Wiadomości: Koło PZW nr 05 Pisz - Roś

powrót na stronę koła

Lin ala flaczki

Lin ala flaczki

Przesmażone filety, pocięte w paski, gotuje się wraz z włoszczyzną w wywarze z łba i odpadków pozostałych po sprawieniu ryby.Całość doprawia się na sposób flaków: solą i papryką, a ponadto majerankiem, ewentualnie odrobiną imbiru oraz śmietanąPrzepis z książki Stanisława Stupkiewicza"Nasze Ryby"

czytaj więcej »

Leszcz w maśle

Leszcz w maśle

Leszcz w maśleMięso leszcza, oddzielone od kręgosłupa, pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Na dnie wysokiego garnka czy kociołka położyć warstwę masła, na to warstwę plastrów cebuli, na to kawałki leszcza i posypać je pieprzem, nie żałując go. Solić można, ale to nie konieczne. Na to kolejno taki…

czytaj więcej »