Dorszowe kulinaria

/ 4 odpowiedzi
Znasz jakiś fajny przepis na dorsza podziel się z nami:).

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

ambatczew


Składniki, 2 porcje:

2 filety z dorsza, każdy po 150 g
1/2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
2 młode szczypiorki z cebulką, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
3 gałązki świeżego tymianku
oliwa z oliwek
2 gałązki świeżych pomidorków do dekoracji
ziemniaki z wody lub opiekane w piekarniku, ewentualnie chleb

 
Wykonanie:
  • Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy, dodaję pokrojony szczypiorek wraz z cebulką i lekko podduszam przez 5 minut. Dodaję pomidory z sosem, brązowy cukier, sos sojowy i oberwane listki tymianku, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 5 minut, dodaję filety dorsza, lekko oprószone solą i pieprzem, przykrywam i gotuję przez 8 - 10 minut.
  • W międzyczasie gałązki pomidorków smaruję oliwą, układam na folii aluminiowej i zapiekam kilka minut pod średnio rozgrzanym grillem w piekarniku.
  • Rozkładam sos pomidorowy z patelni na 2 talerze, układam po kawałku ryby, gałązce pomidorków, polewam dodatkową oliwą z oliwek, posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską do smaku. Podaję z ziemniakami lub z chlebem.
(2012/01/09 20:54)

ambatczew


Dorsz pieczony w folii


Składniki

  • 800 g dorsza
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta białego pieprzu
  • 1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy
  • 100 g cebuli wiosennej
  • 100 g porów
  • 100 g marchwii,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 50 g przerośniętego boczku,pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
  • 2 łyżki masła

  • 1 porcja zawiera ok. 1405 kJ/ 335 kcal.

Sposób przygotowania

  1. Nagrzać piekarnik do tempe­ratury 220 °C. Rybę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokropić sokiem z cytryny w środku i z wierzchu. Wy­mieszać sól z pieprzem i na­trzeć nią rybę. Skórę ryby posmarować musztardą. Cebulki obrać, pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Marchew oskrobać i pokroić w słupki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i grubo pokroić. Odpowiednio duży kawałek folii aluminiowej posmarować małą ilością tłuszczu, na środ­ku położyć rybę. Połowę wa­rzyw włożyć do brzucha ryby. a pozostałą część ułożyć razem z pietruszką na rybie. Na wa­rzywach ułożyć plasterki boczku i masło pokrojone w płatki. Zawinąć luźno folię, rybę piec w piekarniku w żaroodpornej formie, przez 40 minut.

  2. Odpowiednimi dodatkami są ziemniaki posypane pietruszką i świeża sałata.

(2012/01/09 20:56)

ambatczew


Filety z dorsza zapiekane w porach

Składniki Przepis
50 dag filetów z dorsza,
2 pory,
5 łyżek śmietany,
1 łyżka sosu chili,
1 łyżka posiekanego koperku,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sól i biały pieprz do smaku.
Filety opłukać, oprószyć sola i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pory umyć pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Przykryć nimi rybę i wstawić na 20 min do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Śmietanę wymieszać z sosem chili, mąką ziemniaczaną i koperkiem. Powstałym sosem polać rybę. Zapiekać jeszcze przez 15 min.
Przepis udostępniony przez bahus (2012/01/09 20:58)

ambatczew



Dorsz w warzywach

Przepis na dorsza w warzywach. Przygotowanie 30 min, kaloryczność 190 kcal, dla 4 osób

● 4 filety z dorsza
● sok z cytryny
● sól
● pieprz
● 2 młode cukinie
● 4 łyżki masła
● 4 pomidory
● 2 łyżki tartej bułki
● 1/2 pęczka bazylii

Filety opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz, odstaw pod przykryciem na 15 min. Cukinie umyj, osusz, potnij na plastry, podsmaż na łyżce masła. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na ósemki, dodaj do cukinii, smaż chwilę razem. Na suchej patelni zrumień tartą bułkę, dodaj resztę masła, rozpuść, wymieszaj. Filety ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posyp porwanymi listkami bazylii. Przykryj cukinią z pomidorami, polej tartą bułką z masłem. Zapiekaj 20 min w temp. 180OC.

(2012/01/09 21:00)