6-7 lat, jadąc w upał na ryby, w jednym pojemniku mam robaki, ciasto, mrożoną pszenicę, która chłodzi wszystko na łowisku ziarna pszenicy się odklejają od siebie, i rozmrażają.


Z wędkarskim pozdrowieniem Wiesław Rykalski.

 


4.4
Oceń
(74 głosów)

 

Ocena sprzętu (ocen: 0)




Mrożona pszenica - opinie i komentarze

miniek6miniek6
0

To chyba "rypley" poprzedniego artykułu. Prawda?

Pozdrawiam!

(2010-05-01 22:48)
ricardoricardo
0
Witam!!!!!!!! Może to i dobry sposób nie próbowałem,osobiście parzę w termosie dodaję różne zapachy i też są bardzo dobre wyniki.Konopi spróbuję bo nie dodawałem.Pozdrawiam.
(2010-05-04 18:43)
patryk893patryk893
0
Ja mam inny i myślę że lepszy sposób:) Mianowicie pszenicę gotuję w litrowych słoikach. Wsypuję do słoika trochę pszenicy, zalewam czystą wodą lub z dodatkiem zapachu (koniecznie w płynie), zakręcam słoik a raczej z 15 słoików i gotuję w kotle lub dużym garnku. Tak przygotowaną pszenicę można ułożyć na półkach z konfiturami i być pewnym że nic się z nimi nie stanie. Powodzenia
(2010-05-05 09:33)
janglazik1947janglazik1947
0
To mrożenie to może i dobry pomysł,ale ten drugi ze słoikami to chyba lepszy.Sprubuję obu sposobów i to już dziś.
(2010-05-05 17:21)
mateuszxdariamateuszxdaria
0
powiedzcie mi co najlepiej dodac do takiej przenicy??roznie dodawaja słyszalem ze rowniez olejek waniliowy ale co dalej? (2010-05-06 15:41)
u?ytkownik16122u?ytkownik16122
0
 I o to biega - 5 .
(2010-05-06 22:38)
rastifrastif
0
Witam, dla mnie najepszym sposobem jest  zalanie wrzątkiem w termosie dodanie zapachu według uznania i poniecałych 2 godz. jest gotowa i zawsze świża. (2010-05-07 05:38)
bodzio48bodzio48
0
Ja mam taki sam sposób jak Patryk gotuję w słoikach i na półeczkę  zawsze gotowa  czeka ale warto wiedzieć o innych sposobach daję piąteczkę i pozdrawiam
(2010-05-12 20:59)
era121era121
0
Ja mam inny i myślę że lepszy sposób:) Mianowicie pszenicę gotuję w litrowych słoikach. Wsypuję do słoika trochę pszenicy, zalewam czystą wodą lub z dodatkiem zapachu (koniecznie w płynie), zakręcam słoik a raczej z 15 słoików i gotuję w kotle lub dużym garnku. Tak przygotowaną pszenicę można ułożyć na półkach z konfiturami i być pewnym że nic się z nimi nie stanie. Powodzenia
(2010-05-18 14:49)
dawido199dawido199
0
Kiedyś próbowałem łowić na pszenice skutki nie były zbyt zadowalające. (2011-01-15 15:34)
ppawlik74ppawlik74
0
mam pytanie ta pszenice stosowacx jako zanete czy przynete

(2011-08-21 10:15)
edward13edward13
0
mam pytanko ta pszenica na jakie ryby na jakie wody i w jakim okresie najlepiej? (2012-01-19 15:50)
camelotcamelot
0
hmm.. Taka zmrożona porcja pszenicy jako kula zanętowa  ..... może być ciekawe ?  Na pewno da się tym dalej rzucić niż pszenicą z garści lub z procy i bardziej punktowo !   (2012-02-03 00:44)
ryukon1975ryukon1975
0
Sposób bardzo dobry,sam podobnie robię i przechowuję przynęty roślinne.Nie tylko pszenice ale i inne ziarna przechowywane w ten sposób nie tracą na wartości i są skuteczne nad wodą.Najważniejsze jednak że zawsze są pod ręką gotowe w każdej chwili wskoczyć w wędkarski ekwipunek bez niepotrzebnej straty czasu. 5 ***** (2012-02-10 19:35)
wywrotawywrota
0
Cały czas się uczymy- sądzę, że warto spróbować.......
(2012-02-19 15:26)
andrzej3023andrzej3023
0
odemnie ***** warto wypropowac juz u wojka zamowilem pszenice :) (2012-02-26 00:07)
Lin1992Lin1992
0
Ciekawy wpis ***** (2012-10-15 11:26)
majermajer
0
Dobrze odcedzoną pszenicę trzymałem kilka dni w lodówce i była ok,ale mrożonej nie próbowałem.Sposób wydaje się fajny ,bo można np.ugotować jednorazowo większą ilość. (2012-10-24 21:12)

skomentuj ten artykuł