Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220 °C. Rybę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokropić sokiem z cytryny w środku i z wierzchu. Wymieszać sól z pieprzem i natrzeć nią rybę. Skórę ryby posmarować musztardą. Cebulki obrać, pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Marchew oskrobać i pokroić w słupki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i grubo pokroić. Odpowiednio duży kawałek folii aluminiowej posmarować małą ilością tłuszczu, na środku położyć rybę. Połowę warzyw włożyć do brzucha ryby. a pozostałą część ułożyć razem z pietruszką na rybie. Na warzywach ułożyć plasterki boczku i masło pokrojone w płatki. Zawinąć luźno folię, rybę piec w piekarniku w żaroodpornej formie, przez 40 minut.
Odpowiednimi dodatkami są ziemniaki posypane pietruszką i świeża sałata.
Składniki | Przepis |
50 dag filetów z dorsza, 2 pory, 5 łyżek śmietany, 1 łyżka sosu chili, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól i biały pieprz do smaku. | Filety opłukać, oprószyć sola i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pory umyć pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Przykryć nimi rybę i wstawić na 20 min do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Śmietanę wymieszać z sosem chili, mąką ziemniaczaną i koperkiem. Powstałym sosem polać rybę. Zapiekać jeszcze przez 15 min. |