Łosoś na surowo!

/ 5 odpowiedzi
Bierzemy surowy (NIE WĘDZONY!) filet łososia (bez skóry), posypujemy go z obu stron solą, cukrem i drobno posiekanym koprem. Zawijamy dokładnie w folię aluminiową, kładziemy na talerzu (może puszczać soki), przykrywamy go mniejszym (dla lekkiego obciążenia) i chowamy do lodówki na 3 dni. 
Pychota! Po pikusiu gorzałki i smacznego!



 
Matteo1987


Łosoś w takim wykonaniu nazywa się Gravad lax.Jest jedną z najsłynniejszych skandynawskich przystawek. (2010/03/06 23:57)

maestrol


O!
Dziękuję!
Wiedziałem że to skandynawska przystawka, ale nie wiedziałem że tak się nazywa!
Pozdrawiam! (2010/03/07 04:08)

sacha


Pozwolę sobię trochę zmodyfikować chociaż nie wątpię że jest dobry Twój przepis.

Dwa równe filety surowego łososia ze skórą posypujemy grubą solą,cukrem,grubo mielonym pieprzem i wcieramy w filety tak ze 100g brandy(w przepisie był koniak ale ja nie lubię koniaku a np. jak użyję 100g Metaxy 5* to resztę z dziką radością wypiję)i na koniec wcieramy koperek,można też położyć łodygi.Składamy filety mięsem do siebie i zawijamy w papier do pieczenia,musi być ściśle więc jeszcze ściskam taśmą samoprzylepną.

Pakunejk wyjeżdża na balkon (zimne miejsce) i przygniatam go czymś ciężkim i tak leży 24h,po 24h obracam,znowu przygniatam i dalsze 24h leżakuje.

Odwijamy,usuwamy łodygi kopru i bardzo ostrym długim nożem kroimy cienkie plastry.

No i faktycznie dobrze zmrożona wódeczka jest wskazana żeby sobie ryba nie pomyślała że ją świnia je.Doskonale też pasuje jakieś schłodzone wino typu chardonney.


 


(2010/03/10 08:38)

mar83


Z opisu wynika,że to japoński specjał Byłem w Norwegii dwa tygodnie ale przyznam,że nie spotkałem się z taką przystawką Lecę do sklepu  muszę spróbować tego specjału. (zapas norweski rozdałem znajomym i rodzinie) Dobrze czytać forum zawsze człowiek dowie się czegoś nowego.Dzięki (2010/03/12 13:33)

O2on


Polecam Karpaczio z łososia na surowo ! Tzn. filet łososia kroimy na ciekie płaty układamy na talerzu obojetnie i jak komu pasuje troche soli i pieprzu na wierzch na srodek taleza troche sałaty moze byc mix kupna ze sklepu . nastepnie tylko sos nam zostaje czyli oliwa z oliwek sul pieprz sytryna odrobina octu winnego a nastepnie polewamy wymiesznymi składnikami łososia i sałate mozna dla tekoracji i jak ktos lubi pomidora shery dla tekoracji Smacznego Pozdrawiam !! (2010/03/14 01:06)