Ciasto na ryby - Jak zrobić ciasto na ryby?

/ 16 odpowiedzi
Witam , chciałbym się dowiedzieć jak zrobić ciasto wędkarskie .
drogba


no to tak do garczku dajesz troche wody i masla!!!dajesz garczek na palnik i gdy sie wszystko ładnie rozpuści w tedy dajesz kasze mannei jednocześnie mieszasz gdy będzie się ciężko mieszać <bedzie sie robiło ciasto> wyłanczasz palnik i dajesz np na deskę to ciastow tedy możesz dodać np aromatu waniliowego i wszystko dokładnie rekami ugnieć pare minut ugniataj i ciasto waniliowe gotowe;):) (2011/08/30 14:07)

Maly123


drogba wszystko napisał :) (2011/08/30 14:14)

drogba


ano trzeba pomagać wędkarzom ;) (2011/08/30 14:18)

drogba


spoko nie ma sprawy;) (2011/08/30 14:25)

drogba


napisz jak ci wyjdzie;) (2011/08/30 14:25)

halwwa2804


ja zrobilem według twojego przepisu i kicha,ciasto wyglada bardzo ładnie smakuje nieżle zapaszek dodałem waniliowy  poprostu bajka ale jak dojechalem nad wode dopiero spostrzeglem ze ciasto spada z haka zaraz po zarzuceniu wedki jest bardzo rzadkie,co zrobiłem nie tak?? (2011/09/04 15:39)

ayem


pon wpisaniu w przeglądarkę znalazłem do ściągnięcia w pdf 60 przepisów na ciasto wędkarskie (2011/09/04 15:48)

Jędrula



        

Dodałeś za dużo wody , zawsze miej z zapasie trochę grysiku aby w razie potrzeby dosypać i dognieść do do ciasta aby stwardniało . Druga ważną rzeczą to aby ciasto transportować i przechowywać w bawełnianej szmatce albo w innym oddychającym i niesztucznym materiale , absolutnie nie w workach foliowych bo się zaparzy i będzie rozlazłe . Dodam jeszcze , że zamiast masła dodaj oleju gdyż masło szybciej jełczeje i ciasto może gorzej pachnąć choć powiem , że dla wielu ryb zapach lekko zjełczałego masła to rarytas .


      

(2011/09/04 15:56)

halwwa2804


wielkie dzieki za poraade,zastosowalem zmiany i ciasto bajeczka;) (2011/09/04 16:00)

Jędrula


wielkie dzieki za poraade,zastosowalem zmiany i ciasto bajeczka;)








:))))))))

(2011/09/04 16:03)

milo24


Pasta z czosnkiem:
Do bułki pszennej bez skórki około 100 gram dodać 2 gotowane ziemniaki bez skórki.Przekręcić 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa,utrzeć na miazgę 3 ząbki czosnku. Wszysko dobrze ugnieść dodając kilka kropel oleju jadalnego.
Pasta dobra na:-płocie-karasie-krąpie-leszcze (2014/10/13 18:38)

notaki


Twój przepis, to było podstawowe ciasto na spławik w latach sześćdziesiatych i siedemdziesiątych.
Szło się nad jezioro, prosiło kogokolwiek ( zwykle jakąś  kucharkę w ośrodku nad jeziorem  ) o ugotowanego ziemniaka, kupowalo się pół chleba i ugniatało  miekisz chleba z ziemniakiem.
I ciasto było gotowe.. a jakie skuteczne !!!! :-) (2014/10/13 19:47)

milo24


Dokładnie mam 4 wielkie księgi zrobione z tygodnika z lat 70 :) Łącznie ponad 1500 stron.Co prawda nieaktualne ale ciekawe rzeczy tam są :) (2014/10/13 20:21)

ogtw


Kawałek bułki zanurzyć na chwilę w wodzie i wygnieść. (chyba najprostszy przepis) (2015/06/19 15:52)

QBS


Albo miąższ chleba wymielić w ustach kilka minut :) (2015/06/19 19:05)